Annonce
Danmark

Tankeløs nostalgi og jalousi driver ulighedsdebatten

Anders Samuelsen

Ulighed: Debatten om uligheden i Danmark raser lige nu. Jeg synes sådan set, at det er en sund debat. Men endnu har den altså ikke afsløret andet, end at ulighedsdebatten mest handler om følelser end fakta.

3F har i en ny kampagne udråbt året 1992 til en slags perfekt år. Fordi vi vandt EM i fodbold, og der var en "god følelse" - og mindre ulighed end i dag.

Og ja, det er rigtigt, at indkomstforskellene i Danmark er blevet en lille smule større, end de var tilbage i 1990'erne. Men hvis venstrefløjen ønsker mere lighed nu og her, så kan det sådan set sagtens lade sig gøre. Så skulle man bare skynde sig at sørge for at der var færre studerende, flere arbejdsløse, færre selvstændige og højere renter.

Det vil koste danskerne dyrt, hvis venstrefløjen får held til at gennemføre deres planer om flere misundelseskatter og dummebøder til danskere, der skaber arbejdspladser og vækst. Man hjælper ikke de svageste i Danmark ved at straffe dem, der skaber den velstand, der kommer os alle til gavn. Fakta er, at Danmark fortsat et af de allermest lige lande i verden.

For det andet var Danmark tilbage i 1990'erne altså et mindre velstående land, end det er i dag. Vi havde dengang en alenlang arbejdsløshedskø - faktisk op mod 300.000 arbejdsløse danskere - og høje renter, der gjorde det dyrt at investere eller købe en bolig.

Når vi er blevet en lille smule mere ulige i dag, skyldes det ikke, at de "superrige" er blevet rigere og har snuppet hele samfundskagen. Nej, det afspejler blandt andet, at mange flere danskere er i arbejde, og at mange flere danskere har fået mere mellem hænderne i hverdagen. Lavere skat på arbejde har øget rådighedsbeløbet for en helt almindelig lønmodtager.

Samtidig får flere unge mennesker i dag får en uddannelse og er derfor nogle år på SU. Ingen vil vel påstå, at det er en dårlig udvikling, selvom det er med til at øge uligheden, vel?

Kigger vi på Danmarkskortet, så er der ulighed nogle steder. Eksempelvis er Danmarks mest ulige kommune er Gentofte. Ja - Gentofte. Deroppe i Nordsjælland, hvor indkomsterne er lidt højere end de fleste andre steder. Uden at være ekspert i Gentofte, så slår det mig ikke som et sted, hvor folk mistrives.

Det samme kan man sige om Billund, der er en af de mest ulige kommuner i Sydjylland, hvor få er på kontanthjælp og lønningerne er i den høje ende. Ligesom i Gentofte. Og i min optik ville det være fantastisk, hvis vi kunne få alle danskere op på samme velstandsniveau, som de har i Gentofte og Billund. Det ville skabe et bedre land - på trods af uligheden.

Det handler om hvilken dynamik, man mener vil fremtidssikre Danmark. For mig handler det eksempelvis om, at vi ikke skal begrænse dem, der er dygtige og har skabt virksomheder til gavn for dem selv, men så sandelig også Danmark. Det giver ikke mindst mulighed for, at vi politisk både kan styrke velfærden, hvor der er behov og sænke skatter og afgifter til glæde og gavn for danskerne og danske virksomheder.

Men det giver også muligheder for den enkelte. Til i højere grad at tilrettelægge sit liv, som man ønsker det. Til at træffe valg, der gavner både sig selv og fællesskabet.

Så derfor skal min opfordring til venstrefløjen lyde. Drop misundelsen. Lad os lade være med at begrænse og udskamme nogle af de dygtigste personer i dette land. Lad os fokusere på at løfte bunden i stedet for at straffe toppen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce