Annonce
Erhverv

Teknologien tager over: Hvad skal du lave, når robotten tager dit job?

  • Mere end hver fjerde af avisens læsere tror, at robotteknologi fører til øget arbejdsløshed. Flere forskere giver dem ret, og tænketanken Cevea anslår, at hvert tredje danske job forsvinder inden år 2036.
  • I en nye artikelserie forsøger vi at finde svar på, hvad der skal ske med urteplukkere, lastbilchauffører, kirurger og alle os andre, når teknologien tager over.

Frygten for, at robotter og automatiseringer skaber arbejdsløshed, findes blandt avisens læsere.

I en undersøgelse gennemført blandt læsere af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis i Jysk Fynske Medier Panel i december måned, som 837 abonnenter har svaret på, erklærer 26 procent sig enten "fuldstændige enige", "enige" eller "nærmeste enige" i, at "robotter stjæler folks arbejde og bidrager til øget arbejdsløshed."

Det matcher tallene på landsplan og peger ind i en debat, der på det seneste er begyndt at spire i Danmark: Hvad skal vi lave, når teknologien tager over?

Produktionsvirksomhederne styres af maskiner, der arbejder på både søndage og helligdage uden nogensinde at brokke sig. Bilerne på vejene er førerløse, og det er ulovligt for mennesker at køre dem. Og lægen, der stiller diagnosen, hedder Watson og er en kunstig intelligens.

Sådan ser fremtiden nogenlunde ud ifølge flere forskere, som Fyens Stiftstidende har talt med. Og meget af det er tættere på, end de fleste tror.

Læs mere: Robotdirektør og mangemillionær

Fremadstormende teknologi vender op og ned på vores samfund, og en af konsekvenserne kan blive, at arbejdsmængden bliver knappere. Ifølge tænketanken Cevea vil 900.000 danskeres arbejde forsvinde inden for bare 20 år.Artiklen fortsætter under grafikken.

Annonce

Uenighed om jobskabelse

Ifølge landets virksomheder og politikere står vi på tærsklen til det, de kalder "industri 4.0" - den fjerde arbejdsmarkedsrevolution, hvor robotterne for alvor rykker ud i virksomhederne, hvor alle ting skal forbindes via internettet, og hvor kunstig intelligens gør det muligt for computere at varetage tungere vidensjobs.

Kendetegnende for tidligere revolutioner har været, at der er blevet skabt flere arbejdspladser, end der er forsvundet. Og det, påpeger flere af de mennesker, som lever af at opfinde, producere og sælge robotteknologierne, vil også ske i forbindelse med industri 4.0.

Læs mere: Nye robotuddannelser til Odense

- Der vil altid komme nye jobs. I fremtiden vil vi bare lave arbejde, der er mere egnet for mennesker, siger Esben Østergaard, som er teknisk direktør og stifter af den odenseanske virksomhedskomet Universal Robots.

Set fra et dansk perspektiv kan man ligefrem tale om, at robotteknologien hiver tabte jobs hjem fra udlandet. Den gør det nemlig muligt at flytte produktioner til Danmark, fordi maskinerne udkonkurrer billig, udenlandsk arbejdskraft.

Samme optimistiske syn kommer til udtryk i spørgeskemaundersøgelsen blandt Fyens Stiftstidendes læsere. 77 procent tror, at en udbredt brug af robotteknologi kan skabe flere jobmuligheder i Danmark.

Og hele 92 procent af de 837 respondenter er enige i, at "robotter er nødvendige, fordi de kan gøre ting, der er for svære eller for farlige for mennesker".

Kaotisk fremtid

Andre er mere pessimistiske på menneskenes vegne. Når alle ufaglærte jobs forsvinder til automatiseringer, samtidig med at selvkørende teknologier udrydder størstedelen af transportsektorens stillinger, vil der ikke være arbejde nok til alle, frygter flere forskere.

Og når teknologien så samtidig begynder at gribe ind i finanssektoren, journalistbranchen, sundhedsvæsenet og andre videnstunge fag, som typisk har krævet en længere uddannelse, vil resultatet blive massiv arbejdsløshed. Eller at alle bliver enige om at arbejde mindre.

- Fremtidens jobmarked bliver kaotisk. En stor del af kontorarbejdet og administrationen bliver automatiseret. Vi er kun nået cirka fem procent i forhold til at digitalisere vores land, siger Henrik Schärfe, som er robotforsker ved Aalborg Universitet og direktør i erhvervsfonden Autonomous.

- Hvad skal vi så lave, vil du sikkert spørge. Men det har jeg ikke svaret på, lyder det fra ham.

I "Teknologien tager over", som vil være at finde i avisen i denne og de næste uger, forsøger vi at finde svar på netop det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Nordre Havnekaj var vurderet til op mod 51 millioner kroner: Kommunen fik ni millioner kroner

Annonce