Annonce
Kultur

Teater i forsamlingshuset: Carlos danser hjemmet frem

Carlos Rodas drømmer mest om sit hjemland, Spaniens gode olivenolie og rødvin, men performer her svendborgensernes madoplevelser i fem-seks nykoreograferede danse.

Svendborgensernes fortællinger om madminder er blevet til fem-seks danse, som Carlos Rodas danser i sanseforestillingen, "Synapser".

Dans: Selv om Sofie Christiansen er koreograf og selv om sART primært er et danseteater, kommer forestillingen "Synapser" til at pirre alle sanser gennem i alt 11 "værker" eller 11 stop på turen både udenfor og indenfor i Svendborg Forsamlingshus.

Men dansen hører selvfølgelig også med til sanseindtrykkene.

Danseren Carlos Rodas fra Spanien har fået et rum til sin kunstart, som bliver en performativ fortolkning af de interviews, Sofie Christiansen har samlet fra mennesker i Svendborg.

- Jeg danser fem-seks forskellige danse, forklarer Carlos Rodas om arbejdsprocessen, der dels følger Sofie Christiansens retningslinjer, dels er værker opstået i kreativt samarbejde og endelig nogle, der er Carlos' egne bud.

Blandt andet skal han performe mindet om "Hjem", en erindring, der ofte er forbundet med mors køkken og duften af friskbagt brød, mættende simremad og livretter.

Det bliver dog ikke Carlos' egne minder, han fortolker, skønt han ellers sagtens kunne have suppleret med danse om sin længsel efter den lokale olivenolie, der stammer fra hans hjemby, Caceres, som ligger i Spanien ikke langt fra den portugisiske grænse, cirka midtvejs mellem Madrid og Lissabon.

- Olivenolien er den, jeg savner allermest her i Svendborg. Vores olie er smagfuld, den er tykflydende og frugtig, siger han og formentlig indsnuser den imaginære duft, når han steger løg i den brusende olie ... Olien og vinen, tilføjer han.

- Rødvinen, pointerer han og er i tankerne allerede i gang med et måltid bestående af tortilla de patata (spansk omelet med kartofler og løg), serrano-skinke (den særlige spanske skinke af sortfods-svin) og så et glas af den lokale vin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce