Annonce
Assens

Takeaway, andelsbeviser og loppemarked skal redde forsamlingshuse

Bente Sørensen, værtinde i Verninge Forsamlingshus, skrællede og snittede kartofler til 137 personer, der købte takeaway hos hende 8. maj. Menuen stod på skinke med flødekartofler med gammeldags jordbærkage til dessert. Foto: Lærke Bjørn Bang
Forsamlingshusene må tænke kreativt under coronakrisen, hvor arrangementer på stribe er blevet aflyst og indtægterne daler. Nogle finder løsninger, der forhåbentlig kan hjælpe dem gennem krisen.

Bente Sørensen har aldrig lavet så meget mormormad som under coronakrisen. To-tre gange om ugen har hun solgt takeaway fra Verninge forsamlingshus, hvor hun er værtinde. Ideen opstod hurtigt efter, at statsminister Mette Frederiksen i marts meddelte, at samfundet ville lukke ned.

- Jeg gik med et fra at tjene penge til ikke at tjene penge. Jeg havde rygende travlt og kunne se det hele falde på gulvet, fortæller Bente Sørensen, hvis kæreste fik en lys ide.

Hun skulle sælge mad, som vor mormor lavede den. Mad, som folk kan spise derhjemme. Flere gange om ugen bespiser hun nu 120-125 personer. Da Fyens Stiftstidende besøger hende i forsamlingshusets køkken, er hun i færd med at lave skinke med flødekartofter og gammeldags jordbærkage til dessert. Alt laves fra bunden.

- Jeg elsker at lave mad, ellers gjorde jeg det ikke. Det giver også megagod omtale, både for mig og huset. Jeg er rigtig stolt af, at det især er lykkes at ramme så mange børnefamilier, siger Bente Sørensen.

Konceptet giver hende mulighed for at have en indtjening under krisen, som også kommer forsamlingshuset til gode, men hun tjener ikke mange penge på takeaway, siger Bente Sørensen. Hun fortæller, at mange spørger, om hun vil fortsætte med at lave takeaway, når samfundet åbner helt igen.

- Jeg vil ikke udelukke det, hvis jeg har et hul i kalenderen. Men jeg savner festerne i forsamlingshuset, siger værtinden.

I 10 år har 49-årige Bente Sørensen været værtinde i Verninge Forsamlingshus. Hun bor selv i byen. Foto: Lærke Bjørn Bang

Banklån på pause

Ikke alle forsamlingshuse kan sikre en indtægt ved at tilbyde mad ud af huset. Det forudsætter, at man har en værtinde, og det har de færreste forsamlingshuse i Assens Kommune. Brylle Forsamlingshus, hvor Kai Hou er formand, er et såkaldt nøglehus, hvor man lejer huset uden værtinde og altså selv sørger for bespisning af gæster til sin fest.

Brylle Forsamlingshus mister rundt regnet 40.000 kroner i indtjening under krisen, forventer formanden, som dog er optimistisk.

- Vi har fået banken til at sætte et lån til nyt tag på standby i et halvt år, og vi havde nogle penge penge på kistebunden, så vi skal nok klare os igennem med skindet på næsen. Men jeg ved, at en del har det svært, siger Kai Hou.

Forsamlingshusene kan indtil videre ikke gøre brug af de nationale hjælpepakker, der er sat i værk, fordi deres indtjening er for lav, men der er ting, man kan gøre, hvis man gerne vil støtte sit lokale forsamlingshus og hjælpe det gennem krisen, siger han.

- Mange huse er andelshuse, så kan kan købe et andelsbevis eller flere for at støtte. Nogle forsamlingshuse har også støtteforeninger, man kan melde sig ind i, nævner han.

Brylle Forsamlingshus støtter i øvrigt også den anden vej, ved ikke at opkræve betaling fra de lokale virksomheder for reklamer på forsamlingshusets hjemmeside lige nu, tilføjer Kai Hou.

Annonce

Online loppemarked

Også hos Tommerup Forsamlingshus kan man tegne et medlemsskab, hvis man vil støtte huset, men der er også en anden mulighed, fortæller kasserer Marlene Staunfeldt. Tommerup Forsamlingshus har foreløbig to gange holdt online loppemarked via Facebook, og der er endnu et på vej.

- Vi får doneret tingene, og handlen foregår via Facebook. Vi pakker varerne og laver aftale med folk om, hvornår de får det udleveret. Der er en fin aktivitet, siger kasseren.

Forsamlingshuset har lave driftsudgifter, fordi det ikke er i brug, men nogle udgifter som a conto-betalinger og vandafledningsafgift skal stadig betales, og det håber hun, at loppemarkederne kan hjælpe med til.

Varerne slås op i diverse købes og sælges-grupper på Facebook, blandt andet "Køb og salg i Tommerup".

Verninge Forsamlingshus har succes med mad ud af huset under coronakrisen. Foto: Lærke Bjørn Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Marianne har taget teten på lokal fitness-park: - For mig er det ikke lykkedes ved at få den etableret, men ved at få den brugt

Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Erhverv

Må sige nej til sejlere med motorproblemer hver dag: Per og de andre på værkstedet knokler fra 04.30 til 22-23

Annonce