Annonce
Erhverv

Tabte halv milliard i finanskrisen: Ny Thorborg-bank rulles ud i Norden

Niels Thorborg har før drevet bank på Fyn, men det gik ikke så godt, da banken krakkede under finanskrisen. Nu er der en ny virkelighed og han starter helt fra scratch, siger Thorborg, som også er klar til at rulle Facit Bank ud i Norge og Sverige. Arkivfoto
Fyns rigeste, L'Easy-milliardær og OB-ejer Niels Thorborg, mistede tæt på en halv milliard kroner på krakket i Gudme Raaschou Bank under finanskrisen. Nu investerer han 250 millioner i en frisk start med Facit Bank, som skal rulles ud i Norge og Sverige, når den danske del er kommet i gang.

- En helt ny situation, hvor vi starter fra scratch.

Sådan beskriver den fynske rigmand og ejer af bl.a. L'Easy og Odense Sport & Event samt medejer af Blue Ocean Robotics og Dinex i Middelfart, Niels Thorborg, baggrunden for, at han fredag lancerede en ny bank i Danmark.

Internetbanken Facit Bank fik licens til at drive bankforretning fra Finanstilsynet fredag og forventes at være klar til de første private ind- og udlånskunder i løbet af vinteren, men det er ikke Thorborgs første forsøg med en bank.

Allerede i 2006 købte han Gudme Raaschou Bank, men det viste sig at blive en dårlig beslutning, da banken krakkede under finanskrisen, og Thorborg indkasserede et minus på næsten en halv milliard kroner.

Niels Thorborgs investering i banksektoren endte med at tage luften ud af 2008-regnskabet for hele hans koncern 3C Groups, som det år kom ud med et underskud på 486 millioner kroner efter skat, herunder lå tabet i den krakkede Gudme Raaschou Bank på 489 millioner.

Den oplevelse skræmmer dog ikke Niels Thorborg, som altså nu får en ny gren til sin 3C-koncern under navnet 3C Facit Holding.

- Det var en helt anden situation dengang. Vi overtog en bank med en balance og udlånskunder, som var baseret i ejendomsmarkedet. Vi kunne ikke have forudset finanskrisen, hvor nogle ejendomme mistede op mod 40 procent i værdi, siger han.

- I dag starter vi fra scratch, så alle de kunder, vi får ind i Facit Bank, er nogen, vi kender fra start af, siger Niels Thorborg.

De nye kunder skal bl.a. komme fra L'Easy og D.E.R, når der skal optages forbrugslån eller udlejes fladskærme og hårde hvidevarer til kunderne. En forretning som bidrager markant til Thorborgs koncern.

- Vi har været en del af markedet for salg og finansiering af blandt andet hvidevarer og fjernsyn i mere end 30 år, og den erfaring er stærkt medvirkende til, at vi nu kan åbne Facit Bank. Med en bank kan vi tilbyde vores kunder en række nye finansielle ydelser og services, som blandt andet kreditkort, siger Niels Thorborg om beslutningen om at åbne en ny bank.

Facit Bank

Facit Bank er en netbaseret nichebank, der vil tilbyde attraktive opsparingskonti og forbrugslån til privatkunder, lyder det i en pressemeddelelse fra Niels Thorborgs 3C-koncern.

Jesper Lyhne er allerede indsat som bankdirektør i Facit Bank. Han har i et års tid været i Den jyske Sparekasse, men han bor i Odense og har i langt det meste af sit arbejdsliv gjort karriere i det store fynske pengeinstitut, der først hed Amtssparekassen, så Fionia Bank, derefter Nova Bank og til sidst FS Bank. Her startede han som elev i 1987, blev erhvervskundechef og underdirektør, før han stoppede i 2012 efter bankens kollaps i finanskrisen. Herefter var han administrerende direktør for Landbrugets Finansieringsbank til 2017.

Facit Bank har fra start en aktiekapital på 250 mio. kr. og er ejet af 3C Facit Holding. Bestyrelsen består af formand Jørn Tolstrup Rohde, Odense, tidligere vicedekan Ole Friis, Odense, L'Easy-direktør Peter Schou Jørgensen, Frederiksberg, statsautoriseret revisor Peter Schak Larsen, Odense, og advokat Nicoline Erika Hyldahl fra Havndrup på Midtfyn. Efter planen åbner Facit Bank i løbet af vinteren og senere vil den også åbne for svenske og norske kunder.

Rulles ud i Sverige og Norge

Faktisk har han så meget mod på at drive bankforretning, at han også har planer at om lade nordmænd og svenskere optage lån eller spare op i den nye bank. I forvejen har han drevet forretning i begge lande i mange år, hvor kunderne udover at leje hårde hvidevarer hos L'Easy også har kunne optage forbrugslån gennem virksomheden Thorn, som er del af 3C-Retail i Thorborg-koncernen.

- Det er planen, at vi først kører Facit Bank ud i Danmark, men med det it-system, vi har klar, skal vi også rulle banken ud i Sverige og Norge, siger han.

De første 10 medarbejdere er på plads i banken, som får hovedsæde hos 3C Group i Odense, hvor forberedelserne har været undervejs igennem længere tid.

Annonce

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for flere hundrede millioner

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce