Annonce
Assens

Talstærke plejefamilier til møde med politikerne: - Hvad ville i gøre, hvis vi sagde op?

Ikke alle var glade for det, de hørte på mødet. Foto: Janus Fabricius Nielsen.
1,4 millioner skal spares på plejefamilier i Assens Kommune. Samtidig skal de have løn ud fra en ny model.
Annonce

Assens: Bowlingcentret i Assens husede mandag aften rigtig mange af kommunens plejefamilier. På øjemål var der 80-100 plejeforældre, som var klar til at komme med input, diskutere og lytte til, hvad politikerne havde at sige.

Plejefamilierne ville have svar på, hvorfor de skal spare 1,4 millioner. Ikke om de skal, for det er blevet besluttet, men hvorfor. De 1,4 millioner skal nemlig findes i de vederlag, som plejefamilierne får, for at tage sig af kommunens udsatte børn.

Flere af de indlæg og kommentarer, der kom fra salen, gjorde det klart, at plejefamilierne ikke synes, at det er rimeligt at de skal spare på det, der i sidste ende er deres løn.

- Hvad ville i gøre hvis vi sagde op? Så skal I finde institutionspladser til børnene, og det er langt dyrere. Der må være andre måder at spare på, end direkte på vores løn, sagde en i salen.

Flere gjorde det klart for politikerne, hvad de mente om besparelserne, og forsøgte med historier fra hverdagen som plejefamilie at forklare politikerne, hvor hårdt det kan være til tider. Samtidig elsker de deres ikke-biologiske døtre og sønner.

- Det er vores følelser, man sparer på, sagde en.

Tre modeller

Der er flere måder at aflønne plejefamilier på.

Klassisk honoreringsmodel:

Plejefamilien modtager typisk mellem 3 og 8 vederlag á 4.222 kroner månedligt. Honoreringen revideres årligt og falder, hvis barnet bliver mindre plejekrævende. Oftest anvendt model.

Gennemsnitsmodellen:

Der opereres typisk med 4 forskellige honoreringsniveauer. Det aftales ved plejeforholdets start, hvad plejefamiliens honorar skal være. Honoraret genforhandles som udgangspunkt ikke. Bruges i 12-15 kommuner.

Livsfasemodellen:

Barnets anbringelse opdeles i en række livsfaser. Plejefamiliens honorering fastsættes for én livsfase ad gangen og genforhandles, når barnet rammer en ny fase. Bruges i få kommuner.

Kilde: KL

Annonce

Den nye model

Men besparelserne er ikke til at komme uden om. De er vedtaget, som borgmester Søren Steen Andersen (V) sagde.

- Vi bliver nødt til at lave et budget i balance, og vi har været igennem det her både på socialområdet, trafik, ældre og mange flere. Vi politikere må jo lytte til fagfolkene på områderne, for vi ved jo ikke alting om alle områderne, sagde han, hvorefter han blev tilbudt en søndagsvagt af en plejemor nede i salen.

En ny aflønnings-model var også på tale. Den skal erstatte den måde, som plejefamilierne skal aflønnes på i dag. Den hedder "gennemsnitsmodellen" eller "Aarhus-modellen", og går i bund og grund ud på, at man aftaler en fast honorering for hele plejeforløbet. Lønnen kommer derefter kun til forhandling igen, hvis "barnet udvikler sig markant dårligere end forventet", som KL siger.

Her var blandt andre Uddannelse, Børn og families næstformand Karin Christiansen (V) på banen. Hun var mødt op i fraværet af formand Mogens Mulle Johansen (SF). Det blev påtalt flere gange, at det var ærgerligt, at formanden ikke mødte op, når det nu er ham, der udtalte sig på TV2 /Fyn.

- Vi hører jer, startede hun med.

- Vi håber, at det her vil give noget økonomisk stabilitet. Vi går jo fra at have en opadgående kurve på vederlagene, til at have en gennemsnitlig model, hvor man kan være sikker på, hvad man får igennem hele perioden. Det vil give os den her og nu-besparelse, som vi har brug for. Men på lang sigt, så udligner det sig, sagde hun, imens hun viste kurvernes gang med armen.

Annonce

Kassetænkning

Debatten fortsatte, og der blev plads til at skyde skarpt på det, der blev kaldt for kassetænkningen i Assens Kommune.

- Vederlagene skal vurderes ud fra helhedsvurderingerne, og de kasser, som i opstiller, når det skal vurderes, det er simpelthen ikke godt nok. Man kunne jo tro, at i med vilje forsimpler de skemaer så meget, at det bliver nemmere at spare på vederlagene, var der en der mente.

- Det er jo ligegyldigt, hvilken kasse, de vil putte børnene i. De sparer 1,4 millioner ligegyldigt, hvilken kasse det er, sagde en plejefar.

Søren Steen Andersen rundede dialogmødet af med en henvisning til den nylige debat om kommunal udligning.

- Det her budget har vi lagt, fordi vi skal spare. Det er essensen af at være fattig. Det er dyrt at være en fattig kommune. Der vil være nogen, der føler sig svigtet. Jeg håber ikke, det er alle, sagde han.

Niels Mulvad fra TV2 Fyn styrede debatten. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Flemming Olsen er plejefar, og havde udregnet plejefamiliernes løn efter, hvor mange vederlag de får. Det spænder mellem 17,75 og 41,41 kroner i timen.
Mange meldte sig på banen med spørgsmål og indlæg fra deres liv som plejefar eller mor. Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Bjarne Clemmensen repræsenterer Assens plejefamilier og var manden bag invitationen til dialog. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Borgmester Søren Steen Andersen gav sit besyv med ved diskussionen. Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce