Annonce
Assens

Teglværk - nu også med tømrerværksted

Lokomotivet fra 1935 er sat i tip top stand, så det nu kører bedre end DSB's mener Hugo Friis. Lokofører er Jørgen Madsen. Foto: Lise Wolf

Lilleskov Teglværk byder på åbent hus, hvor man blandt andet kan se det nyindrettede tømrerværksted og få en tur på den lige så nyrenoverede togbane.

Tommerup St.: De troede, at det bare ville tage en ugestid at skifte startkransen på lokomotivets motor. Men når man begynder at skille gamle ting ad, dukker der ofte andre ting op. Det var også tilfældet med Lilleskov Teglværks gamle lokomotiv, der i forgangne tider kørte i pendulfart mellem lergraven og teglværket med råstof til produktionen.

- Da motoren var blevet taget ud, viste andre fejl sig. Bremserne skulle skiftes, kæder strammes, gearkassen skulle have ny olie, der var andre skavanker og rust i nogle plader. Og så har jeg kun nævnt et lille udpluk af mangellisten, så i stedet for en uge kom det til at tage det meste af et halvt år, fortæller formand Kaj Damkær Hansen i en pressemeddelelse.

- Der ligger mindst 1000 timer i det, vurderer Hugo Friis, da han sammen med Jørgen Madsen og Jørgen Pindstofte viser det nymalede grønne lokomotiv frem, der nu også er udstyret med messingklokke og et nypolstret sæde til togføreren.

Åbent hus

Åben hus på Lilleskov Teglværk, Lilleskovvej 82, Tommerup St.Lørdag 1. april klokken 10-14.

Klokken 10 indvies lerbanen af Ena Nørgaard, formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

Efter en tur ud til lergraven og tilbage indvies tømrerværkstedet.

Der vil også være åbent i smedjen og maskinværkstedet.

I Keramikken vises film om teglværksproduktion, fortalt af de tidligere ejere Chr. Madsen og Jacob Hansen.

Teglværksforeningen er vært ved lidt godt til ganen, og "Vores orkester" spiller folkemusik.

Lergraven er ryddet for planter, og der er lavet en platform, så man kan nyde udsigten, inden toget vender tilbage til teglværket. Fra venstre Hugo Friis, Jørgen Madsen og Jørgen Pindstofte. Foto: Lise Wolf
Annonce

Ena tager en tur med toget

I dag fragter toget teglværkets gæster ud til lergraven, hvor der er mulighed for at nye udsigten fra en helt ny perron, før man vender tilbage igen.

Det bliver der mulighed for at prøve lørdag 1. april, når Lilleskov Teglværk byder til åbent hus klokken 10-16.

Banen indvies klokken 10 af Ena Nørgaard (K), formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Også selve banen er renoveret. Alle skinner er lagt om og rettet ud, hvis de var blevet skæve, og svellerne er fornyet og lagt i betongrus i stedet for som hidtil i lerjord.

Næste projekt er at sætte lermaskinen i stand. Den virker, men trænger til rustbehandling og maling. Lilleskov Teglværk er faktisk det eneste museum, der er i stand til at gennemføre hele processen ved fremstilling af mursten, hvis det ville.

- Jeg sagde for 20 år siden, at det skulle i i gang med, men der har hele tiden været noget andet, konstaterer Hugo Friis, der også er en del af dieselgruppen, der holder dieselmotoren fra 1935 kørende og i flot stand.

Også teglværkets nye tømrerværksted indvies officielt på åbent hus-dagen. Smedjen og maskinværkstedet vil ligeledes slå dørene op. Dieselmotoren vil køre og i Keramikken vises en film om teglværket og produktionen af mursten. I caféen er foreningen vært ved lidt godt til ganen, og "Vores Orkester" spiller folkemusik

Skinnerne er lagt om og der er lagt nye sveller. Og da det er et passagertog er lokomotivet også udstyret med en messingklokke. Foto: Lise Wolf
Annonce

Altid plads til flere

Lilleskov Teglværk er udelukkende drevet af frivillige, der bidrager med det, de kan. Har man ikke en håndværkeruddannelse, som man på den måde kan holde ved lige, når man har sagt farvel til arbejdsmarkedet, kan det være, man har skjulte talenter.

- Der er også brug for folk, der har lyst til at hjælpe med at holde orden på køkken og lokalerne. Der er plads til alle, der vil være med i et godt fællesskab, der skaber værdier både for sig selv og for andre, siger Kaj Damkær Hansen - også selv om teglværket lige nu er godt kørende med frivillig arbejdskraft.

- Der er jo hele tiden nogle der falder fra, og som blot fortsætter med at komme at drikke deres tirsdagskaffe, siger formanden.

Dieselmotoren bliver holdt, så den skinner. Det er den, der driver den gamle ler-æltemaskine, der stadig kan spytte mursten ud, hvis den sættes i gang. Lilleskov Teglværk er det eneste museumsteglværk i landet, der ville kunne vise hele produktionsprocessen fra leret hentes i lergraven, til de færdige mursten kommer ud af ovnen. Foto: Lise Wolf
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Borgmester anede intet om Lindøs jordkøb: - Det kom som en overraskelse

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Annonce