Annonce
Kultur

Tæt på den private Mærsk

Kun en snæver kreds kender Mærsk Mc-Kinney Møllers private side. Han har været portrætteret på TV 2 i 1999 - og nu fortæller den tidligere privatchauffør om de tre BMW'er, livet i Ordrup og om stemningen under morgensamlingen på Esplanaden.

Tidligere chauffør fortæller om sine oplevelser på jobbet, hvor han boede sammen med to tjenestepiger.

Journalisten og forfatteren Bo Østlund afslører private detaljer om Danmarks mest magtfulde mand, Mærsk Mc-Kinney Møller, i en ny bog med titlen "Chauffør for hr. Møller."

I bogen fortæller skibsrederens tidligere privatchauffør, Erik Bergmann, om sine 12 måneder som privatchauffør og butler: Om skibsrederens forhold til døtrene, hustruen Emma og om arbejdslivet på Esplanaden.

Det var ifølge Bo Østlund opgaven som butler i hjemmet, som det meste af arbejdstiden gik med for Erik Bergmann.

- Han boede sammen med to filippinske tjenestepiger, og det er en historie om herskab og tjenestefolk - om forholdet mellem chaufføren og milliardæren, siger Bo Østlund.

Annonce
Bo Østlund er vokset op i Veflinge på Nordfyn, men skriver nu biografier på sin nykøbte ejendom midt i en svensk skov 100 kilometer nordøst for Helsingborg. I øjeblikket gælder det et portræt af Allan Simonsen.

- Båret af værdighed

Erik Bergmann var ansat fra december 1998 og et år frem, og Bo Østlund vil ikke afsløre de begivenheder, der førte til afslutningen af arbejdsforholdet.

- Han blev tvunget til at stoppe, og det var dramatisk. Men det er ikke en sur, bitter mand, som fortæller historien. Den er båret af pli og værdighed, og Erik Bergmann fortæller respektfuldt om den private Mærsk - også når han bliver vred eller undertiden går over stregen, konstaterer Bo Østlund.

Bogen fortæller med chaufføren som kilde om skibsrederens vaner omkring morgenmåltidet, om sygeplejerskens besøg i hjemmet og om hans forhold til hustruen Emma. Desuden har Erik Bergmann været med under morgensamlingen på Esplanaden, som foregik efter et særligt ritual.

- Først kom Lars-Erik Brenøe (tidligere personlig assistent, nu bestyrelsesformand for Lindø-værftet, red.) ind, dernæst skibsrederens sekretær og til sidst chaufføren, som blev stående bag ham med hænderne over kors, fortæller Bo Østlund.

Skibsrederen gjorde notater med fyldepen ved sin skrivepult og brugte hverken skrivemaskine eller computer. Til gengæld stak han små hvide sedler i lommen, når han skulle huske noget, røber Bo Østlund.

Han har gransket skriftlige kilder i sin research og har ikke bedt skibsrederen om et interview. Ifølge Bo Østlund er bogen en mands subjektive fortælling om et forhold.

- Bogen rummer ikke noget, som ikke tåler offentlighedens lys, men jeg ville med 150 procents sikkerhed få afslag på skibsrederens medvirken. Mærsk Mc-Kinney Møller får heller ikke bogen til gennemsyn, fastslår Bo Østlund.

Den tidligere fynbo har skrevet "Chauffør for hr. Møller" på sin gård i Sverige, og den bygger på 30 timers samtaler med den tidligere politimand, som i øvrigt er arbejdersøn fra Odense.

om bogen

Bogen om Mærsk Mc-Kinney Møller udkommer 7. juni på Ekstra Bladets Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce