Annonce
Nyborg

Teknisk chef: En minkfarm er som enhver anden virksomhed

Minkavleren søgte i første omgang om lov til at bygge en minkfarm med plads til 6000 tæver på Skovhavevej ved Skellerup. Siden blev tallet ændret til 2000 minktæver på grund af skærpede afstandskrav. Det har dog ikke fået naboerne til at stoppe kampen.

Kritik af kommunens håndtering af minksag preller af på vicekommunaldirektør Søren Møllegård. Han ser frem til, at Natur- og miljøklagenævnet afgør sagen en gang for alle.

Skellerup/Nyborg: Det kan godt være, at naboerne til den kommende minkfarm i Skellerup sidder med følelsen af ikke at være blevet hørt. Men kommunen er bekendt med argumenterne mod en minkfarm. Ligesom man kender kritikpunkterne mod forvaltningens håndtering af sagen, fortæller teknisk chef Søren Møllegård.

I et klagebrev til Natur- og miljøklagenævnet kritiserer beboerne blandt andet, at forvaltningen har optrådt mere som en konsulent for minkavleren end som en neutral myndighed. Der er dog tale om en misforståelse, mener vicekommunaldirektøren.

- Hvis vi er konsulenter for nogen, så er det for den lovgivning, der gælder på området. Det er klart, at vi har vejledt en minkavler, ligesom vi vejleder andre virksomheder. Det står vi ved. Sagens kerne er, at vi opfatter en minkfarm som en hvilken som helst anden virksomhed. Naboerne har et andet udgangspunkt, nemlig at de ikke ønsker minkfarmen, og det kan jeg godt forstå, siger han.

Sådan som naboerne ser på det, har resultatet været givet på forhånd. Også denne del af kritikken preller dog af på Søren Møllegård.

- Det kan jeg ikke genkende. De argumenter, naboerne har fremsendt, har vi nøje vurderet i forhold til det regelsæt, der gælder for minkfarme. Og vi er altså kommet frem til, at der ikke er noget af det, vi kan lægge til grund for et afslag. Selvfølgelig skal naboerne have lov til at klage videre. Det er fint, så får vi en afgørelse på et tidspunkt, tilføjer han.

Ifølge Søren Møllegård er der ikke noget belæg for at hævde, at godkendelsen strider mod lovgivningen. Minkavleren har oplyst overfor kommunen, at der ikke vil ske samdrift med farmen på Ferritslevvej. Viser det sig alligevel at være tilfældet, lever han ikke op til godkendelsen. Men der er forskel på samdrift og hensigtsmæssig drift, påpeger den tekniske chef.

- Samdrift er, når de enkelte ejendomme ikke kan sælges hver for sig. Hensigtsmæssig drift er noget andet, og man kan sagtens forestille sig, som beboerne gør, at han vil flytte gylle fra en farm til en anden. Det er der ikke noget ulovligt i, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce