Annonce
Erhverv

Tabte halv milliard i finanskrisen: Ny Thorborg-bank rulles ud i Norden

Niels Thorborg har før drevet bank på Fyn, men det gik ikke så godt, da banken krakkede under finanskrisen. Nu er der en ny virkelighed og han starter helt fra scratch, siger Thorborg, som også er klar til at rulle Facit Bank ud i Norge og Sverige. Arkivfoto
Fyns rigeste, L'Easy-milliardær og OB-ejer Niels Thorborg, mistede tæt på en halv milliard kroner på krakket i Gudme Raaschou Bank under finanskrisen. Nu investerer han 250 millioner i en frisk start med Facit Bank, som skal rulles ud i Norge og Sverige, når den danske del er kommet i gang.

- En helt ny situation, hvor vi starter fra scratch.

Sådan beskriver den fynske rigmand og ejer af bl.a. L'Easy og Odense Sport & Event samt medejer af Blue Ocean Robotics og Dinex i Middelfart, Niels Thorborg, baggrunden for, at han fredag lancerede en ny bank i Danmark.

Internetbanken Facit Bank fik licens til at drive bankforretning fra Finanstilsynet fredag og forventes at være klar til de første private ind- og udlånskunder i løbet af vinteren, men det er ikke Thorborgs første forsøg med en bank.

Allerede i 2006 købte han Gudme Raaschou Bank, men det viste sig at blive en dårlig beslutning, da banken krakkede under finanskrisen, og Thorborg indkasserede et minus på næsten en halv milliard kroner.

Niels Thorborgs investering i banksektoren endte med at tage luften ud af 2008-regnskabet for hele hans koncern 3C Groups, som det år kom ud med et underskud på 486 millioner kroner efter skat, herunder lå tabet i den krakkede Gudme Raaschou Bank på 489 millioner.

Den oplevelse skræmmer dog ikke Niels Thorborg, som altså nu får en ny gren til sin 3C-koncern under navnet 3C Facit Holding.

- Det var en helt anden situation dengang. Vi overtog en bank med en balance og udlånskunder, som var baseret i ejendomsmarkedet. Vi kunne ikke have forudset finanskrisen, hvor nogle ejendomme mistede op mod 40 procent i værdi, siger han.

- I dag starter vi fra scratch, så alle de kunder, vi får ind i Facit Bank, er nogen, vi kender fra start af, siger Niels Thorborg.

De nye kunder skal bl.a. komme fra L'Easy og D.E.R, når der skal optages forbrugslån eller udlejes fladskærme og hårde hvidevarer til kunderne. En forretning som bidrager markant til Thorborgs koncern.

- Vi har været en del af markedet for salg og finansiering af blandt andet hvidevarer og fjernsyn i mere end 30 år, og den erfaring er stærkt medvirkende til, at vi nu kan åbne Facit Bank. Med en bank kan vi tilbyde vores kunder en række nye finansielle ydelser og services, som blandt andet kreditkort, siger Niels Thorborg om beslutningen om at åbne en ny bank.

Facit Bank

Facit Bank er en netbaseret nichebank, der vil tilbyde attraktive opsparingskonti og forbrugslån til privatkunder, lyder det i en pressemeddelelse fra Niels Thorborgs 3C-koncern.

Jesper Lyhne er allerede indsat som bankdirektør i Facit Bank. Han har i et års tid været i Den jyske Sparekasse, men han bor i Odense og har i langt det meste af sit arbejdsliv gjort karriere i det store fynske pengeinstitut, der først hed Amtssparekassen, så Fionia Bank, derefter Nova Bank og til sidst FS Bank. Her startede han som elev i 1987, blev erhvervskundechef og underdirektør, før han stoppede i 2012 efter bankens kollaps i finanskrisen. Herefter var han administrerende direktør for Landbrugets Finansieringsbank til 2017.

Facit Bank har fra start en aktiekapital på 250 mio. kr. og er ejet af 3C Facit Holding. Bestyrelsen består af formand Jørn Tolstrup Rohde, Odense, tidligere vicedekan Ole Friis, Odense, L'Easy-direktør Peter Schou Jørgensen, Frederiksberg, statsautoriseret revisor Peter Schak Larsen, Odense, og advokat Nicoline Erika Hyldahl fra Havndrup på Midtfyn. Efter planen åbner Facit Bank i løbet af vinteren og senere vil den også åbne for svenske og norske kunder.

Rulles ud i Sverige og Norge

Faktisk har han så meget mod på at drive bankforretning, at han også har planer at om lade nordmænd og svenskere optage lån eller spare op i den nye bank. I forvejen har han drevet forretning i begge lande i mange år, hvor kunderne udover at leje hårde hvidevarer hos L'Easy også har kunne optage forbrugslån gennem virksomheden Thorn, som er del af 3C-Retail i Thorborg-koncernen.

- Det er planen, at vi først kører Facit Bank ud i Danmark, men med det it-system, vi har klar, skal vi også rulle banken ud i Sverige og Norge, siger han.

De første 10 medarbejdere er på plads i banken, som får hovedsæde hos 3C Group i Odense, hvor forberedelserne har været undervejs igennem længere tid.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Nordfyn

Bogense Hotel lukker efter corona-udbrud: - Vi kunne slet ikke overskue, hvad det kunne udvikle sig til

Livsstil

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Navne For abonnenter

Leif Maibom fylder 70: Revykonge havde fornøjelige 12 år i Faaborg

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Annonce