Annonce
Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

På den nye uddannelse lærer du studerende at anvende og se muligheder i digitale løsninger, så de er forberedte til fremtidens sundhedssystem, forklarer Pernille Rohde, der er projektleder på uddannelsen. Foto: Michael Bager
På Social- og Sundhedsskolen Fyn kan elever fra januar tage en DigiTech-uddannelse. Eleverne bliver uddannet til social- og sundhedsassistenter, men alle fagene har teknologi som omdrejningspunkt. Projektleder Pernille Rohde håber, at uddannelsen kan få flere til at gå sosu-vejen.

I årevis har det været svært at rekruttere nok elever på landets social- og sundhedsskoler, og måske ligger en del af løsningen i at nytænke uddannelsen.

Blandt andet har man på Social- og Sundhedsskolen Fyn oprettet EUX-uddannelsen, hvor eleverne både tager en gymnasial uddannelse og en sosu-uddannelse. Og til januar starter et kuld elever på den splinternye uddannelse DigiTech.

Her bliver eleverne uddannet til social- og sundhedsassistenter med et twist, fortæller projektleder på uddannelsen, Pernille Rohde.

- Uddannelsen har samme længde, men uddannelsen har særligt fokus på velfærdsteknologiske løsninger. Eleverne får en uddannelse, hvor der arbejdes med nye måder at lære på og frihed til at gå eksperimenterende til værks. De lærer at anvende og se muligheder i digitale løsninger, så de er forberedte til fremtidens sundhedssystem, forklarer Pernille Rohde.

DigiTech

Du kan tage uddannelsen på Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense. Det første hold starter i januar.

Der findes allerede en DigiTech-uddannelse på SOSU Syd i Aabenraa, som var den første af sin slags i Danmark. De første elever startede i 2018. På Social- og Sundhedsskolen Fyn har man derfor brugt deres erfaringer til at starte en lignende uddannelse på Fyn.

Uddannelsen udspringer som et ønske fra Borgmesterforum Fyn. Udvikling og implementering af uddannelsen sker i samarbejde mellem Social- og sundhedsskolen Fyn og alle fynske kommuner.

På uddannelsen har alle fag en digital drejning, og man bruger teknologi i alle fag. Eleverne trænes derfor i at anvende sundhedsteknologiske og digitale løsninger.

Der er ansøgningsfrist på optagelse.dk d. 20. oktober, hvorefter du indkaldes til en samtale på Social- og Sundhedsskolen Fyn. Du kan læse mere på SOSU Fyns hjemmeside.

Uddannelsen starter op med et hold årligt, hvor der er plads til 30 elever.

Læring gennem teknologi

DigiTech-eleverne skal blandt andet bruge virtual-reality briller i undervisningen, hvor de kan se kroppens organer indefra, og de bruger små mikroskoper, der live-sender billedet til en iPad. Og så benytter de simulationsdukker med en indbygget højtaler, som en underviser kan tale igennem.

Da jeg arbejdede som sygeplejerske, kunne der sommetider være bestilt nogle teknologiske løsninger hjem, men ofte blev kasserne bare stående uåbnede ovre i hjørnet. Vi mangler nogen, som kan implementere teknologien.

Pernille Rohde.

Det teknologiske fokus går også igen i elevernes undervisning i dansk og naturfag.

- Skal eleverne vise en korrekt håndvask, så kan de lave en video eller en brochure, der demonstrerer det, siger Pernille Rohde.

Pernille Rohde er projekteder på DigiTech-uddannelsen på Social- og Sundhedsskolen Fyn. Foto: Michael Bager

På uddannelsen får eleverne brugbare kompetencer, fortæller hun.

- Da jeg arbejdede som sygeplejerske, kunne der sommetider være bestilt nogle teknologiske løsninger hjem, men ofte blev kasserne bare stående uåbnede ovre i hjørnet. Vi mangler nogen, som kan implementere teknologien.

Større optag

Pernille Rohde håber, at lysten til at arbejde med velfærdsteknologi kan få flere til at vælge uddannelsen.

- Det er helt nyt, så vi ved endnu ikke, hvordan optaget kommer til at se ud. Men vi håber, at DigiTech kan få flere til at starte. Og måske nogen, der ikke ellers ville overveje en uddannelse inden for det her felt. Faktisk har vi allerede været i kontakt med flere interesserede.

Uddannelsen får et årligt hold på 30 elever. Vil man starte til januar, skal man sende en ansøgning inden 20. oktober.

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid