Annonce
Indland

Tør ikke gå: - Nogle af disse kvinder er reelt truet på livet

Thailandske Kruawan Pipatchaipibool er langt fra den eneste udenlandske kvinde, der rammes af de danske regler for familiesammenfø¸ring og opholdstilladelse. Derfor væ¦lger mange kvinder at blive i voldelige forhold af frygt for, at de ved en skilsmisse mister deres ret til at væ¦re i landet og skal sendes hjem, lyder det fra forskere, som Fyens Stiftstidende har talt med.
  • Udenlandske kvinder bliver ofte ved deres voldelige mænd af frygt for, at de skal rejse ud af landet, hvis de lader sig skille.
  • Det er konklusionen fra to forskere, der også slår fast, at der bør ses på reglerne på området.

Thailandske Kruawan Pipatchaipibool fra Strib skulle ifølge Udlændingestyrelsens beslutning forlade Danmark tirsdag.

Begrundelsen var, at hun ikke ville bo med sin eksmand, der er dømt for vold mod hende. Efter hun blev skilt fra ham grundet vold i forholdet faldt hendes ansøgning om familiesammenføring til jorden, og hun havde ifølge styrelsen ikke længere ret til at være i landet.

Den beslutning er nu sat på pause, indtil Udlændingestyrelsen har vurderet den klage, hun har sendt.

Men ifølge to forskere, Fyens Stiftstidende har talt med, er Kruawan Pipatchaipibool langt fra den eneste udenlandske kvinde, der rammes af de danske regler for familiesammenføring og opholdstilladelse.

Derfor vælger mange kvinder at blive i voldelige forhold af frygt for, at de ved en skilsmisse mister deres ret til at være i landet og skal sendes hjem, lyder det.

- Det, der er usædvanligt i denne sag, er, at det har været så voldsomt, det hun (Kruawan Pipatchaipibool, red.) har været udsat for, at kvinden har valgt at ville skilles. I mit arbejde oplever jeg en del, som vælger ikke at forlade deres mand, selvom de er udsat for vold, fordi de netop frygter den situation, hun er endt i.

- Det er problematisk, at der i denne sag, hvor en kvinder lader sig skille på trods af frygten for at skulle forlade landet, sker præcis det, de fleste kvinder frygter, siger Sine Plambech, migrationsforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i thailandske kvinder. Et område hun har forsket i i 15 år.

Et velkendt problem

Kvinder med anden etnisk baggrund udgør lige under halvdelen af alle kvinderne på krisecentrene. Der har i flere år været fokus på problemet med, at kvinder af anden etnisk baggrund vælger at blive ved deres voldelige mand af frygt for at blive sendt ud af landet, hvis de får en skilsmisse.

I 2010 blev en kurdisk mor fra Odense udvist af Danmark med sine tre danskfødte børn efter 14 år I landet, fordi hun havde ladet sig skille fra sin voldelige mand. Det fik flere partier til at kræve en forbedret retssikkerhed for disse kvinder, men det efterfølgende lovforslag blev nedstemt.

Kvinder rådgives til at tolerere vold

Steen Baagøe Nielsen, som er kønsforsker ved Roskilde Universitet og har forsket i vold i ægteskaber mellem danskere og udlændinge, bakker migrationsforskeren op.

- Jeg har talt med rådgivere, der går på listefødder for at høre, om der er en mulighed for, at kvinderne eventuelt kunne blive sammen med deres mænd, indtil de kan finde en anden mand, der kan være med til at sikre deres ophold. Det er på alle mulige måder dybt problematisk, at man skal komme dertil, hvor man skønner at det kan være den bedste løsning for en kvinde at blive i et voldeligt forhold, siger han og fortsætter:

- Både indirekte og direkte bliver der sagt til kvinderne, at de nok skal overveje at tolerere den vold de udsættes for, hvis de vil have lov til at blive her.

De kvinder, der ikke er fra EU-lande, er afhængige af familiesammenføring, og deres ophold er ifølge kønsforskeren i minimum syv år betinget af, at de bor sammen med deres ægtefælle, før de, hvis de opfylder en række andre betingelser, kan søge om permanent opholdstilladelse.

- Det er rigtig længe at finde sig i vold. Nogle af disse kvinder er reelt truet på livet og er skræmt fra vid og sans, siger Steen Baagøe Nielsen.

Annonce

- Huller i lovgivningen bør lukkes

Sine Plambach oplyser, at det er uvist, hvor meget vold, der er i ægteskaber mellem danske statsborgere og udlændinge, fordi kvinder ofte ikke anmelder volden og undlader at tage på krisecenter.

- Kvinderne rådgiver nogle gange hinanden til at blive ved den voldelige mand. De siger for eksempel, om hun ikke kan prøve at lade være med at være hjemme, når han er fuld. De laver antivoldsstrategier for at de ikke kommer ud i situation, som denne kvinde er endt i. De søger tilflugt hos hinanden i stedet for at søge hjælp hos myndighederne, siger hun.

Sine Plambach fortæller, at nogle af mændene også bruger den danske lovgivning til at true kvinderne med, at de kan blive sendt hjem, hvis de ikke opfører sig ordentligt. Og netop uligevægten i denne type forhold, er uhensigtsmæssig, vurderer forskerne.

- Det er dybt tragisk og problematisk, at kvinder og deres børn anbringes i en situation, hvor der er en afhængighed af en mand, for en del af kvinderne har lagt alt bag sig og har intet at vende hjem til. I de første år er de ofte fuldkommen underlagt mandens nåde, siger Steen Baagøe Nielsen.

Ifølge Sine Plambach bør politikerne tage lovgivningen op til genovervejelse.

- Politikerne bør arbejde på at få lukket hullerne i lovgivningen, så har kvinder har rettigheder, når de bliver skilt fra en voldelig mand, selvom de ikke har opholdstilladelse, siger hun.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce