Annonce
Underholdning

Teatret Slotsgården: 352 år gammelt trekants-drama skal ud i lyset

Kasper Dalsgaard spiller titelrollen i "George Dandin", som har premiere på Teatret Slotsgården 25. juli . Foto: Daniel Buchwald
Teatret Slotsgården sparker nyt liv i Molières så godt som glemte skuespil om rigmanden George Dandin, der kæmper for at afsløre sin unge hustrus utroskab.

"Misantropen", "Den gerrige", "Tartuffe", "Scapins rævestreger" og "Den indbildt syge" udgør hovedstolen i Molières komedier. At han også har skrevet "Den forvirrede mand", er der færre, der ved. Så Jacob Moth-Poulsen fra Teatret Slotsgården fornærmer næppe nogen, når han valgt at navngive sommerens forestilling efter hovedpersonen i trekantsdramaet, George Dandin.

- Rigmanden Dandin har giftet sig med den unge Angelique, mest af kærlighed, men også af fascination over den flamboyante, højråbende og ødsle kunstnerfamilie, hun kommer fra. Spørger man Angelique, vil hun sikkert sige, at hun er havnet i et snedigt arrangeret fornuftsægteskab, som har sikret hendes forældre en fremtid uden økonomisk smalhals. Clitandre er en ung adelsmand, som kurtiserer Angeligue big time. Det piner Dandin at være hanrej, så han er desperat efter at afsløre de unge elskende, men uden held - for Angeligue benægter hårdnakket affæren, genfortæller Jacob Moth-Poulsen.

Om "George Dandin"

Komedie fra 1668 af Molière. Originaltitlen "George Dandin eller Den forvirrede mand" blev i 1983 i Frederik Dessaus danske oversættelse til "Den beskæmmede mand". Teatret Slotsgården kalder forestillingen "George Dandin".

Instruktion og scenografi: Jacob Moth-Poulsen og Johan Sarauw.

Medvirkende: Kasper Dalsgaard, Freja Klint Sandberg, Sophie Zinckernagel, Jonas Kriegbaum, Thomas Nielsen, Amanda Bøgestrøm og Martin Klode.

Opføres i gården ved Odense Slot fra 25. til 30. juli og igen fra 7. august og måneden ud. Gæstespiller i parken ved Kunsten i Aalborg fra 1. til 5. august.

Se www.teatretslotsgaarden.dk

Hopper i søen

Selv om Dandin er hovedkarakteren, drejer de spørgsmål, Molière indirekte stiller, sig også om kvindens plads i en mands- og normdomineret verden, for ”Hvad er et parforhold” og ”Hvad er kvindens rolle i ægteskabet - og i livet”.

- Molières karakterer er ofte sat på spidsen, og i "George Dandin" er alle - på nær hovedpersonen - nærmest grotesk overdrevne og mærkelige. Derved spejler de det absurde i at være underlagt en samfundsstruktur og nogle mønstre, som man enten må acceptere eller gøre oprør imod. Og så er det trods alt lettere at indordne sig end at mane til revolution.

Dandins skæbne er, at han ser det hele udefra, men samtidig er en del af det, så det er det – der i hvert fald på tekstplanet – får ham til at hoppe i en sø..

Om Dandin også i Slotsgårdens opsætning giver definitivt op, vil Jacob Moth-Poulsen ikke afsløre:

- Men det er åbenlyst, at Dandin kæmper med skyld og skam. Han bebrejder reelt sig selv, at han er havnet i den ulykkelige situation, og han begynder at tro på, at han selv har været ude om det.

Annonce

Vild tilgang til Molière

Slotsgården har slået sig op på at have en vild tilgang til de skuespil, teatret fortolker. Så der er intet overraskende i at Jacob Moth-Poulsen leger med tanken om, at "George Dandnin" på én gang skal spidde vores egen tid, skele til Molières samtid og udspille sig i et japansk gameshow, hvor scenografien er en borg, man kun kan trænge ind i via en rustjebane eller en vindebro over en voldgrav, som ikke findes.

Annonce

Dyrker absurditeten

Hvor forestillingen ender, afhænger både af Jacob Moth-Poulsen og hans medinstruktør, Johan Sarauw, og af den kreativitet skuespillerne bidrager med under prøverne:

- Men vi kommer garanteret til at dyrke absurditeten og skrue op for det urkomiske i teksten. "George Dandin" er ikke ekvilibristisk højkomik som "Misantropen", men folkekomedie med et enfoldigt tvist. Vores opgave bliver at vælge de greb, der kan forstørre og forstærke teksten, uden at udpensle en alt for firkantet morale. For dét er det teater kan, når det er bedst.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce