Annonce
Kultur

Tæt på den private Mærsk

Kun en snæver kreds kender Mærsk Mc-Kinney Møllers private side. Han har været portrætteret på TV 2 i 1999 - og nu fortæller den tidligere privatchauffør om de tre BMW'er, livet i Ordrup og om stemningen under morgensamlingen på Esplanaden.

Tidligere chauffør fortæller om sine oplevelser på jobbet, hvor han boede sammen med to tjenestepiger.

Annonce

Journalisten og forfatteren Bo Østlund afslører private detaljer om Danmarks mest magtfulde mand, Mærsk Mc-Kinney Møller, i en ny bog med titlen "Chauffør for hr. Møller."

I bogen fortæller skibsrederens tidligere privatchauffør, Erik Bergmann, om sine 12 måneder som privatchauffør og butler: Om skibsrederens forhold til døtrene, hustruen Emma og om arbejdslivet på Esplanaden.

Det var ifølge Bo Østlund opgaven som butler i hjemmet, som det meste af arbejdstiden gik med for Erik Bergmann.

- Han boede sammen med to filippinske tjenestepiger, og det er en historie om herskab og tjenestefolk - om forholdet mellem chaufføren og milliardæren, siger Bo Østlund.

Bo Østlund er vokset op i Veflinge på Nordfyn, men skriver nu biografier på sin nykøbte ejendom midt i en svensk skov 100 kilometer nordøst for Helsingborg. I øjeblikket gælder det et portræt af Allan Simonsen.
Annonce

- Båret af værdighed

Erik Bergmann var ansat fra december 1998 og et år frem, og Bo Østlund vil ikke afsløre de begivenheder, der førte til afslutningen af arbejdsforholdet.

- Han blev tvunget til at stoppe, og det var dramatisk. Men det er ikke en sur, bitter mand, som fortæller historien. Den er båret af pli og værdighed, og Erik Bergmann fortæller respektfuldt om den private Mærsk - også når han bliver vred eller undertiden går over stregen, konstaterer Bo Østlund.

Bogen fortæller med chaufføren som kilde om skibsrederens vaner omkring morgenmåltidet, om sygeplejerskens besøg i hjemmet og om hans forhold til hustruen Emma. Desuden har Erik Bergmann været med under morgensamlingen på Esplanaden, som foregik efter et særligt ritual.

- Først kom Lars-Erik Brenøe (tidligere personlig assistent, nu bestyrelsesformand for Lindø-værftet, red.) ind, dernæst skibsrederens sekretær og til sidst chaufføren, som blev stående bag ham med hænderne over kors, fortæller Bo Østlund.

Skibsrederen gjorde notater med fyldepen ved sin skrivepult og brugte hverken skrivemaskine eller computer. Til gengæld stak han små hvide sedler i lommen, når han skulle huske noget, røber Bo Østlund.

Han har gransket skriftlige kilder i sin research og har ikke bedt skibsrederen om et interview. Ifølge Bo Østlund er bogen en mands subjektive fortælling om et forhold.

- Bogen rummer ikke noget, som ikke tåler offentlighedens lys, men jeg ville med 150 procents sikkerhed få afslag på skibsrederens medvirken. Mærsk Mc-Kinney Møller får heller ikke bogen til gennemsyn, fastslår Bo Østlund.

Den tidligere fynbo har skrevet "Chauffør for hr. Møller" på sin gård i Sverige, og den bygger på 30 timers samtaler med den tidligere politimand, som i øvrigt er arbejdersøn fra Odense.

om bogen

Bogen om Mærsk Mc-Kinney Møller udkommer 7. juni på Ekstra Bladets Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce