Annonce
Erhverv

Teleselskaber går i luften med 5G-netværk i Danmark

Marko Djurica/Reuters
Telia og Telenor åbner test af 5G-netværk. Særligt erhvervslivet har forventninger til den nye teknologi.

Telia og Telenor har åbnet for test af deres nye 5G-netværk, der er den næste generation af mobilnetværk.

Det oplyser teleselskaberne, der sammen driver et fælles mobilnetværk i Danmark.

5G-netværket er en opgradering fra det nuværende 4G. Det vil give hurtigere bredbånd, mere stabilitet og lav forsinkelse.

Telenor tester i Aalborg. Her vil det afprøve den nye teknologi på blandt andet husstande, virksomheder og robotter. Telia afprøver 5G i København.

Det er især i erhvervslivet, at der er store forventninger til 5G.

Det skal være med til at give plads til selvkørende biler, understøtte robotteknologi på fabrikker eller sensorer på skibscontainere.

- 5G kan være med til at understøtte et stadig mere digitaliseret samfund, hvor vi bruger mere og mere data, siger Jesper Hansen, direktør i Telenor Danmark.

- Både offentlige og private virksomheder er i stigende grad afhængige af højere båndbredder, højere oppetider og lave responstider, siger han i en pressemeddelelse.

De nuværende smartphones på markedet er ikke understøttet til at anvende 5G.

Men flere af de store producenter lancerer i 2019 modeller, der er parat til 5G-teknologien.

Der er ikke sat et tidspunkt på, hvornår 5G bliver tilgængeligt for Telia og Telenors danske kunder. Konkurrenten TDC har lovet 5G i 2020.

Telia og Telenor fortæller, at det på sigt vil blive udrullet på markedsvilkår.

Med det menes, at der skal være så stor efterspørgsel fra virksomheder eller privatpersoner i et område, at de kan tjene penge på at opgradere netværket.

/ritzau/

Annonce
Link til pressemeddelelse fra Telenor på selskabets hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce