Annonce
Nyborg

Tag bare det gamle kirkeur

"Den syriske kampvogn" har konfirmander kaldt værket til det gamle tårnur, som har stået udstillet i Vor Frue Kirke siden 1972.

HISTORIE: Sjældent tårnur hører ikke hjemme i kirkerum

NYBORG: Lån det og behold det.

Tilbuddet fra Nyborg Menighedsråd handler om Vor Frue Kirkes gamle tårnur. Siden 1972, da det blev slæbt ned fra kirkens loft, har det stået som en noget fremmedartet museumsgenstand bagest i kirkerummet.

Skiftende præster og menighedsråd har forsøgt at få det afsat, og nu ser det ud til, at muligheden er der.

Post- og Telemuseet vil nemlig gerne låne urværket til en udstilling, og det må museet hellere end gerne, og det må altså også beholde uret bagefter.

Urets historie er interessant. Det blev bestilt til Viborg Domkirke i 1847 hos mester Henrik Kyhl i København. Men kirken var fattig og havde alligevel ikke råd til at modtage det. Til gengæld bugnede Nyborg Menighedsråds pengekasse, og derfor havnede det specielle urværk i Vor Frue Kirkes tårn.

- Specielt var det, fordi det var det første større tårnur med liggede disposition, dvs. det lå ned i stedet for at stå på højkant, fortæller sognepræst J.C Hedegaard Kristiansen.

Da det blev sat op i tårnet, var det formentlig det eneste offentlige ur i Nyborg og havde betydning for byens indbyggere, når de skulle holde styr på postvognens ankomst og færgefarten. Lodderne, som trak urværket, vejede over et par hundrede kilo stykket, og sognepræsten fortæller, at det skulle trækkes op hver tredje dag, og at det tog 20 minutter hver gang.

Arkitektens betagelse

For et halvt århundrede siden afløstes det af et elektrisk ur og blev sat på loftet. Da kirketårnet blev restaureret i 1972, var arkitekten så begejstret for det, at han overtalte menighedsrådet til at tage det ned og få det restaureret. Siden har det stået i kirken.

- Men det hører ikke hjemme dér, og der er gjort adskillige forsøg på at komme af med det, men indtil videre forgæves, siger Hedegaard Kristiansen.

At det virker som et fremmedelement også på helt unge kirkegængere fremgår af, at konfirmanderne har givet det øgenavnet "Den syriske kampvogn."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce