Annonce
Kultur

Teaterchef: Terrorisme staves terror/is/me

Mennesker forstenet i sorg, dækket af betonsne og askestøv - symbolet på terrorangrebet 11. september 2001. Anders Gjellerup Koch og Louise Davidsen er to af de medvirkende i "Terror/is/me", der har premiere på Odense Teater samme dato 20 år senere. Foto: Emilia Therese
Odense Teater markerer 20-året for angrebet på tvillingetårnene med et terror-rekviem, og Jacob Schjødt opfylder tre af de løfter, han gav som nytiltrådt teaterdirektør.

ODENSE: 11. september er den mest skelsættende dato i det 21. århundrede. Og det er ikke tilfældigt, at datoen er valgt til premieren på Odense Teaters første forestilling i den ny sæson, for "Terror/is/me" markerer 20-året for angrebet på tvillingetårnene i New York.

- Forestillingen tager udgangspunkt i det, der skete den dag, men undersøger også hvordan terroren i løbet af de 20 år er krøbet ind i vores hverdag. Stykket skildrer terrorens væsen og dens betydning politisk, samfundsmæssigt og mennesker imellem, siger Jacob Schjødt, Odense Teaters ny direktør.

"Terror/is/me" bygger ikke på et færdigt manuskript, men på interviews, forfatteren Sigurd Hartkorn Plaetner har lavet med danske og amerikanske øjenvidner og eksperter. De dokumentariske udsagn er det instruktøren Sargun Oshana og de medvirkendes opgave at  trykprøve på deres egne oplevelser og overvejelser.

- Det dokumentariske lag bringer virkeligheden helt ind i forestillingen, mens terrorismen bliver behandlet kunstnerisk i fiktionsdelen, forklarer Jacob Schjødt.

Annonce

Perfekt timing

Nogle vil mene, at det er modigt at lægge et stykke, der til dels er improviseret, frem som sæsonåbning på Store Scene, hvor stampublikummet er vant til at blive budt velkommen af klassikere fra Shakespeares, Molières eller Holbergs hånd.

Jacob Schjødt indleder sin første sæson som direktør for Odense Teater med en forestilling, der virkelig rykker og varsler nye tider på teatret - men med respekt for traditionen og det velkendte. Foto: Emilia Therese

Men valget af "Terror/is/me" harmonerer med de løfter, Jacob Schjødt gav, da han tiltrådte teaterdirektørstillingen, om at præsentere ny dansk dramatik på Store Scene og vise fynboerne, at den gamle sal kan meget andet end at lægge kukkasse til klassiske tragedier og komedier.

- Teatereksperimenter bliver ofte henlagt til små scener, men ”Terror/is/me” fortjener at få masser af rum til at folde sig ud. Selvfølgelig har jeg gjort mig mange tanker om, hvorvidt emnet er for smalt til at sælge så mange billetter, som det er nødvendigt på Store Scene, men jeg tror på stykkets aktualitet, og på at timingen er perfekt.

Annonce

Auteur-instruktør

Med valget af instruktøren Sargun Oshana opfylder Jacob Schjødt et tredje af sine løfter - at introducere nogle af tidens mest fremtrædende teaterskabere til det fynske teaterpublikum.

Sargun Oshana, der skal instruere "Terror/is/me", fik i 2019 en Reumert som Årets instruktør for "4:48 Psychosis" på Aarhus Teater. I 2020 genvandt han prisen for "denungewertherslidelser" på Aarhus Teater og Sort/Hvid. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Sargun er en teaterkunstner, der går ind i materialet. Han nøjes ikke med at stille sit håndværk til rådighed, men lader værket strømme igennem sig. Sargun er drevet af fortællelyst, han er en auteur-instruktør, der projicerer tekster over i nogle meget personlige forestillinger. Samtidig er han god til at bruge teatrets virkemidler, han tænker visuelt og kommunikerer gennem værket. Så han var en af de første, jeg kontaktede, da jeg havde fået stillingen som teaterdirektør.

Annonce

Terror-rekviem

Sargun Oshana, der ud over at være instruktør også er skuespiller, nyudnævnt direktør for Teatater Grob og medlem af Teater Momentums kunstneriske råd, har undervejs i processen kaldt "Terror/is/me" et terror-rekviem:

Om ”Terror/is/me”

Bag scenen: Iscenesættelse og koncept: Sargun Oshana. Scenografi og kostumer: Karin Gille. Dokumentarist: Sigurd Hartkorn Plaetner. Musik: Vokalensemblet IKI.

Skuespillere: Anders Gjellerup Koch, Louise Davidsen, Mikkel Bay Mortensen, Nicolai Jandorf, Hanne Hedelund, Lila Nobel Mehabil og Haesam Jakir.

Musikere: Anna Mose, Johanna Sulkunen, Kamilla Kovacs Mathiasen, Randi Pontoppidan og Guro Tveitnes.

Premiere: 11. september 2021 på Store Scene, Odense Teater.

- Fjenden er ikke længere langskæggede hulemænd i grotter, men en civilklædt medborger, der kan dukke op ved siden af dig i metroen. Hvad gør denne utilregnelighed ved os som samfund og som individer, funderer Sargun Oshana.


Sargun Oshana er drevet af fortællelyst, han er en auteur-instruktør, der projicerer tekster over i nogle meget personlige forestillinger.

Jacob Schjødt, teaterdirektør, Odense Teater


På scenen får de syv skuespillere følgeskab af vokalensemblet IKI's fem sangere, der arbejder med soundscapes, forvrængere og loops. IKI skal ifølge Jacob Schjødt være med til at forstærke indtrykket af "Terror/is/me" som en nyfortolkning af antikkens græske tragedier.

Annonce

Efter ørkenvandringen

Selv om Jacob Schjødts mål er at udfordre publikum, ligger det ham på sinde, at nyskabelserne ikke må virke fremmedgørende, men skal være nærværende og vise, at der er andre måder at tænke, skabe og formidle dramatik på end de mange gange gennemprøvede og driftsikre:

- For mig er det vigtigt at genåbne teatret efter den lange corona-ørkenvandring med en forestilling, der virkelig rykker. Kombinationen af den gode historie og kunstnere, der har hjertet med i opgaven, er garantien for, at publikum ikke bliver efterladt på gyngende grund. Vi vil vække publikums nysgerrighed, uden at skræmme nogen væk. Men vi skal også udfordre os selv og publikum, når der er anledning til det. Og det er der 11. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce