Annonce
Indland

Takke-sms kan give 10.000 flere bloddonationer om året

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der kan komme mere blod i blodbankerne, hvis donorerne modtager en sms som tak, viser forskning fra KU.

En simpel sms har potentialet til at øge antallet af bloddonationer i de danske blodbanker med mere end 10.000 tapninger om året.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

I en undersøgelse sendte forskere en sms-besked til 20.365 bloddonorer over en periode på tre måneder.

I sms'en stod der, at bloddonoren netop havde hjulpet en patient. Sms'en blev sendt, umiddelbart efter at deres donation var blevet anvendt.

De donorer, der modtog en takke-sms, donerede 3,6 procent mere end dem, der ikke fik en sms.

Det betyder ifølge forskerne meget forsimplet 10.000 flere tapninger om året, hvis man omsatte initiativet til hele Danmark.

Ifølge en af forskerne bag projektet, adfærdsøkonom Toke Reinholdt Fosgaard fra Københavns Universitet, er en takke-sms effektiv, fordi den meget direkte påskønner donorernes bidrag.

- Vi ved, at folk føler en glæde ved følelsen af at være en type, der hjælper andre, siger han og fortsætter:

- Det, vi tror, der sker, når man sender denne sms, er, at man genaktiverer den gode følelse af at hjælpe andre og donere blod, siger han.

Ifølge forskningen er det afgørende, hvornår donorerne modtager sms'en. Donorer, der modtog sms'en om aftenen, var ifølge undersøgelsen endnu mere tilbøjelige til at donere mere blod.

Her så man en stigning på 6,5 procent i antallet af donationer, hvilket forsimplet svarer til 18.000 flere tapninger.

I organisationen GivBlod, der lige som Region Hovedstaden har samarbejdet med Københavns Universitet om projektet, er man begejstret for resultaterne.

- Vi er taknemmelige for, at det har vist sig, at en takke-sms kan have så positiv effekt på, om man donorer blod. Det er åbenbart noget, donorerne har følt et behov for at få mere viden om, siger Merle Wiborg Romose, der er kommunikationsansvarlig i GivBlod.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce