Annonce
Nyborg

Tandlæger: Snus suser frem og skjult sukker snyder

Malene Løvbjerg er en af dem fra Nyborgs kommunale tandpleje, der skal tale om snus og skjult sukker lørdag. Foto: Patrick Dejbjerg
Til Gang i Gaden i Nyborg lørdag 5. oktober kommer der til at være repræsentanter fra Nyborgs Kommunale Tandpleje. De vil blandt andet snakke om alt det skjulte sukker, vi ikke kender til og den store stigning i snusforbruget blandt kommunens unge.

NYBORG: Det er blevet moderne hos de unge at bruge snus - og det kan byens tandlæger tydeligt se.

Det er den klare udmelding fra Nyborg Kommunale Tandpleje, og et budskab de gerne vil bredere ud med, når Gang i Gaden bliver afholdt i Nyborg lørdag 5. oktober.

For de unge i Nyborg er ved at blive store fans af den lille pose med snus, som typisk sættes ind under overlæben, så nikotinen bliver optaget igennem slimhinden.

- Vi kan se hos de unge, der kommer hos os, at der er sket en stor stigning i, hvor mange der bruger det. For fem år siden så vi det stort set aldrig, siger Malene Løvbjerg, der er tandklinikassistent på Nyborgs kommunale tandpleje.

Selvom det kun er unge til og med 18, der kommer på klinikken, så er det slet ikke unormalt længere, at nogle af de unge patienter på 15-17 år viser tegn på et snusforbrug.

- Det er meget tydeligt på deres slimhinder, hvis de bruger snus. Og det kan også gå ind og påvirke deres tænder, så de får huller, forklarer Malene Løvbjerg.

Annonce

Snus

Snus er ulovligt at sælge snus i Danmark, men det er ikke ulovligt at besidde eller bruge det. Derfor er det eksempelvis også lovligt at importere det fra Sverige, hvor det er lovligt.

Snus indeholder flere gange så meget nikotin som en cigaret. En cigaret indeholder omkring et milligram nikotin, mens snus typisk indeholder et sted mellem 10 og 15 milligram. Den stærkeste type snus fra Sverige indeholder 43 milligram.

Det varierer dog fra person til person, hvor meget af nikotinen en person optager, og optagelsen sker langsommere end ved cigaretbrug.

Den høje mængde nikotin gør, at snus er meget afhængighedsskabende.

Man har identificeret omkring 31 kræftfremkaldende stoffer i snus.

Lærerig lørdag

Selvom de i det daglige kan vejlede nogle af de unge mennesker om snus, og hvordan det kan skade tænderne, så håber de på klinikken, at de lørdag kan slå et endnu større slag mod de unges snusforbrug ved at informere lidt mere bredt om, hvad snus er for en størrelse.

Udover at lære noget omkring de unges snusforbrug, kan man også på dagen komme og deltage i en konkurrence, hvor man kan vinde en eltandbørste.

Derudover har personalet også taget arbejdshandskerne med, så de er klar til at tjekke munden på frivillige, der gerne vil høre om, hvor gode de er til deres tandbørstning.

Hvis man skulle være uheldig at have problemer med sin tandbørstning, så kan det måske også være værd at blive hængende hos dem, når de informerer om dagligdagens skjulte sukker.

Skjult sukker

Udover snus vil personalet fra tandklinikken nemlig gerne informere folk mere om sukker - eller mere specifik det sukker, der gemmer sig i varer, vi tror, der er sunde.

Der er rigtig mange varer derude, som vi går og tror er rigtig sunde, men det er de bare ikke altid. Eksempelvis tror mange, at en Cultura drikkeyoghurt er supersundt, men der faktisk næsten ligeså meget sukker i det, som i en sodavand, siger Malene Løvbjerg.

Figenstænger, som er yndet blandt mange småbørnsfamilier, til madpakken er endnu en af de ting, man skal være varsom med, for det er ikke lutter figner, der er i den.

En stor del af forvirringen omkring sukker kan også findes på grund af fruktosen - frugtsukkeret - som man finder i frugt.

- Man kan jo ofte finde juice og lignende, der siger 'uden tilsat sukker', og det er rigtig fint, men der er altså stadig frugtsukker, og det går stadig ind og laver huller. I juice er der også rigtig meget syre, som simpelthen ætser emaljen væk, hvis man drikker det for meget. Man skal selvfølgelig stadig have sin frugt, fordi det er også sundt, men man skal bare ikke drikke og spise for mange appelsiner om dagen, siger Malene Løvbjerg.

Og det er netop det, der er en af kernepointerne hos Malene Løvbjerg og hendes kolleger. Der er intet af det sukkerholdige, der er forbudt, men det er alt med måde. Nogle ting skal man måske holde sig til at drikke i weekenderne og lade vand og mælk være de primære drikkevarer i løbet af ugen.

- Og skyl munden og tænderne med vand, når du har drukket noget med syre, siger Malene Løvbjerg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce