Annonce
Nordfyn

Tag med på flyvetur over nyt vandløb: Ørred med rogn fundet i fritlagt bæk

Den ørred, der blev fundet i en ny bæk ved Oregaard, var ganske vist død. Men håbet er, at flere ørreder har fundet frem til de nye gydebanker.
Annonce

Ore: I foråret blev godt en kilometer af vandløbet Oreafløbet på marken bag herregården Oregaard fritlagt, efter at bækken i mange år havde været gemt i et rør under marken.

Hensigten med det åbne og snoede vandløb er at skabe plads til et varieret dyre- og planteliv, og håbet den dag i maj, da vandløbet blev officielt indviet, var, at bækken blandt andet bliver gydeplads for ørreder.

Og noget tyder på, at ørrederne er ved at finde frem til den nye vandvej, for da Nordfyns Kommunes miljøafdeling for nylig havde afdelingstur med vandring langs bækken, blev der fundet en ørred.

Lige netop den ørred kommer dog ikke til at berige bestanden af ørreder ved de fynske kyster, for det var en død fisk, de besøgende fandt. Men den var med rogn og dermed formentlig søgt op i bækken for at gyde, og derfor er der håb om, at andre artsfæller har gjort det samme.

- Den var et godt stykke oppe i den nye bæk, fortæller miljøsagsbehandler i Nordfyns Kommune Sandra Arvidson.

Lige nu er der på grund af det rekordvåde efterår masser af vand i det nye vandløb, men i sommer var det tæt på at tørre ud.

- Der er masser af vegetation langs bækken, og der er også begyndt at komme klynger af vandplanter, fortæller Stig Benzon, der ejer marken, hvor bækken nu snor sig.

Så selv om han ikke er glad for, at markerne står under vand, nyder han synet af den fossende bæk, der stadig holder sig i det område, der er gravet ud til vandet.

Den fritlagte bæk er en del af kommunens indsats for at forbedre vandmiljøet, og projektet er støttet af EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Det fritlagte vandløb snor sig lystigt på marken bag Oregaard. Foto: Nils Svalebøg
Stig Benzon glæder sig over, at der lige nu er masser af vand i den nye bæk, der løber over hans mark. Og så håber han på, at den døde ørred, der er fundet i bækken, ikke er den eneste, der har fundet vej op i bækken for at gyde. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Kerteminde For abonnenter

Lokal håndværker vil bygge 32 huse i Langeskov - venter blot på lokalplanen: - Jeg oplever, at jeg kommer bagerst i køen

Annonce