Annonce
Kultur

Tærtemusical pakket ind i pink candyfloss

Trekløveret, der udgør selve hjertet i Joe'e Pie Diner: Becky (Sara Gadborg, t.h), Jenna (Maria Lucia Rosenberg Heiberg) og Dawn (Monica Isa Andersen). Foto: Miklos Szabo
Sara Gadborg er livsklog diner-mama i "Waitress" på Det Ny Teater. Efter måneders uvished ser det ud til, at komediemusicalen får lov til at spille for publikum.

Bramfri. Slagfærdig. Sprudlende.

Skrappenollike. Humørspreder. Femme fatale.

Skuespiller. Musicalperformer. Bakkesangerinde.

Annonce

Manuskriptforfatter. Scenograf. Stylist.

Og sådan kan man blive ved, for Sara Gadborg mestrer det meste.

For tiden tilbringer hun de fleste vågne timer i København. I selskab med sit aktuelle alter ego, servitricen Becky, og kollegerne i musicalkomedien "Waitress".

Hver mandag går togturen fra kæresten og de tre børn i Bolbro til Det Ny Teater, og lørdag efter midnat går turen den anden vej.

Hillbilly-diner

Prøveforløbet er intenst, for forestillingen skal stå knivskarpt, når "Waitress" efter to måneders coronaudsættelse har premiere 9. maj.

- "Waitress" er en vildt fed musical, og musikken er helt fantastisk, på én gang skæv og ufatteligt rørende, en blanding af singer-song, melodiøs folkpop og The Andrew Sisters. Handlingen udspiller sig blandt jævne folk i en hillbilly-diner på route 27 i Kentucky. Klientellet er trailerpark-folk, der komme for at få deres morgenkaffe og et stykke tærte, siger Sara Gadborg.

Annonce

Livsklog mama

I korte træk handler "Waitress" om den talentfulde tærtebager Jenna, der lever i et voldeligt ægteskab. Da hun bliver gravid, indleder hun et forhold til sin gynækolog. Men det er først, da hun vinder en tærtedyst for mesterbagere, at hun med opbakning fra sine to veninder får mod til at skride fra det hele og skabe det liv, hun ønsker.

Hillbillys, trailerpark-folk og personalet i Joe's Pie Diner lever med i hinandens liv. Selv bryllupsfester bliver holdt i dineren på route 27. Foto: Miklos Szabo

- Maria Lucia Rosenberg Heiberg spiller hovedpersonen, Jenna, som er den mest normale af de tre veninder og kolleger. Monica Isa Andersen spiller Dawn, der er en lille nørd med hornbriller og en bogstavkombination, der gør det svært at finde en mand, som kan rumme hendes afsindige sans for detaljer. "Min" Becky er en livsklog working-mama, der strør om sig med onelinere. Da Jenna kritiserer Becky for at have en affære med kokken på Joe's Pie Diner, svarer hun igen med "I Didn't Plan It", som er en af de fedeste sange, jeg nogensinde har sunget, fortæller Sara Gadborg.

Annonce

Strækmærker og farmaver

Det er nærliggende at tro, at "Waitress" med sin skildring af hverdagsmennesker er skåret over samme læst som musicalen "Billy Elliott", men den vildfarelse er Sara Gadborg kvinde for at få én ud af:

- Handlingen i "Waitress" er socialrealistisk, men indpakningen er pink candyfloss med mange E-numre, så udtrykket er nærmest Polly Pocket møder My Little Pony. Jenna, Becky og Dawns sisterhood er levendegørelsen af My Little Ponys motto: "Venskab er ren magi".

"Waitress" og Sara Gadborg

Om forestillingen

"Waitress", musicalkomedie (2016) - baseret på filmen af samme navn (2007).

Musik: Sara Bareilles. Manuskript: Jessie Nelson.

Iscenesættelse: Lisa Kent. Scenografi: Terry Parsons. Kapelmester: Per Engström.

Medvirkende: Maria Lucia Heiberg Rosenberg, Sara Gadborg, Monica Isa Andersen, Lars Mølsted, Sebastian Harris, Dick Kaysø, Mads M. Nielsen og Camille-Cathrine Rommedahl m.fl.

Skandinavienspremiere på Det Ny Teater søndag 9. maj.

Om Sara Gadborg

Født 1979, skuespiller, musicalperformer, sanger, manuskriptforfatter, instruktør, scenograf og lydbogsindlæser.

Uddannet på Det Danske Musicalakademi i 2005.

Har medvirket i bl.a. i "Den lille havfrue", "Evita", "Les Misérables", "Mary Poppins", "We Will Rock You", "Ghost" og "Catch Me If You Can".

En af hovedaktørerne bag Teater 95B's juleforestillinger.

Kæreste med teaterteknikeren David Schärfe og mor til Luca, Noél og Lili. Bor i Bolbro i Odense.

Men det er ikke kun i rollerne som Jenna, Becky og Dawn, at de tre skuespillere udgør en enhed:

- Det gør vi også bag scenen, for under prøverne er vi blevet så tætte, at vi ved, at vi har hinanden, uanset hvad der sker. I det hele taget er det et genialt cast bestående af voksne, rummelige mennesker, der taler pænt til hinanden og har en masse til fælles: små børn, strækmærker og farmaver, griner Sara Gadborg.

Annonce

Plysdyr i salen

Selv om de medvirkende har været gode til at holde modet oppe, indrømmer Sara Gadborg, at det undervejs har været svært at forestille sig, at "Waitress" kommer til at spille for et publikum.

Jenna (Maria Lucia Rosenberg Heiberg) får styrke til at bryde ud af et voldeligt ægteskab, da hun vinder mesterskabet i tærtebagning. Foto: Miklos Szabo

- Men Det Ny Teaters direktør, Niels-Bo Valbro, er ikke sådan at slå ud. Så han har lavet en plan B inspireret af musicalen og Jennas guddommelige tærter. Eller som han siger: "Det vigtigste er, at I øver videre. I værste fald kan vi sætte tærterne på frys, og når tiderne lysner, kan vi tø dem op igen og lave den lækreste bake off.


- Handlingen i "Waitress" er socialrealistisk, men indpakningen er pink candyfloss med mange E-numre, så udtrykket er nærmest Polly Pocket møder My Little Pony.

Sara Gadborg, skuespiller


Risikoen for, at "Waitress" må en tur på køl, hvis smittetallene begynder at stige, er overhængende, men Sara Gadborg håber det bedste:

- Vi vil forbandet gerne spille den musical. Vi holdt faktisk snigpremiere tæt på årsdagen for coronanedlukningen. Ikke for et levende publikum, men for 200 bamser, plysdyr og dukker, som vi selv havde taget med og anbragt i coronasikker afstand på stolerækkerne. Det var så fedt at få lov til at spille. Og samtidig var det en symbolsk handling, et bevis på vores længsel efter at optræde.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Ny bydel skrotter baghaven for naturens skyld: - Vi skaber en skov sammen med en by

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bo i skoven midt i byen: Ny bæredygtig bydel med 220 boliger vises på verdens største arkitekturkongres

Annonce