Annonce
Sydfyn

Tættere på at sikre historisk arv: Fra mild tvang til frivillig trang til at passe på Tåsinges frugter

Jorden var hård, så det var sin sag at grave huller til træer i Tåsinge Frugthave. Men selvom det var en fysisk prøvelse, var det alene drevet af frivillige - i modsætning til dengang i midten af 1700-tallet, hvor baronen tvang tøsinger til at plante frugttræer. Foto: Anna Stærbo
I 1745 tvang baronen Niels Juel sine fæstere til at dyrke frugttræer. I 1990’erne blev lærer Bent Nielsen inspireret til at indsamle podekviste for at bevare gamle frugtsorter, og i dag arbejder foreningen Tåsinge Frugthave for at sikre Tåsinges arv af frugt. I efterårsferien blev der plantet nogle af de i alt 425 forskellige frugttræer.
Annonce

Bregninge: Tåsinge Frugthave begynder at tage form.

Vi står på toppen af Tåsinge i Bregninge. Det er søndag og sidste dag i efterårsferien. Vejret er koldt men klart, så man kan se langt ud over Tåsinges næsetip – med kig ud over Øhavet, hvor Ærøfærgen smyger sig omkring de omkringliggende øer.

Her fornemmer man historiens vingesus. Fra dengang frugtavl startede som mild tvang fra baronen på Valdemars Slot til i dag, hvor frivillige er drevet af lyst og interesse til at sikre øens unikke arv af frugter.

I 2015 gik en engageret gruppe frivillige fra Tåsinge Ildsjæle i gang med at klippe kviste fra Bent Nielsens frugttræer i Landet. Kvistene blev efterfølgende podet, og i mere end tre år er træerne blevet passet på Langeland.


Det er hele besværet værd. Nu ser vi resultatet. Men nogle af sorterne er fra 1750, så hvis der går et år mere eller mindre, går det nok alligevel.

Mogens Victor Andersen


For halvandet år siden fik de frivillige adgang til jorden i Bregninge, som er købt af Svendborg Kommune til projektet for 450.000 kroner.

I efterårsferien og i forbindelse med Tåsinge Æblefestival har foreningen inviteret alle med interesse i projektet til at hjælpe til med at plante nogle af de i alt 425 forskellige sorter frugttræer.

Efterårsferien i Svendborg bød blandt andet på Tåsinge Æblefestival, hvor der var åbent hus i Tåsinge Frugthave. Her er en familie kommet for at hjælpe med at plante træer. Foto: Anna Stærbo

Dermed har projektet været undervejs i mere end fem år. Og det glæder foreningens formand, Mogens Victor Andersen, at man endelig begynder at kunne fornemme den fysiske frugthave.

- Det er hele besværet værd. Nu ser vi resultatet. Men nogle af sorterne er fra 1750, så hvis der går et år mere eller mindre, går det nok alligevel. Vi arbejder i lange tidsperspektiver – for inden denne her frugthave står i fuldt flor, går der nok 10-15 år mere, siger Mogens Victor Andersen.

Annonce

Mere end frugt

Projektet er vigtigt, fordi det handler om meget mere end frugtavl, mener han.

- Det handler både om kultur, historie og biologi. Det er så mange aspekter i det her. Og vi vil gerne formidle Bent Nielsens samling af frugttræer og hele historien omkring frugttræerne og frugtavl, som jo starter her på Tåsinge, siger han.

Kort fortalt startede det, da baronen på Valdemars Slot beordrede bønderne på Tåsinge til at plante træer.

Søndag i efterårsferien var der åbent hus i Tåsinge Frugthave. Foto: Anna Stærbo

- Der er mange sjove historier - for eksempel om hvordan nogle plantede træer med rødderne oppe og kronen i jorden i protest. Men det viser sig jo efterhånden, at det faktisk er en meget god forretning. Det er også et godt kosttilskud. Og Tåsinge bliver faktisk det første sted i Danmark med en fælles frugtavlerforening, siger Mogens Victor Andersen, der bliver suppleret af Karen Elberg, som også er frivillig i frugthaven.

Annonce

Æblefestival fortsætter

- Folk på Tåsinge fortsatte med at dyrke frugt helt op til Anden Verdenskrig. Og frugterne blev skibet ud fra Troense Havn, så Troenses historie som skipperby hænger også sammen med frugt, forklarer Karen Elberg.

Karen Elberg er etnolog og hjælper til som frivillig i Tåsinge Frugthave. Foto: Anna Stærbo

Derfor går Tåsinge også under navnet som ”Æblernes ø”.

Og æbler er netop omdrejningspunktet i Tåsinge Æblefestival, og selvom efterårsferien er slut, fortsætter festivalen lidt endnu frem til 25. oktober med forskellige æblerelaterede arrangementer på øen.

I Tåsinge Frugthave på Stejlbjergvej 22 i Bregninge bliver der fortsat plantet træer i de kommende weekender. Man kan melde sig til hos Mogens Victor Andersen på telefon 21499538.

Mogens Victor Andersen er formand for Tåsinge Frugthave. Foto: Anna Stærbo
Efterårsferien i Svendborg bød blandt andet på Tåsinge Æblefestival, hvor der var åbent hus i Tåsinge Frugthave. Foto: Anna Stærbo
Efterårsferien i Svendborg bød blandt andet på Tåsinge Æblefestival, hvor der var åbent hus i Tåsinge Frugthave. Foto: Anna Stærbo
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce