Annonce
Udland

To professorer er løsladt efter år i Talibans varetægt

Afghan Presidential Palace/Reuters
En fangeudveksling betyder, at to vestlige professorer og tre Taliban-fanger tirsdag er blevet løsladt.

En australsk og en amerikansk professor, der blev bortført af Taliban i 2016, er tirsdag blevet løsladt i det sydlige Afghanistan.

Det oplyser politiet og unavngivne kilder fra Taliban til nyhedsbureauet AFP.

- I morges omkring klokken 10 blev to universitetsprofessorer løsladt i Nawbahar-distriktet i Zabul-provinsen. De blev fløjet ud fra Zabul af amerikanske helikoptere, siger en unavngiven kilde fra politiet ifølge AFP.

En højtstående kilde fra Afghanistans regering bekræfter løsladelsen af de to professorer. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tre fanger fra den militante bevægelse Taliban blev tidligere tirsdag ligeledes løsladt som led i fangeudvekslingen.

- Vores tre fanger er blevet løsladt mandag aften. Kort efter deres løsladelse blev de fløjet til Doha og overdraget til det politiske kontor i Qatar, siger en højtstående embedsmand fra Taliban ifølge Reuters.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, bebudede for godt og vel en uge siden, at en fangeudveksling var på vej.

De to professorer er Kevin King fra USA og Timothy Weeks fra Australien. De blev bortført i 2016 af bevæbnede mænd i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Efter at de to i 2016 blev bortført, dukkede de blandt andet op i en gidselvideo fra Taliban, hvor de begge så hærgede ud.

Blandt de tre Taliban-fanger, der er del af fangeudvekslingen, er Anas Haqqani. Han blev pågrebet tilbage i 2014.

Hans storebror er Sirajuddin Haqqani, der står i spidsen for det frygtede Haqqani-netværk og er en af Talibans øverste og mest berygtede ledere.

Den amerikanske ambassade i Afghanistan har tirsdag endnu ikke kommenteret oplysningerne. Det skriver AFP.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce