Annonce
Nyborg

Tag med ind i Tolkiens eventyrlige univers

Ringånderne - de store ryttere fra Tolkiens "Ringenes herre" - vogter indgangen til Nyborg Slot.

Nyborg Slot har premiere på den første vinterudstilling, og den handler om filmaktuelle "Hobitten" og "Ringenes herres

Milde, men alligevel ganske barske Gandalf byder velkommen til Nyborg Slots første vinterforestilling "Tolkiens univers - et ekko af middelalderen," som blev åbnet onsdag klokken 16.

Lige indenfor døren til det første udstillingsrum støder de besøgende så ind i den første af de mange drabelige figurer fra Tolkiens værk "Hobitten" og "Ringenes herre."

En ork i al sin grimme gru løfter sværdet for at slå til. Men det er jo bare en mere end mandshøj figur, skabt på baggrund af Peter Jacksons filmatisering af den engelske middelalderhistoriker J.R.R. Tolkiens bogværk. Til trods for, at bøgerne er skrevet for 60-70 år siden, tryllebinder fortællingerne stadig læsere og biografpublikum i tusindevis.

Filmen "Hobitten 2" er premiereaktuelt i biograferne i Danmark, blandt andet i Nyborg Kino.

Annonce

Den ægte middelalder

Interessen for universet befolket af fantasivæsener som hobitter, alfer, orker, trolde og ånder, gode og onde, snu og griske, godmodige og gavmilde, er stadig levende.

Hvilket også Janus Møller Jensen, afdelingsleder for Nyborg Slot, pointerede i sin åbningstale til de forsamlede, der havde fundet vej til slottet. Skønt de på pladsen foran slottet var blevet jagtet af en gruppe af de sorte ryttere, ringånderne nazgûl, det onde imperium Mordors uhyggelige udsendinge.

Men i riddersalen knitrede ilden i pejsen, og bordet var dækket op med godtøl til gæsterne. Der var også et par åbningstaler, som nærmest havde karakter af forelæsninger. Blandt andet bidrog Lars-Terje Lysemose, medstifter af Danmarks Tolkien-forening, med et indlæg om sin begejstring for fortællingerne.

Janus Møller Jensen fulgte op.

- Kulturhistorisk set er Tolkiens bøger det mest betydende værk, en vision for middelalderen. Historier, legender, myter og sagn fra middelalderen gennemsyrer Tolkiens fortællinger, sagde han og lagde vægt på, at Tolkiens univers skabt på baggrund af middelalderen er grundlaget for hele fantasy-genren. Hele fantasy-bølgen og filmatiseringenerne af bøgerne har gjort mange interesserede i at vide mere om den virkelige middelalder.

- Forstår vi ikke at udnytte den dør, der her er åbnet, tager vi ikke vores faglighed alvorligt, sagde Janus Møller Jensen som argument for, at netop Nyborg Slot med dets kongelige middelalderhistorie er den rette ramme for at vise udstillingen. Der er tale om en danske privatsamling af op mod 200 effekter, dels rekvisitter, brugt ved filmindspilninger, dels andre genstande med tilknytning til Tolkien-filmene.

Mens gæsterne ved udstillingsåbningen kunne gå rundt og se på de udstillede genstande, var et hold rollespils-aktive fra Odense med til at skabe den rette Tolkien-stemning ved at gå rundt i rummene, klædt ud som figurer fra Tolkiens historier.

Udstillingen er åbent frem til 11. marts onsdage til søndage. Der bliver også jævnligt arrangeret omvisninger.

Gandalf byder velkommen til udstillingen "Tolkiens univers - et ekko af middelalderen" på Nyborg Slot.
Den onde ork klar til at slå til.
Oli Spendrup og Ninna Brink fra Odense, begge rollespillere, var elvere på Nyborg Slot i går.
En hobbit i bare fødder på det kolde slot. Rollespil-deltager Christian Mikkelsen fra Odense var hobit for en dag.
Christian Mikkelsen og Asger Skov, begge Odense, hilser på "Ringenes herre-" helten Aragon.
Jonas Kragegaard, studentermedhjælper på Nyborg Slot, var i dagens anledning Gandalf.
Balroggen truder på Nyborg Slot.
Sværdet "Stik" - det lille til venstre - er det sværd, der blev brugt i filmatiseringen af "Ringenes herre."
Udstillingen "Tolkiens univers - et ekko af middelalderen" byder på et væld af detaljer.
Hobitten Frodo i sin plexiglasmontre på Nyborg Slot.
Gollum gemmer sig i sin udstillingsmontre.
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce