Annonce
Underholdning

Teater vil af med avisens stjerner

Marianne Klint, der er direktør for Teater Momentum, synes, der er forskel på, hvad der står i en anmeldelse, og hvor mange stjerner anmelderen giver. Foto: Nils Svalebøg
Stjerner i anmeldelser bør være fortid, mener Marianne Klint og Niels Erling fra Teater Momentum. Teaterkritiker er enig: - Teater er mere nuanceret.
Annonce

Når man læser ordet "anmeldelse", gennemsøger ens øjne straks siden for at se, hvor mange stjerner eller hjerter en forestilling har fået. Hvis symbolet kun optræder en gang, ved man, at det har været en forfærdelig oplevelse, og hvis der er seks, kan man forvente noget enestående. Det er en nem og overskuelig guide. Men ikke alle er lige begejstrede for det system.

- Jeg vil ønske, der ikke var stjerner på anmeldelserne, siger Marianne Klint, der er leder af Teater Momentum.

Hun synes, der er stor forskel på, hvorvidt stjernerne repræsenterer, hvad der egentlig står skrevet i teksten.

- Nogle gange kan man få en bedre trestjernet anmeldelse end en, der får fire stjerner. Så trækker stjernerne ned i det samlede billede, selvom teksten fortæller noget andet, siger hun.

Det samme mener Niels Erling, der er sceneinstruktør og kunstnerisk leder for Teater Momentums Volume 13 Ensemble.

- Det er ligegyldigt, om der er stjerner, eller der ikke er stjerner. Antallet af stjerner er svært at tage med videre og omsætte til andet end glæde over at have fået en flot karakter, siger han.

Hvad synes du?

Hvad synes du? Er det godt, at avisens anmeldere giver stjerner til de teaterstykker, film, bøger etc., som anmeldes? Eller er det helt håbløst? Burde anmelderne indskrænke sig til at skrive en anmeldelse i rå tekst uden stjerner?

Send dit synspunkt til kultur@fyens.dk. Så vil vi muligvis bruge dem i en opfølgende artikel.

Annonce

For mange nuancer

Anne Middelboe Christensen er teaterkritiker, anmelder hos Information og har skrevet bogen "Begejstring & Brutalitet", der er en håndbog i kulturkritik. Hendes anmeldelser i Information er uden stjerner, og hun deler Marianne Klint og Niels Erlings kritik af stjerne-skalaen.

- Inden for teater giver det mening at sætte nuancerede ord på oplevelsen, fordi det består af så mange forskellige ting, siger hun.

- Hvis en forestilling skal lykkes, skal der mange ting til for at det lykkes samlet. Teateret er jo et gesamtkunstwerk (en blanding af musik, teater og visuel kunst, red.), fordi det er afhængige af den rigtige tekst, den rigtige instruktion, scenografi, kostumer, lyd og lys skal være arrangeret på en måde, så når der er castet med de rigtige spillere, går alt op i en højere enhed.

Hun mener, at hvis en forestilling får en middelmådig karakter, altså tre og fire stjerner, kan det få færre til at læse anmeldelsen, hvorimod folk gerne vil læse, hvis noget er gået virkelig dårligt eller virkelig fantastisk. Og det går ud over diskussionen om kunsten.

- Derfor kan det føles ret ærgerligt, hvis en anmeldelse giver tre stjerner, da det spændende faktisk er, at anmelderne reflekterer over, hvad det er og ikke er ved det værk, der lykkes.

Annonce

Bidrager ikke til diskussionen

Niels Erling synes, det er en skam, at stjernerne tager fokus fra det, en anmeldelse skal gøre - nemlig at forholde sig kritisk til kunsten. For han mener, at en anmeldelse kan være brugbar, selv hvis en forestilling får to stjerner, så længe den er saglig, faglig, velargumenteret og velskrevet.

- Jeg synes, at kritik er meget vigtigt. Det er et privilegium, at nogle mennesker har lyst til at diskutere ens arbejde, og vurderer det grundigt. Gode, men ikke nødvendigvis positive, anmeldelser, kan hjælpe med at skubbe til os som kunstnere, siger Niels Erling.

- Men stjernerne bidrager ikke til den diskussion. Det gør anmeldelserne, og de er vigtige, for de er med til at kvalificere den samtale, vi har om kunst, siger han.

Og den samtale er uendelig vigtig, mener han:

- Hvis man mener, at kunst er vigtigt for et samfund, så har medier en forpligtelse til at kvalificere den samtale, vi har, om kunsten. Fuldstændig ligesom, hvis man mener, at demokrati er vigtig for et samfund, så skal medierne kvalificere den samtale. Det gør os alle sammen klogere.

For Niels Erling, der er kunstnerisk leder på Teater Momentum, er stjernerne ikke det væsentlige ved en anmeldelse. Det er teksten. Foto: Sofie Højlund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce