Annonce
Debat

Ta' et fjumreår - I skal alligevel arbejde til I er 74

På kant: Tillykke-tillykke til de mange, som afslutter et forsømt forår med et eksamensbevis. En ny undersøgelse viser at færre starter direkte på en videre uddannelse efter HF eller gymnasium. Er det et problem, at der går et år eller to med rejser, arbejde eller højskole? Hvis man spørger økonomerne og revisorerne i Finansministeriet, er det en samfundsmæssig dårlig forretning. Jeg synes, at det er alletiders.

Løft næsen fra bøgerne, og snus verden ind. Rejs ud, og oplev at livet kan leves på mange måder. Kald det fjumreår eller sabbatår, men lad unge finde deres personlige fundament. Rygsækken med oplevelser, erkendelser og livsglæde følger med resten af livet. Økonomer, der tilbeder ”øget arbejdsudbud”, vil forbande det, men pladsen i dagligdagens hamsterhjul kan vente. Ro på!

Fra vuggestue, hurtigt videre til børnehave, for det er billigere. Det er svært at udsætte skolestarten, for det er billigere. Afsted til skole, med op til tredive tests. Hurtigt i gang med en uddannelse, og som skudt ud af en kanon, videre ud på arbejdsmarkedet, hvor tempoet og effektiviteten hele tiden presses opad. Ikke sært at så mange føler sig trætte, utilstrækkelige og stressede.

Unge som starter i job i dag, skal forvente at arbejde, til de er 74 år. Arbejd! Arbejd! Jeg synes, at I skal snuppe et par sabbatår, mens tid er.

Annonce
Karsten Hønge
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Omtale. FS var tavs om Don Juan

Læserbrev: Fyens Stiftstidende skal have ros for at lave gode foromtaler af kulturelle begivenheder på Fyn. Læserne får på denne måde en påmindelse om, at koncerten, udstillingen, teaterstykket og så videre snart har premiere, og man kan samtidigt få inspiration til, om det måske var en kulturbegivenhed, man kunne tænke sig at opleve. Foromtalerne er meget nyttige for læserne, uanset hvilken form de tager: baggrundsinformation, interview med kunstneren, en skuespillers dagbogsoptegnelse inden premieren osv. Bortset fra notitser i Det Sker-sektionen, har FS ikke omtalt Den Fynske Operas opførelse af Don Juan fra den 29. november til 7. december 2019. Mozarts Don Juan, som også kaldes operaernes opera, er en af Den Fynske Operas største forestillinger i 2019-2020-repertoiret, og operaen fik end ikke en anmeldelse fra FS. Det er især en skam, da forestillingen godt kunne have raget rigtigt mange stjerner til sig. Instruktøren og pianisten Jacob Beck havde kreeret en genial sammenblanding af komedie og tragedie, tale på dansk så alle kunne forstå handlingen og de smukke arier på italiensk. Man grinte rigtigt meget og kunne samtidigt nyde de yderst professionelle operasangeres smukke arier og levende skuespil. Alt i alt er det en forestilling, som appellerer til et ungt publikum, og det ville have være fornemt, hvis FS kunne have været med til at fremme dette. Operagængere er nok nogle af de mest trofaste avisabonnenter, så det er nok ikke klogt at skuffe dem for meget med tavshed om vigtige operabegivenheder på vores ø.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce