Annonce
Danmark

Tømrerfaget boomer - men byggeriet mangler folk til kloakerne

Antallet af lærlinge vokser i byggebranchen, men virksomhederne mangler især de struktører, som arbejder med jord, fundamenter og kloaker.Arkivfoto: Lars Juul

Tømrerfaget topper med lærlingeaftaler. Men erhvervsskolerne skal få de unges øjne op for nicheuddannelser, for virksomhederne mangler struktører til at lægge fundament og kloaker, lyder meldingen fra Dansk Byggeri.

Annonce

Dansk byggeri mangler hænder, og lærlingene indgår aftaler med virksomhederne som ikke set siden finanskrisen. Friske tal fra Dansk Byggeri viser, at tømrerfaget vokser mest med 350 uddannelsesaftaler i januar mod 315 året før.

Dansk Byggeri har gransket stigningen for uddannelsesaftaler i bygge- og anlægsbranchen, og byggeri og anlæg har generelt ni procent lærlinge i fuldtidsmedarbejdere mod fire procent i Dansk Arbejdsgiverforenings område.

- Bygge- og anlægsbranchen har en god tradition for at uddanne unge. Mange ejere har selv været lærlinge og føler et stort ansvar for de unges og branchens skyld, forklarer Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Især de mindste virksomheder tager mange lærlinge, og de udgør også en større del af arbejdsstyrken end hos DA generelt. Bygge- og anlægsvirksomheder fylder 14 procent i DA, men har hver femte af de faglærte medarbejdere og lidt over end en tredjedel af alle lærlinge.

Midtjylland stiger mest


  • Virksomhederne i Region Midtjylland har ansat flest lærlinge i januar 2018 i forhold til året før med 198 kontrakter inden for byggeri og anlæg, 58 flere end samme tidspunkt året før.
  • Region Sjælland ligger i bund med et fald fra 109 til 103 i årets første måned.
  • Tømreruddannelsen er den mest populære, men gulvlæggeruddannelsen er steget med 67 procent fra 12 til 20, og lærlingene er stærkt eftertragtede i den del af branchen.

Kilde: Dansk Byggeri

Antallet af lærlinge vokser i byggebranchen, men virksomhederne mangler især de struktører, som arbejder med jord, fundamenter og kloaker.Arkivfoto: Lars Juul
Underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri glæder sig over de mange uddannelsesaftaler i branchen. Højkonjunkturen arbejder for lærlingene sammen med bevidstheden i byggebranchen, hvor mange virksomhedsejere selv har været lærling. Foto: Ricky John Molloy
Annonce

- Fuld power, tak

Antallet af lærlinge voksede kraftigt i 2017. 693 lærlinge indgik i januar aftaler med en arbejdsgiver inden for byggeri og anlæg, 93 flere end året før og en stigning på 15,5 procent, hvis man ser på alle erhvervsuddannelser inklusiv SOSU-området. Virksomhederne i Midtjylland er kommet bedst fra start af de fem danske regioner med 198 aftaler - 58 flere end året før - mens Region Syddanmark er vokset fra 135 til 141.

- Der er en snæver sammenhæng mellem ordrebeholdningen og hvor mange lærlinge, man tør tage ind. Lige nu skal vi give fuld power på uddannelsen, for vi kommer til at mangle dem i de kommende år, forudser Louise Pihl.

Annonce

De små ansætter flest

I virksomheder med op til en halv snes ansatte er hver ansat femte lærling, mens procentdelen falder til lidt under et halve i virksomheder med over 50 ansatte. Byggeriet er en af de brancher, som uddanner flest unge, fordi faglært arbejdskraft er kernen i byggeri. Ifølge Louise Pihl har de senere års fokus på erhvervsuddannelser også virket.

- Debatten om erhvervsuddannelser de seneste fire-fem år har været med til at skærpe opmærksomheden. Man skal dog ikke underkende at det, at man har arbejde til lærlingene betyder allermest - ellers har man jo ikke noget at uddanne dem i, siger Louise Pihl.

Annonce

Skolepraktik som springbræt

Mindre fag som anlægs- og bygningsstruktør, maskinsnedker og gulvlægger er stærkt efterspurgte hos arbejdsgiverne. Her skal studievejledere og undervisere på erhvervsskolerne i løbet af det lange grundforløb vække interessen for de mindre kendte fag med gode praktikmuligheder, mener Louise Pihl.

- Det kan være svært at skaffe lærlinge i mindre kendte fag, og jo længere væk fra de store byer, jo sværere bliver det. Anlægs- og bygningsstruktører er vanvittigt vigtige, for uden dem kan vi ikke få et kloaknet og fundering af byggerier som sygehuse, siger Louise Pihl.

Boomet af lærlinge har fået antallet af unge i skolepraktik til at svinde ind. Men den løsning er stadig en god mulighed for nogle, mener underdirektøren.

- Det er bedst at lære sit fag på en arbejdsplads. Men heldigvis kommer langt hovedparten af dem ud i praktik og afslutter den i en virksomhed, så skolepraktikken bliver et springbræt. Men som situationen ser ud nu, så skal vi gøre alt for at få de sidste ud fra skolerne, siger Louise Pihl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce