Nyborg: Mens offentligheden fortsat bliver nægtet aktindsigt i prisen for en kulturundersøgelse, løfter Nyborg Kommune nu selv sløret for den regning, skatteborgerne skal betale efter en våd julefrokost på rådhuset den 3. december sidste år.
Julefrokosten kostede den daværende vicekommunaldirektør jobbet efter en anonym anmeldelse af seksuelle krænkelser under festlighederne på direktionsgangen.
Han blev fyret af byrådet for at have "udvist en adfærd, der er uforenelig med stillingen som vicekommunaldirektør".
Samtidig besluttede byrådet at iværksætte en omfattende undersøgelse af, som det hedder, "kulturen i Nyborg Kommune".
Og fyringen og undersøgelsen kommer til at koste Nyborgs skatteborgere et millionbeløb.
Et gyldent håndtryk med løn og fratrædelsesgodtgørelse til vicekommunaldirektøren løber op i godt 2,3 millioner kroner.
Og selv om Nyborg Kommune fortsat ikke vil gå i detaljer med den pris, der skal betales for den omfattende kulturundersøgelse, afslører en offentlig tilgængelig såkaldt ledelsesrapportering, at der er sat yderligere tre millioner kroner af til undersøgelsen og i en intern opfølgning på den.
Med diverse andre udgifter løber regningen for følgerne af den famøse julefrokost dermed op i seks millioner kroner.
Nej til aktindsigt
Nyborg Kommune har indgået en kontrakt om kulturundersøgelsen - og en efterfølgende analyse af resultaterne - med udviklingscenteret Komponent.
Komponent er ejet af de danske kommuner og dermed også af Nyborg Kommune.
Og det er på anmodning fra Komponent - og med henvisning til offentlighedslovens bestemmelse om undtagelse fra aktindsigt i sager vedrørende "det offentliges økonomiske interesser, herunder udførelsen af det offentliges forretningsvirksomhed" - Nyborg Kommune har nægtet Fyens Stiftstidende aktindsigt i den pris, skatteborgerne skal betale for undersøgelsen.
Direktør Anders M. Sørensen, Nyborg KommuneNyborg Kommune ønsker at være så åben som mulig om de økonomiske forhold, der er forbundet med gennemførelsen af kulturanalysen.
Nyborgs kommunaldirektør, Lars Svenningsen, er ikke vendt tilbage på Fyens Stiftstidendes ønske om en forklaring på den fortsatte hemmeligholdelse af prisen for kulturundersøgelsen.
I stedet henviser Nyborg Kommune til direktør Anders M. Sørensen.
- Nyborg Kommune ønsker at være så åben som mulig om de økonomiske forhold, der er forbundet med gennemførelsen af kulturanalysen, siger Anders M. Sørensen, der har kommunens økonomi og HR og personale som to af sine ansvarsområder.
- Men omvendt har Komponent af forretningsmæssige årsager ikke ønsket, at der offentliggøres eksakte og detaljerede oplysninger om deres kontraktforhold med Nyborg Kommune. Det gælder blandt andet den aftalte økonomiske kontraktramme, og det antal timer, der er forbundet med gennemførelsen af de enkelte delopgaver, tilføjer han.
Nyborg Kommunes afgørelse er nu sendt til Ankestyrelsen, der skal vurdere, om afslaget på aktindsigt er lovligt.
Tegn på mobning
Resultaterne af Komponents undersøgelse og analyse ventes at blive forelagt for byrådet inden sommerferien.
Undersøgelsen omfatter alle medarbejdere med tilknytning til Nyborg Kommune. De har modtaget et spørgeskema med en lang række spørgsmål om seksuelle krænkelser, tryghed og trivsel.
Og ifølge et såkaldt informationsbrev fra Komponent, Fyens Stiftstidende er i besiddelse af, afslører de ansattes svar på spørgsmålene, at "der kun er meget få tegn på en meget alvorlig usund kultur".
Men der er ikke desto mindre tegn på, at "nogle føler sig krænket af nedsættende seksualiseret tale", ligesom Komponent vurderer det som "alvorligt", at spørgeskemaundersøgelsen afslører tegn på mobning i dele af den kommunale organisation.
Endelig er der ifølge informationsbrevet også tegn på, at "det ikke er trygt at tale om trivsel" blandt de ansatte.
Komponent har nu taget fat på at gennemføre en række inteviews med ansatte i Nyborg Kommune, og først når de er gennemført, vil der være et klart billede af, hvordan det står til med kulturen.
Lederseminar
Eftersom der endnu ikke er noget endeligt resultat af Komponents undersøgelse, er der heller ikke nogen, der i dag ved, hvad der skal sættes i værk for at komme en eventuel usund kultur til livs.
Men Nyborg Kommune er tilsyneladende beredt på, at der bliver noget at komme efter.
For af de seks millioner kroner, efterdønningerne efter julefrokosten på rådhuset den 3. december sidste år kommer til at koste kommunens skatteborgere, er der blandt andet sat et ikke nærmere specificeret beløb af til lederseminarer og udvikling.
- De i alt seks millioner kroner, der er afsat i budgettet, dækker over et samlet budget på tre millioner kroner til Komponents gennemførelse af selve analysen af ledelses- og organisationskulturen og til vores interne udgifter til opfølgning på analysen til brug for blandt andet udvikling, læring, uddannelse, lederseminar og frikøb af interne ressourcer, forklarer direktør Anders M. Sørensen.
Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger finder det første lederseminar med kulturen i Nyborg Kommune på dagsordenen i øvrigt sted allerede den 30. maj.