Annonce
Middelfart

Tøjbutik i Middelfart: Det nytter ikke noget at anmelde tyverier

På trods af flere oplevelser med tyveri, føler salgsassistent Ole Petersen og hans kolleger i Mr. Andersen sig trygge i Middelfart. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I 2016 lukkede den lokale politistation i Middelfart. Siden har politiet samlet set sigtet flere forbrydere og rykket hurtigere ud. Alligevel er byens borgere ikke helt enige om, hvorvidt de føler sig trygge eller ej.
Annonce

Politi: I herretøjsforretningen Mr. Andersen i Middelfart er de holdt op med at anmelde butikstyverier

- Det kan simpelthen ikke betale sig at bruge tid på. Det nytter ikke noget, fortæller salgsassistent Ole Petersen og kigger opgivende ud på butiksgaden i Middelfart.

Avisen Danmark er taget til det allervestligste Fyn for at undersøge, hvad det har betydet for Middelfart og byens borgere, at den lokale politistation blev nedlagt i 2016, da Fyns Politi blev reorganiseret.

I denne uge præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) regeringens planer for endnu en omstrukturering af det danske politivæsen.

Planerne indebærer en halvering af Rigspolitiet, 20 nærpolitistationer lige fordelt på begge sider af Storebælt og ansættelse af flere såkaldte ”moderne” landbetjente. Tiltag der, ifølge statsministeren, skal skabe et mere nært, lokalfunderet politi med en bredere geografisk dækning.

I dag står den gamle, hvide politibygning på Brovejen tom tilbage. På den snavsede, mat blå hoveddør har nogen skrevet ”idioti” med store bogstaver. Åbningstiderne på vinduet er tegnet over med et stort, rødt kryds. Patruljevognenes daværende parkeringsplads er låst af bag gitterporten med en jernkæde.

Fra tidligere at have adgang til byens politi i alle ugens hverdage, må borgerne i Middelfart nu nøjes med to timers åbent en gang om måneden i politibutikken på byens rådhus.

Den gamle station er blevet købt af et tandlægepar, der agter at indrette de mange kvadratmeter som sundhedshus. Men selvom bygningen snart får en ny funktion, er tanken om en lokal politistation i Middelfart igen blevet aktuel.

Hos Mr. Andersen i Middelfart savner de som sådan ikke politiet i byen. De ser nok en politibil trille forbi butikken en gang om ugen.

Personalet er ikke bange for selv at jage tyveknægte ud af butikken. De kan fortælle historier om suspekte kunder, der lusker rundt og undersøger udvalget af skjorter og jeans, inden de slår til.

- Vi er da i vores gode ret til at sende de typer væk, hvis de opfører sig mistænkeligt, siger Ole Petersen.

Statistikken viser, at politiet faktisk sigter flere tyve og rykker hurtigere ud i Middelfart Kommune. Ole fra Mr. Andersen har en anden oplevelse, men føler sig alligevel tryg uden lokalt politi.

Avisen Danmark møder flere opfattelser i Middelfart. På byens centrale værtshus, Guldkronen, og i Ø-kvarteret, der juleaften blev udsat for en stribe af indbrud:

Guldkronen: De lokale betjente kendte byens betændte bylder

Værtshusejer Henrik Rasmussen savner en politistation, hvor borgerne kan have en dialog med politiet til hverdag. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I 2005 overtog Henrik og Lotte Rasmussen beværtningen Guldkronen på Torvet i Middelfart. Dengang blev de inviteret op på politistationen til en snak om deres alkoholbevilling og det ansvar, der følger med tilladelsen til at hælde fadøl op til sine gæster.

- Det er jo også en del af politiarbejdet. Det har rigtig mange facetter, siger Henrik Rasmussen fra sin plads bag bardisken.

Siden dengang i 2005 mindes Henrik ikke, at Guldkronen har haft brug for politiets hjælp.

- Jeg hører, at de kommer hurtigere end i gamle dage, hvis man ringer efter dem. Men der er alligevel ingen tvivl om, at de lokale kunne tænke sig en politistation i Middelfart igen, siger han.

Ifølge Henrik Rasmussen havde de lokale betjente en særlig viden om, hvor byens betændte bylder befandt sig. Det var samtidig med til netop at skabe nærhed, at borgerne følte sig velkomne på politistationen i byen. Efterhånden skal man starte med at sende en mail, mener han.

- De unge betjente, der kører ud fra Odense, har ikke den samme konduite. Jeg tror, det er med til at gøre i hvert fald de ældre mere utrygge, siger han.

Henrik så gerne, at man i Middelfart fik en lokal politistation, der kunne deles med Fredericia.

- Det er sådan set hip som hap, hvor den skulle ligge. Det kunne også sagtens være på den anden side af broen, siger han.

Ø-kvarteret: Politiet bør være mere synligt

For Charles og Edith Pedersen betyder det meget, at man ser en patruljevogn af og til. Især om aftenen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Juleaften havde julefreden nået at sænke sig over Aarhus, hvor Edith og Charles Pedersen fejrede jul hos deres datter. Egentlig skulle de blive i det østjyske natten over, men ud på aftenen fik de et opkald: Deres hjem på Christiansøvænget i Middelfart havde haft indbrud.

- Stemningen var da lidt trykket på vej hjem i bilen, siger Charles.

- Men vi vidste jo allerede, at der ikke var taget noget, for min søster havde fået lov af politiet til at kigge huset igennem. Hun måtte bare ikke røre ved noget, tilføjer Edith.

Gerningsmændene var kravlet ind ad vinduet i badeværelset. Herefter havde de gennemrodet boligen for værdier og var stukket af, samme vej som de kom ind, uden tyvekoster.

- Vi kunne godt tænke os, at politiet blev mere synligt i Middelfart. Indbrud kan man selvfølgelig ikke helt forhindre. Det handler om at gøre folk trygge, siger Charles.

I alt havde 20 beboere i Middelfarts Ø-kvarter ubudne gæster den aften. Flere af Edith og Charles naboer blev også ramt.

- Politiet har en teori om, at det er en østeuropæisk bande, der udelukkende er ude efter kontanter og guldsmykker, der er nemme at komme afsted med i en fart, siger Charles.

Inden de flyttede til Middelfart for godt fire år siden, boede ægteparret i Dyrup sydvest for Odense. Her nåede de at have indbrud fire gange. Det er efterhånden irriterende ikke at kunne være i fred, mener Edith og Charles, men de er ikke bange. Det er de enige om, at de ikke gider.

- Der må bare ikke komme nogen, mens vi er hjemme, siger Edith.

Hvad skete der egentlig med kriminaliteten i Middelfart, da politistationen lukkede?

Større andel af forbrydelser ender med sigtelser:

Middelfart Kommune har oplevet en stigning i antallet af anmeldelser efter straffeloven fra 1429 i 2015 til 1545 i 2019. Antallet af sigtelser er fulgt med, og det samme er andelen af anmeldelser, der fører til sigtelser – fra 32,6 procent i 2015 til 40,2 procent.

Flere tyve bliver fanget:

I 2015 førte 17,5 procent af anmeldelserne vedrørende tyveri i Middelfart Kommune til sigtelser. I 2019 var sigtelsesprocent steget til 38,9 procent.

Færre sigtes for indbrud:

222 anmeldelser om indbrud i private hjem i Middelfart Kommune førte til 90 sigtelser i 2015, svarende til en sigtelsesprocent på 40,5 procent. I 2019 blev det til 10,4 procent sigtelser.

Responstiden er faldet:

I 2019 var politiet i gennemsnit næsten to minutter hurtigere til at nå frem efter opkald til 112 i forhold til 2016. Responstiden er faldet fra 15 minutter og 44 sekunder til 13 minutter og 58 sekunder.

Kilde: Fyns Politi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce