Annonce
Fyn

Teknik kan svigte: Det lærte Fyns Politi af den store øvelse ved Nyborg

Hvis vejret er for dårligt til, at helikopterne kan komme i luften, og dronerne heller ikke kan flyve, så skal der gammeldags kort i brug. Arkivfoto: Michael Bager
Der skal være en plan B, når den moderne teknik svigter. Det er en af de erfaringer, som politiet har gjort efter den skibskollision, der skete tirsdag i Nyborg Fjord. - Det har været en rigtig god beredskabsøvelse, siger øvelseslederen.

Kommunikationen skal hele tiden flyde i den rigtige retning, så alle personer bliver informeret.

Det er en af de ting, som de seneste dages store beredskabsøvelse i havet ud for Nyborg har lært politikommissær Asbjørn Høy Larsen fra Fyns Politi. Han har været øvelseschef på blandt andet tirsdagens øvelse, der gik ud på at redde mennesker i sikkerhed efter en skibskollision i Nyborg Fjord og samtidig afværge en miljøkatastrofe i havet og på stranden.

- Der er så mange måder at kommunikere på nu til dags. Det kan være over telefon, sms, e-mail og så videre. Og så er det vigtigt, at for eksempel kommandostationen på politigården i Odense får alle de rigtige informationer. Øvelsen har vist, at der er en risiko for, at led bliver sprunget over, når der er så mange mennesker involveret, og alle kommunikerer med hinanden på kryds og tværs. Det har vi har lært ved den her store øvelse, siger Asbjørn Høy Larsen.

Annonce
- Moderne teknik kan svigte, og så skal vi have en plan B, siger politikommissær Asbjørn Høy Larsen.

Teknik kan svigte

- Og så har vi også gjort den erfaring, at moderne teknik kan svigte. Hvis vejret er for dårligt, og helikopterne ikke kan flyve og levere billeder fra luften, eller hvis de er nødt til at flyve andre steder hen, hvor der er mere brug for dem, så sender vi droner op. Men hvis dronerne heller ikke kan komme i luften, så får vi brug for kortmateriale, som vi jo også brugte tidligere. Vi kan ikke bare regne med at kunne bruge den moderne teknik, som vi ellers har til rådighed nu til dags.

- Vi er nødt til at have en plan B, når teknikken svigter. Den erfaring har vi gjort os, fortæller Asbjørn Høy Larsen.

- Men det har været to rigtig gode øvelsesdage. De værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen har for eksempel fået lov til at lægge flydespærringer ud, og det er vigtigt, at de lærer det, for de er ikke værnepligtige så længe af gangen, tilføjer han.

Øvelsen havde deltagelse af Søværnet, Beredskab Fyn, Beredskabsstyrelsen, Nyborg Kommune, Region Syddanmark, Koppers Denmark og Fyns Politi.

- Fra politiet har vi haft omkring 70 mand med i øvelsen. Hvor mange de andre har haft med, ved jeg faktisk ikke. Men det har være en rigtig god øvelse, og der er vigtigt, at vi prøver at arbejde sammen en gang imellem, siger politikommissæren.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce