Annonce
Odense

TEDx-på Odense Teater: De gode idéers festdag

Britiske Barnabas Wetton var dagens vært på Odense Teater. Han bor i Aarhus og er ansat på designskolen i Kolding. Foto: Michael Nørgaard

Den globale konference TEDx besøgte lørdag Odense for fjerde gang. Odense Teater var proppet til sidste sæde med videbegærlige publikummere, som skulle høre i alt 15 oplæg om, hvordan vi sammen gør verden et bedre sted at leve.

Det er paradoksalt - og en kende pinligt - at mit første reelle besøg i Odense Teater ikke er til en teaterforestilling, men en foredragsrække om komplekse emner om, hvorvidt fremtiden bliver værre eller bedre end nutiden. Hvorvidt kunst er essentiel for vores sjæle. Eller om selvflyvende drage-droner bliver fremtidens svar på vindmøller.

Odense Teater lægger for fjerde år sal til TEDx, som er en global foredragsrække, der på 34. år spreder gode idéer, som kan forbedre menneskers liv. Og skabe en bedre og ikke mindst grønnere fremtid.

TED står for Technology, Entertainment og Design. Og der er lidt af det hele lørdag eftermiddag og aften på teateret, hvor en lang række forskere, futurister og fantaster giver deres bud på, hvordan blandt andet kunst, teknologi og design kan gøre i morgen bedre end i dag.

Inden futurist Mette Sillesen indtager scenen som den første gæst, kan man høre et væld af sprog fyge rundt mellem de polstrede stole. Der er næppe nogensinde talt så mange forskellige sprog på én og samme tid i Odense. Det overdøver næsten den enerverende knitren fra papirsposer, der er udleveret til gæsterne som "goodie-bags".

Britiske Barnabas Wetton er vært, og han understreger i sin velkomst, at publikum med garanti vil blive udfordret, begejstret og begavet med usædvanlige idéer og opsigtsvækkende tanker.

- Gæsterne brænder alle sammen for deres idéer og arbejde. Og for at få det fulde udbytte, skal I nu slukke jeres mobiltelefoner. Ikke sætte dem på flight mode, for I sidder ikke i et fly. Og så skal I kun forlade lokalet, hvis I er højgravide og vandet går, understreger Barnabas Wetton og skyder det, han kalder "a party of ideas", i gang.

Hvis læsere af denne artikel konkluderer, at citaterne ikke sidder lige i skabet, skyldes det, at de er skrevet på blok og ikke optaget på mobilens diktafon som vanligt. Helt i tråd med budskabet om at være lidt mindre digital og mere til stede.

Annonce
Britiske Barnabas Wetton var dagens vært på Odense Teater. Han bor i Aarhus og er ansat på designskolen i Kolding. Inden alle blev bedt om at slukke deres mobiler, tog han en selfie. Foto: Michael Nørgaard

Virtuelle forsøgspersoner

Mette Sillesen, der kalder sig futurist, er første kvinde på scenen. Hun stiller publikum spørgsmålet, om de tror fremtiden er venlig eller fjendtlig. De løftede hænder indikerer, at salen rummer nogenlunde lige mange optimister og pessimister.

- Jeg har længe været skræmt og bange for fremtiden. Jeg har frygtet, hvad kunstig intelligens kommer til at betyde for os, siger Mette Sillesen.

Hun når dog frem til konklusionen, at når alt kan skabes kunstigt, så vil mennesker søge det ægte.

- Den altgørende forskel på mennesker og kunstig intelligens er sjælen. Den kan vi aldrig skabe. Livet er et mirakel, konstaterer Mette Sillesen.

Derefter kaster den unge computervidenskabsmand Alexander Mathiasen sig ud i en munter beretning om, hvordan en bytur dagen før en eksamen fik stor betydning for hans måde at anskue verden på. For helt uforberedt besluttede han sig for at snyde ved at kigge sine kammerater over skuldrene. Ved at kombinere de mange svar optimalt endte han med den bedste karakter af alle.

- Det fik mig til at tænke tanken, at vi også har brug for idiot-computere for at gøre de bedste computere endnu bedre. Mit mål er at optimere computere, og jeg ser gerne, at vi udvikler maskiner, som kan redde syge mennesker fra at dø. Og at vi eksempelvis skaber bedre selvkørende biler, så vi i fremtiden undgår 200-300 trafikdræbte hvert eneste år alene i Danmark, siger Alexander Mathiasen.

Irina Antonescu slutter første afdeling med oplægget "My computer is on drugs" - min computer tager stoffer. Den phd-studerende rumæner sidder til daglig på SDU, hvor hun arbejder intenst med at opfinde den perfekte testperson.

- Hvor mange af jer er villige til at prøve en ny medicin, som ingen har prøvet før? Hvor mange af jer vil lade jeres barn få medicin, som ikke er afprøvet på andre mennesker eller dyr før, spørger hun indledningsvist.

Der er ikke mange hænder i luften.

- Hvor mange synes, det er o.k. at lade en computer teste ny medicin, fortsætter hun.

Og så er næsten alle hænder i vejret.

- Det tænkte jeg nok. Derfor arbejder jeg med at skabe en virtuel tvilling til alle mennesker, så vi kan teste, hvordan en præcis mængde medicin virker på den enkelte krop. Mit mål er, at man en dag kan undgå overdoser og bivirkninger. Og at ingen mennesker eller dyr skal lide, fordi de er forsøgspersoner eller forsøgsdyr, siger Irina Antonescu og indrømmer, at hun indtil videre har slået en del virtuelle patienter ihjel for engang at kunne redde dem af kød og blod.

Om et par måneder kan man se alle oplæggene fra Odense Teater på Youtube eller www.tedx.com.

Odense Teater var komplet udsolgt til lørdagens TEDx-konference, hvor 15 danske og udenlandske gæster holdt oplæg. Foto: Michael Nørgaard
Rumænske Irina Antonescu fik flere gange publikum til at grine højt, selv om emnet om computere som virtuelle testpersoner var ganske alvorligt. Foto: Michael Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce