Annonce
Kerteminde

Teknikken svigtede robot-finale i Langeskov: Pen og papir reddede dagen

De nyrenoverede lokaler på Langeskov Skole dannede i år rammen om First Lego League. Og det blev et lokalopgør i finalen mellem Kerteminde Byskole og Team Human Tech på Langeskov Skole.Foto: Kim Rune
Netop som vinderen af årets First Lego League-konkurrence skulle findes, brød den centrale server hos arrangøren ned. Heldigvis var lokalet fyldt med problemknusere.

Langeskov: Gode råd var dyre, da Robothus Fyn og Langeskov Skole lørdag afholdt den årlige robot-teknologi-konkurrence First Lego League. Aulaen var fyldt med over 300 børn og voksne fra hele Fyn, der blev live-streamet på Youtube, og musikken spillede højlydt, da teknikken pludselig drillede kort før finalen mellem Kerteminde Byskole og Team Human Tech fra Langeskov Skole.

- Den centrale server hos Hjernekraft er gået ned. Perfekt timing. Midt i finalen, lød det irriteret fra crew-afdelingen, som febrilsk begyndte at taste løs på computere, tablets og smartphones, mens de tilstedeværende, heraf en række ledende ingeniører fra robotindustrien i Odense, måtte væbne sig med tålmodighed.

Annonce

Om First Lego League

First Lego League er en naturvidenskabelig teknologikonkurrence, som strækker sig over en periode på 8 uger. Målet med turneringen er blandt andet at inspirere børn og unge i alderen 10-16 år til at blive morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Deltagerne skal lave innovative løsninger til problemer, samt designe og programmere en Lego Mindstorms robot. Det hele kulminerer i en lokal turnering. Det kræver et hold og mindst én voksen vejleder at deltage.

Lego-nørder

Arrangementet kunne dog ikke være i bedre hænder, viste det sig. Crew-holdet består nemlig af en række tidligere deltagere i konkurrencen fra Langeskov Skole, og deres håndtering af de tekniske problemer demonstrerede på fineste vis det, som First Lego League lærer de unge. At samarbejde om at finde tekniske løsninger på en række kreative opgaver.

Joachim Skovgaard, Christoffer Pugholm og Marcus Millers fremtid blev nærmest bygget af lego:

- Jeg har altid været fascineret af lego, og jeg gad egentlig ikke folkeskolen dengang, jeg gik her. Mange af fagene var for nemme for mig, men gennem First Lego League fik jeg de udfordringer, jeg savnede. Der er stadig mange af os, der er lego-nørder, fortæller Christoffer Pugholm.

Han er i dag 21 år gammel og læser til stærkstrøms-ingeniør i Odense. Drømmen er at arbejde med vindmøller og offshore-teknologi.

Endnu en sejr på hjemmebane

På scenen forsøgte konferencieren konstant at underholde publikum:

- Hjemmesiden er nede. Vi bruger pen og papir, for ellers skal vi vente for længe. Vi starter, når vi har fundet en blyant, lød det i højttalerne.

Endelig ruller robotterne igen. Koncentrationen er stor hos de små programmører, og maskinerne gør præcist, som de har fået besked på.

- Av, min fod, stønner Marcus Miller og sætter sig i crew-hjørnet sammen med Christoffer Pugholm. Han storsveder, men teknikken er endelig oppe at køre igen.

- Vi downloadede en app, der gør, at vi ikke behøver at køre det over hjemmesiden, fortæller han. Pointene samler de med pen og papir.

Marcus Miller er 23 år og også tidligere elev på skolen. Han læser til elektronik- og datateknikingeniør på SDU. Men det er langt fra alle crew-medlemmer, der er gået teknik-vejen. Mark Hansen er netop blevet udlært kok.

Efter 2,5 minut er finalen afgjort, og kort efter kan crew-folkene lade guldet fra konfetti-rørene regne ud over forsamlingen. Langeskov Skole vinder igen. Team Human Tech jubler højlydt.

Det nytter at sætte robot-teknologi på skoleskemaet.

Crew-holdet blev sat på prøve, da teknikken svigtede kort før finalen. Her projektleder Kasper Fallesen (i lyserødt), Marcus Miller og Joachim Skovgaard.Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
First Lego League i Robothus Fyn. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce