Annonce
Nyborg

Tegneren Franz Füchsel er død efter kort tids sygdom

Franz Füchsel var en produktiv idémand bag flere end 30.000 vittighedstegninger. Han malede også, skrev bøger og revytekster - og så var han en af de 12 tegnere, som i 2005 illustrerede profeten Muhammed til Jyllands-Posten. Arkivfoto: Jørgen Hansen

Vittighedstegneren fra Nyborg, der også blev kendt som en af de 12 Muhammed-tegnere, er død efter kort tids sygdom. Han blev 89 år.

En af Danmarks mest produktive tegnere er død. Sønderjyden Franz Füchsel, som flyttede til Nyborg for cirka 17 år siden, er død efter kort tids alvorlig sygdom. Det oplyser hans datter, Hanne Füchsel. Franz Füchsel blev 89 år.

Han blev i 1950 uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København som reklametegner, men det var de sjove tegninger, der blev hans kendetegn. I 25 år tegnede han for Billed-Bladet og Hjemmet og for FDM's blad, Motor. Og i næsten 50 år tegnede han for Ekstra Bladet.

Det blev til flere end 30.000 vittighedstegninger fra manden, som engang fik disse ord med på vejen fra en anden morsom mand, Dirch Passer:

- Du har det nemt. Du skal bare grine og så tænke baglæns.

Men så var der lige den ene tegning, som ændrede Franz Füchsels liv fundamentalt. Den lavede han i 2005 til Jyllands-Posten, som havde bedt 12 danske tegnere om at tegne Muhammed. Den tegning fortrød han.

Læs mere: Massakren i Paris skræmte Füchsel

- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at de tegninger kunne bringe verden af lave. Flere end 100 mennesker mistede livet, sagde han for et par år siden til Fyens Stiftstidende.

Alligevel fastholdt han retten til at sige, skrive og tegne, hvad man mener:

- Jeg vil leve i et land, hvor mine børn, børnebørn og oldebørn ikke bliver hindret i at sige deres mening, selv om den kan være ilde hørt.

Tegningen af Muhammed betød, at Franz Füchsel blev fulgt af betjente, når han bevægede sig rundt, og politiet patruljerede ved hans hjem i Nyborg.

Læs mere: Politiet slog jernring om Franz Füchsels hjem

- Det er ubehageligt at have hængende over hovedet. Men jeg kan jo ikke gøre noget ved det, konstaterede han i marts 2015, 10 år efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne, og kort efter angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, hvor 13 blev dræbt, og 11 såret.

Foruden de mange tegninger fandt Franz Füchsel også tid til at skrive børnebøger, tv-shows og revy-tekster - og så var han gennem flere årtier ikke kun aktiv med pennen, men også med penslen og malede alt fra landskaber til non-figurative og abstrakte oliemalerier.

Franz Füchsel efterlader sig sin hustru og tre børn samt fire børnebørn og to oldebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Støt detailhandlen i Ørbæk

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce