Annonce
Nyborg

Tæt på redning: Flertal i Folketinget klar til at gøre Nyborg Slot til lov

Det store projekt, som skal blive til en nyfortolkning af kongeborgen Nyborg Slot, synes at være tæt på at kunne realiseres. Illustration: Jaja Architects
Borgmestre har en begrundet tro på en anlægslov for det 326 millioner kroner dyre slotsprojekt i Nyborg. Det samme har formanden for Folketingets kulturudvalg.

Nyborg: Alt tyder på, at en lov, der redder Nyborg Slot-projektet,er på  vej.

Det 326 millioner kroner dyre projekt, hvor et omfattende nybyggeri på Borgholmen i Nyborg skal nyfortolke den gamle kongeborg, slottet var engang, blev for et halvt år siden kasseret i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Nævnet sagde nej til at give projektet dispensation fra museumslovens fredningsbestemmelser.

Annonce

Siden har kulturminister Joy Mogensen (S) flere gange slået fast, at projektet er "for godt til at lade falde".

Og efter et møde torsdag formiddag i Folketingets kulturudvalger er der nu tydelige tegn i sol og måne på, at redningsplanen kommer i form af en anlægslov.

- bred opbakning

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), havde torsdag foretræde i Folketingets kulturudvalg sammen med sine fynske kolleger Tonni Hansen, Langeland Kommune, og Kasper Ejsing Olesen, Kerteminde Kommune.

Og efter mødet var Kenneth Muhs ikke i tvivl.

- Jeg mener, der helt klart er bred politisk opbakning og vilje til en anlægslov for Nyborg Slot-projektet, siger Kenneth Muhs.


Den største fejl i den her sag er, at Folketinget ikke fra starten lavede Nyborg Slot-projektet som en anlægslov.

Hans Chr. Schmidt (V), formand for Folketingets kulturudvalg


Det bekræfter formanden for Folketingets kulturudvalg, Hans Chr. Schmidt (V).

- Det er også mit indtryk. Det var et fantastisk oplæg, de tre fynske borgmestre havde med. Og hvis kulturministeren skulle være i tvivl om, hvorvidt der skulle være et flertal for en anlægslov, kan hun bare kaste et blik i vores retning, siger Hans Chr. Schmidt.

Annonce

Kræver løsning nu

Ud over med Venstre vil der ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger kunne dannes flertal for en anlægslov med De Radikale, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet.

Og spørger man Hans Chr. Schmidt, burde loven i virkeligheden have været vedtaget for længe siden.

- Den største fejl i den her sag er, at Folketinget ikke fra starten lavede Nyborg Slot-projektet som en anlægslov, siger Hans Chr. Schmidt, som samtidig understreger, at kulturministeren ikke kan trække den ret meget længere.

- Nu sender vi oplægget fra de fynske borgmestre over for at få kulturministerens kommentarer til det. Med mulighed for eventuelt at kalde hende i samråd, tilføjer Hans Chr. Schmidt.

Nyborgs borgmester er også ved at løbe tør for tålmodighed.

- Jeg og mine to fynske kolleger gjorde det i Folketingets kulturudvalg klart, at der er nødt til at blive truffet en afgørelse nu, siger Kenneth Muhs.

Annonce

Kan indvies i 2024

Det er dog allerede nu klart, at Folketinget ikke kan nå at vedtage en anlægslov for Nyborg Slot-projektet inden sommerferien.

Men for både de fynske borgmestre og Hans Chr. Schmidt er det bydende nødvendigt nu at få lagt en plan, der kan sikre det nationale kulturarvsprojekt i Nyborg.

Hvis Folketinget tager fat på en realitetsbehandling af en anlægslov for Nyborg Slot-projektet straks i det nye folketingsår, der begynder i oktober, vil kongeborgen Nyborg Slot kunne være klar til indvielse i 2024.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Professor efter omdiskuterede klimaanbefalinger: Færre biler giver nye muligheder i Odense

Kerteminde

Sejlerne er utilfredse med den nye plan for marinaen: Terje kalder det for noget skrammel - Klavs har en plan

Odense For abonnenter

Kerteminde vogter miljøet i Odense Fjord: Er ikke med i ny gruppe, der vil redde fjorden

Annonce