Annonce
Nyborg

Tal- og aktivitetspark bliver den første af sin slags

Lars Bergholdt (til venstre) er formand for den forening, der står bag den kommende tal- og aktivitetspark ved Kampsportens Hus. Her ses han sammen med formanden for netop Kampsportens Hus, Mikael Tipsmark, der har været involveret i projektet fra begyndelsen. Foto: Kasper Riggelsen
Kæmpebevilling har givet planerne for projekt ved Kampsportens Hus ny vind i sejlene. Endnu mangler dog de sidste tilladelser.

Nyborg: Den har været undervejs længe. Selve udformningen af den kommende udendørs aktivitetspark ved Kampsportens Hus i Nyborg har også ændret sig, siden idéen blev født for mere end fem år siden.

Men nu er der for alvor kommet skub i projektet med en kæmpe donation fra Willum Fonden på hele 2,4 millioner kroner.

Derudover har også Nyborg Kommune, DGI og VUC bevilget penge til projektet, så man nu er oppe på at have indsamlet cirka 3,5 millioner kroner i alt.

Selv er formanden for foreningen bag parken, Lars Bergholdt, ikke i tvivl om årsagen til den store velvilje.

- Fra at være en mere traditionel aktivitetspark, har vi sammen med en fundraiser set på, hvordan vi kan give projektet en kant. Noget der gør, at den skiller sig ud. Og det, må man i den grad sige, er lykkes. Du finder ikke noget tilsvarende andre steder i landet, og det har uden tvivl været med til at åbne dørene hos fondene, konstaterer han.

Det særlige består i, at man blander den fysiske aktivitet og motorikken med elementer fra matematikkens verden. En kombineret aktivitets- og talpark med andre ord, der især henvender sig til undervisning af talblinde.

Men den kan også bruges i den almindelige matematikundervisning. Samtlige skoler, man har været i kontakt med, har da også vist interesse for projektet, fortæller Mikael Tipsmark, formand for Kampsportens Hus.

Willum Fonden

Jorden, som den nye tal- og aktivitetspark skal ligge på, tilhører Nyborg Kommune. Kommunen - eller rettere byrådet - var da også først på banen med en økonomisk håndsrækning i form af 700.000 kroner til selve etableringen, ligesom man har forpligtet sig til at stå for driften.

Sidste år fik man så et tilsagn om 300.000 kroner fra DGI, men det er donationen fra Willum Fonden på de 2,4 millioner kroner, som for alvor løfter projektet til nye højder.

Willum Fonden blev stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen - grundlægger af blandt andet Velux A/S. Der er tale om en almennyttig fond, der støtter teknisk - og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige-, sociale, og kulturelle formål i ind- og udland. Fonden uddelte i 2018 ikke mindre end 625 millioner kroner.

Kinder-æg

Det enestående projekt er skabt i et samarbejde mellem netop Kampsportens Hus og HF & VUC Fyn i Nyborg, der holder til blot et stenkast derfra.

Undervejs i processen har man fået input udefra. Dels fra Undervisningsministeriet, og dels fra UNO-Uniqa Group, der skal stå for selve etableringen af parken.

Men også lærere og elever på HF & VUC Fyn i Nyborg har bidraget med forslag og ideer, fortæller afdelingsleder Anders Munch Hansen.

Som et af de få steder i landet tilbyder skolen et særligt forløb for talblinde, og her bliver den kommende tal- og aktivitetspark et vigtigt redskab i undervisningen, fortæller han.

- De talblinde har brug for at røre ved tingene og få tingene i virkelig størrelse. Det drejer som at få rummeligheden med i uddannelsen, og det kæmper vi meget med. For mens der findes mange hjælpemidler til ordblinde, så gør det samme sig ikke gældende for talblinde. Med den nye tal- og aktivitetspark så vi muligheden for at koble de to ting sammen til et kinder-æg. Det er det, der er med til at gøre projektet til noget helt specielt, fortæller han.

Ud over de talblinde forventer afdelingslederen, at særligt eleverne på skolens adventurelinje kan få gavn af parken. For slet ikke at tale om medlemmerne af de forskellige foreninger i Kampsportens Hus.

Både Anders Munch Hansen, Lars Bergholdt og Mikael Tipsmark understeger samtidig, at parken er åben for alle og enhver.

Annonce

Rigtig målestok

Den præcise udformning af parken ligger endnu ikke helt fast. Men blandt de elementer, som skal indgå, finder man blandt andet en løbebane, der samtidig fungerer som en oversigt over de vigtige begivenheder i Nyborgs historie.

Pointen er, at afstanden mellem årstallene har den rigtige målestok. Så når to ting er sket med mange års mellemrum, vil det også være langt imellem dem på løbebanen. Og omvendt.

I projektet indgår også en multibane med et indbygget koordinatsystem, en gåtabel, et særligt regnebord samt en parkourbane med tilhørende kugleramme. Blot for at nævne nogle af de mange bolde, som er kastet op i luften.

Her får de dog ikke lov at blive hængede særligt længe. Ifølge Lars Bergholdt forventer man at kunne begynde etableringen af parken næste år, så den kan stå klar til brug i 2021. Først skal man dog have de sidste tilladelser på plads.

- Det var faktisk meningen, at vi ville være gået i gang med fase ét allerede i løbet af dette efterår. Men det har trukket ud med byggetilladelserne, så derfor tager vi både fase ét og fase to næste år, fortæller han.

Derudover har man allerede tænkt en tredje fase ind. Det forudsætter dog, at man finder frem til nogle aktiviteter, som giver mening, understreger foreningens formand.

Sådan kan et udsnit af de forskellige aktiviteter i den nye park komme til at se ud. Grafik: Uno Group Uniqa
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Måtte fyre medarbejder, da plejehjem fik forbud mod at handle i Brugsen: Nu tager brugsuddeler hatten af for politikerne

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce