Annonce
Indland

Teaterbestyrelse håbede til det sidste - corona blev tuen der væltede læsset

I fjor overtog Gitte Lillelund Bech posten som bestyrelsesformand for Fredericia Teater. Torsdag indgav bestyrelsen konkursbegæring efter flere ugers redningsforsøg. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Et likviditetsbehov på 50 mio. kroner og udsigt til et billetsalg, der var stoppet totalt på grund af coronavirus. Det fik søndag bestyrelsen for Fredericia Teater til at opgive kampen for at redde teatret.
Annonce

Fredericia: De seneste dage har været tunge for bestyrelsesformand for Fredericia Teater Gitte Lillelund Bech. Søndag eftermiddag stod det klart for hende og den øvrige bestyrelse, at intet kunne redde Fredericia Teater fra en konkurs. Mandag måtte hun via skype fortælle samtlige ansatte ved Fredericia Teater, at det er slut.

- Jeg har aldrig været med til noget lignende. Aldrig. De seneste tre uger er al min fritid gået med at forsøge at få klarhed over situationen og prøve at finde løsninger. Men efterhånden som det gik op for os, hvor stort beløb det drejede sig om, så blev det sværere og sværere. Da vi så fik coronakrisen, og vi var nødt til at aflyse alle forestillinger de næste måneder, så var der intet tilbage. Det ville have været uansvarligt at forsøge at fortsætte, siger Gitte Lillelund Bech.

Hun tiltrådte som bestyrelsesformand for teatret i 2019 og havde ikke fantasi til at forestille sig, at hun et år senere skulle aflevere en konkursbegæring til Retten i Kolding.

- Hvis coronakrisen ikke var kommet, tror du så, I kunne have reddet teatret?

- Det er svært at sige, men den har betydet, at billetsalget totalt er gået i stå, og dermed så vi ind i en periode på lang tid, hvor vi ikke ville have indtægter. Det kunne vi ikke sidde overhørig. Så det blev i hvert fald den tue, der væltede læsset helt, siger Gitte Lillelund Bech, som forudser, at mange andre kulturinstitutioner vil bukke under i kølvandet på coronaen.

Jeg har aldrig været med til noget lignende. Aldrig. De seneste tre uger er al min fritid gået med at forsøge at få klarhed over situationen og prøve at finde løsninger. Men efterhånden som det gik op for os, hvor stort beløb det drejede sig om, så blev det sværere og sværere.

Gitte Lillelund Bech, bestyrelsesformand, Fredericia Teater

Annonce

Langt værre end ventet

At situationen for alvor var kritisk, blev klar for tre uger siden i forbindelse med revision af årsregnskabet for 2019. Det var kendt, at der ville være et underskud på omkring 20 mio. kroner, men det skulle vise sig at være langt værre.

- Vi fik melding om, at vi i 2020 ville stå i en likviditetsmangel på omkring 50 mio. kroner. Der var blandt andet en post på 15 mio. kroner til markedsføringsudgifter, som vi ikke kendte til, siger Gitte Lillelund Bech.

- Hvordan kan der være så stort et beløb, I ikke kender til?

- Det er rent regnskabsteknisk. Markedsføringsudgifter, der berører forestillinger i 2020, bliver henført til det regnskabsår. De beløb indgik derfor ikke i de tilbagemeldinger om årets regnskab, som vi løbende har fået i bestyrelsen. Derfor anede vi ikke, at de penge også var brugt, siger Gitte Lillelund Bech.

- Teaterchef Søren Møller stopper. Det fremgår, at han selv har valgt at fratræde på baggrund af netop de udgifter?

- Det er korrekt, for det var penge, som han ikke havde fået bestyrelsens godkendelse til at bruge. Og det er alvorligt, og på den baggrund stopper han, siger Gitte Lillelund Bech.

Annonce

Mange spørgsmål

Konkursen rammer alle de ansatte på teatret. De fik først per mail og siden per skype besked om den vanskelige beslutning.

- Det var meget trist, og de ansatte var naturligvis usikre på, hvad der nu skal ske. Konkursdekretet er blevet afsagt mandag eftermiddag, og der er udpeget en kurator, som nu skal gennemgå hele boet. Han vil også orientere de ansatte, hvordan de er stillet, siger Gitte Lillelund Bech.

For de fastansatte vil det være Lønmodtagernes Garantifond, der går ind og sørger for, at der udbetales løn. Hvordan det præcist kommer til at foregå, er ikke klart.

- Der er mange spørgsmål. Der er ansatte, som stadig har personlige ting inde på teatret. I realiteten er dørene låst fra nu af, men de spørgsmål finder kurator en løsning på, siger Gitte Lillelund Bech.

Kurator skal gøre op, hvilke værdier der ligger tilbage i teatret, mens kreditorerne skal aflevere deres krav til advokaten fra Bech Bruun, som er udpeget til at styre opgaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce