Annonce
Livsstil

Tag mobilen med på tur: Eventyr, troldejagt og Lars Mikkelsen i ørerne

Appen Natureventyr henvender sig til børn i alderen tre til ni år og deres forældre. Det tager typisk mellem 45 og 75 minutter at gå et eventyr. Pressefoto
Nogle gange er gåturen i sig selv ikke nok, der skal mere til. Heldigvis findes der mange apps og hjemmesider, der kan gøre turen lidt mere spændende. Vi har fundet tre forslag til gåture lidt ud over det sædvanlige.

Gå et eventyr

Opdateret 7. oktober

Hvad gør to familiefædre, når de er ude at gå tur med familien, og børnene pludselig sætter sig på numsen og nægter at gå videre?

- Vi fandt på, at hvis der boede en troldmand inde i skoven, som vi skulle ind og finde, var ungerne meget mere på og løb forrest i stedet for at gå bagest og spørge, om vi ikke snart skulle hjem, fortæller Dennis Maigaard, der er en af stifterne af appen "Natureventyr".

Familierne gik hjem og skrev nogle eventyr, som de i første omgang bare ville dele med vennerne. Det udviklede sig dog hurtigt til et mere opfattende projekt.

- Vi lavede en idé til en app og sendte den ind til en iværksætterkonkurrence med DGI, hvor vi fik 250.000 kroner til at komme videre med projektet. Vi fik også nogle andre midler, så vi i 2019 havde ressourcer til at udvikle og skrive flere eventur ved siden af vores respektive job. I 2020 har vi sat mig og en, der hedder Kasper, på fuldtid og en, der hedder Anders, på deltid, fortæller Dennis Maigaard og tilføjer, at der i dag er fem familier bag appen.

Natureventyr henvender sig til børn mellem tre og ni år, og hvert eventyr er bundet op på en fast rute, der er afmålt til børnefødder. Ruterne er mellem en og to kilometer lange. Nogle af eventyrene er gratis, mens andre koster penge.

Et af eventyrene foregår på Stige Ø i Odense og handler om Kong Skrot, der ikke har noget rige, så derfor samler han affald fra nær og fjern og bygger en ø i Odense Fjord.

- Eventyret ligger rundtomkring på øen, og hvert kapitel er bundet op på et gps-koordinat, så man læser op for børnene hver gang med kommer til et nyt koordinat. Kapitlet handler om noget, de kan se og røre ved, og der er lagt små udfordringer ud undervejs, forklarer Dennis Maigaard.

Mange af eventyrene bliver til i samarbejde med kommuner, der er med til at finansiere appen. Natureventyr samarbejder lige nu med 10 kommuner og har p.t. knap 80 eventyr i appen. Målet er at dække hele landet med eventyr.

- Vi har haft mere end 12.500 børn og voksne ude at gå, siden vi for alvor fik vind i sejlede i marts. Og det er fordelt på mere end 3500 gennemførte eventyr. De familier, vi har ude at gå eventyr, bliver typisk bidt af det, siger Dennis Maigaard.

Læs mere om Natureventyr på hjemmesiden www.natureventyr.nu.

Kaptajn Nalle er navnet på en af de 10 trolde, der er gemt rundt omkring i landet. På hjemmesiden www.trollmap.com kan du få et prej om, hvor du skal lede. Foto: Thomas Dambo
Annonce

Find troldene

De er mellem 3 og 10 gange større end et menneske, de er bygget af affald og genbrugstræ, og så er de gemt på 10 hemmelige steder rundtomkring i landet.

Kunstner Thomas Dambo og hans hold har bygget og gemt 10 enorme trolde på - hvad han synes er - oversete naturperler. Han håber, at troldene kan være med til at få folks øjne op for områder af landet, som ikke mange kender.

- Ved hver skulptur er der et lille skattejagtsagtigt orienteringsløb, der leder folk rundt i området, så vi er sikre på, at folk ikke bare kommer og ser skulpturen og går igen, fortæller Thomas Dambo.

Troldene findes ved hjælp af gps og ledetråde. På hjemmesiden trollmap.com kan man få et praj om, hvor man skal lede.

Troldene har hver sit navn og personlighed og bliver bundet sammen af et eventyr forfattet af Thomas Dambo.

- Jeg har kaldt projektet "Rejsen til den kæmpestore troldefolkefest". Det er det, eventyret handler om. Hvert 211. år holder menneskene og troldene en kæmpestor troldefolkefest. Lille-Tilde, en lille troldepige, skal rundt til alle troldene i Danmark og minde dem om, at der er troldefolkefest i år, fortæller Thomas Dambo.

Han skulle egentlig have brugt året på at bygge og udstille 25 store trolde i otte forskellige lande, blandt andet under OL i Japan, der skulle have fundet sted i år, men det satte coronavirus en stopper for. Da de stod i Puerto Rico og var halvvejs færdige med den første trold, måtte holdet rejse hjem.

- Det er fuldstændig umuligt at være international kunstner, når man pludselig sidder og er i selvkarantæne i København. 98 procent af min økonomi var væk, fortæller Thomas Dambo.

Med udsigten til at skulle tilbringe sommeren i Danmark og ikke på arbejde rundt om i verden, som det ellers var planen, prøvede Thomas Dambo at vende situationen til noget positivt og fandt på troldefolkefest-projektet. Både for at sikre en lille smule indkomst og undgå konkurs, og for at skabe glæde.

- Jeg synes, det er dejligt, at folk kan komme ud og se alle de her dejlige naturområder, men det er også et dejligt projekt for mig at lave, fordi jeg kan komme ud og se de her dejlige naturområder, siger Thomas Dambo.

Læs mere om troldejagten på hjemmesiden www.trollmap.com.

Annonce

Usynligt teater på Sydfyn

Det er skuespilleren Lars Mikkelsens stemme, du har i ørerne, og han fortæller dig, hvad du skal gøre, mens du går den seks kilometer lange rute Fra Svendborg Havn til Brechts Hus.

Baggårdteatret i Svendborg står bag to usynlige teaterforestillinger, altså lydfortællinger, der spiller, mens publikum går en fastlagt rute. Forestillingerne hentes som app og kan opleves når som helst.

I oktober sidste år lancerede teatret den første forestilling, "Sundets Stilhed", der har Lars Mikkelsen som fortæller, og i september i år kom "Under isen", der blandt andet har Pilou Asbæk og Sonja Richter på rollelisten.

"Under isen" foregår i Svanninge Bjerge på Sydfyn og er skabt i et samarbejde mellem Baggårdteatret, Øhavsmuseet, Faaborg Museum, Danske Digterruter og Svanninge Bjerge.

- Det sænker tærsklen til teatret. Vi oplever, at nogle, der ikke er så pjattede med det teatralske, bedre kan overskue den her form, hvor man går selv, fortæller Jannie Schjødt Kold, der er kommunikationschef for Baggårdteatret.

Lidt over 2000 har gået "Sundets Stilhed", og det er kommunikationschefen ganske tilfreds med.

- Det har vist sig at have stor succes, ikke mindst i en coronatid. Da Danmark lukkede ned, havde vi stadig en forestilling, måske som nogle af de eneste i Danmark, siger hun.

Forestillingerne kan høres på dansk, tysk og engelsk, og det er første gang, Baggårdteatret henvender sig direkte til turister.

- Det er en interessant rejse for os at være turisthenvendte. Vi har ikke haft noget på hylderne, der var henvendt til turister, og det er i grunden lidt dumt, når vi bor på Sydfyn, siger Jannie Schjødt Kold.

Begge forestillinger er bundet op på nogle gps-koordinater, og lyden går i gang, når man passerer koordinatet. Der er hængt skilte op langs ruterne, så man ved, hvilken vej man skal gå.

- Forestillingerne er lavet, så de henvender sig mere direkte til publikum end mange almindelige teaterforestillinger gør. I "Sundets Stilhed" er det Lars Mikkelsen, der guider dig gennem et skjult Svendborg. Han siger blandt andet, at man skal gå med ham op på kirkegården og sætte sig på en bænk. Han spørger: "Er du der, hvor du gerne vil være i dit liv?" Han får dig til at reflektere over dit eget liv midt i en forestilling.

- På en måde er det publikum, der er spillerne, og Lars Mikkelsen er instruktøren, der fortæller dig, hvad du skal gøre, forklarer Jannie Schjødt Kold.

Begge forestillinger koster 79 kroner at opleve og tager mellem to en halv og tre timer at gennemføre.

Læs mere om de to teaterforestillinger på hjemmesiden www.baggaardteatret.dk.

Det er skuespilleren Lars Mikkelsens stemme, man har i ørene, når man går Baggårdteatrets usynlige forestilling "Sundets stilhed". Foto: Jakob Carlsen
Appen Natureventyr henvender sig til børn i alderen tre til ni år og deres forældre. Det tager typisk mellem 45 og 75 minutter at gå et eventyr. Pressefoto
Ruten til "Sundets stilhed" er seks kilometer lang, mens "Under isen" er lidt over syv kilometer i kuperet terræn. Turene egner sig derfor ikke til gangbesværede. Foto: Jakob Carlsen
Annonce
Odense For abonnenter

Dyrt at køre uden partikelfilter: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nye byggegrunde kan være på vej her

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Nyborg

Pas bedre på de grønne byrum

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Annonce