Annonce
Nyborg

Tandlæger: Snus suser frem og skjult sukker snyder

Malene Løvbjerg er en af dem fra Nyborgs kommunale tandpleje, der skal tale om snus og skjult sukker lørdag. Foto: Patrick Dejbjerg
Til Gang i Gaden i Nyborg lørdag 5. oktober kommer der til at være repræsentanter fra Nyborgs Kommunale Tandpleje. De vil blandt andet snakke om alt det skjulte sukker, vi ikke kender til og den store stigning i snusforbruget blandt kommunens unge.

NYBORG: Det er blevet moderne hos de unge at bruge snus - og det kan byens tandlæger tydeligt se.

Det er den klare udmelding fra Nyborg Kommunale Tandpleje, og et budskab de gerne vil bredere ud med, når Gang i Gaden bliver afholdt i Nyborg lørdag 5. oktober.

For de unge i Nyborg er ved at blive store fans af den lille pose med snus, som typisk sættes ind under overlæben, så nikotinen bliver optaget igennem slimhinden.

- Vi kan se hos de unge, der kommer hos os, at der er sket en stor stigning i, hvor mange der bruger det. For fem år siden så vi det stort set aldrig, siger Malene Løvbjerg, der er tandklinikassistent på Nyborgs kommunale tandpleje.

Selvom det kun er unge til og med 18, der kommer på klinikken, så er det slet ikke unormalt længere, at nogle af de unge patienter på 15-17 år viser tegn på et snusforbrug.

- Det er meget tydeligt på deres slimhinder, hvis de bruger snus. Og det kan også gå ind og påvirke deres tænder, så de får huller, forklarer Malene Løvbjerg.

Annonce

Snus

Snus er ulovligt at sælge snus i Danmark, men det er ikke ulovligt at besidde eller bruge det. Derfor er det eksempelvis også lovligt at importere det fra Sverige, hvor det er lovligt.

Snus indeholder flere gange så meget nikotin som en cigaret. En cigaret indeholder omkring et milligram nikotin, mens snus typisk indeholder et sted mellem 10 og 15 milligram. Den stærkeste type snus fra Sverige indeholder 43 milligram.

Det varierer dog fra person til person, hvor meget af nikotinen en person optager, og optagelsen sker langsommere end ved cigaretbrug.

Den høje mængde nikotin gør, at snus er meget afhængighedsskabende.

Man har identificeret omkring 31 kræftfremkaldende stoffer i snus.

Lærerig lørdag

Selvom de i det daglige kan vejlede nogle af de unge mennesker om snus, og hvordan det kan skade tænderne, så håber de på klinikken, at de lørdag kan slå et endnu større slag mod de unges snusforbrug ved at informere lidt mere bredt om, hvad snus er for en størrelse.

Udover at lære noget omkring de unges snusforbrug, kan man også på dagen komme og deltage i en konkurrence, hvor man kan vinde en eltandbørste.

Derudover har personalet også taget arbejdshandskerne med, så de er klar til at tjekke munden på frivillige, der gerne vil høre om, hvor gode de er til deres tandbørstning.

Hvis man skulle være uheldig at have problemer med sin tandbørstning, så kan det måske også være værd at blive hængende hos dem, når de informerer om dagligdagens skjulte sukker.

Skjult sukker

Udover snus vil personalet fra tandklinikken nemlig gerne informere folk mere om sukker - eller mere specifik det sukker, der gemmer sig i varer, vi tror, der er sunde.

Der er rigtig mange varer derude, som vi går og tror er rigtig sunde, men det er de bare ikke altid. Eksempelvis tror mange, at en Cultura drikkeyoghurt er supersundt, men der faktisk næsten ligeså meget sukker i det, som i en sodavand, siger Malene Løvbjerg.

Figenstænger, som er yndet blandt mange småbørnsfamilier, til madpakken er endnu en af de ting, man skal være varsom med, for det er ikke lutter figner, der er i den.

En stor del af forvirringen omkring sukker kan også findes på grund af fruktosen - frugtsukkeret - som man finder i frugt.

- Man kan jo ofte finde juice og lignende, der siger 'uden tilsat sukker', og det er rigtig fint, men der er altså stadig frugtsukker, og det går stadig ind og laver huller. I juice er der også rigtig meget syre, som simpelthen ætser emaljen væk, hvis man drikker det for meget. Man skal selvfølgelig stadig have sin frugt, fordi det er også sundt, men man skal bare ikke drikke og spise for mange appelsiner om dagen, siger Malene Løvbjerg.

Og det er netop det, der er en af kernepointerne hos Malene Løvbjerg og hendes kolleger. Der er intet af det sukkerholdige, der er forbudt, men det er alt med måde. Nogle ting skal man måske holde sig til at drikke i weekenderne og lade vand og mælk være de primære drikkevarer i løbet af ugen.

- Og skyl munden og tænderne med vand, når du har drukket noget med syre, siger Malene Løvbjerg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];