Annonce
Erhverv

Tænketank: Facebook får CO2-udslip som 330.000 husstandes elforbrug

Facebook-servere kommer til at bruge tre gange så meget strøm som samtlige husstande i Odense, mener tænketank

Facebook-servere kommer til at bruge tre gange så meget strøm som samtlige husstande i Odense, mener tænketank.

Opfører Facebook sit datacenter i Tietgenbyen i Odense, kan det resultere i en øget udledning af CO2 på op mod en million ton om året, svarende til 330.000 husstandes årlige elforbrug.

Vurderingen kommer fra den grønne tænketank Concito på baggrund af en sammenligning med Apples datacenter i Viborg, skriver Information.

- Det er markant, siger Torben Chrintz, videnschef i tænketanken, til Information.

Der er tale om en sammenligning af to såkaldte VVM-vurderinger af henholdsvis Apples og Facebooks byggerier, der ser på virkninger på miljøet og udarbejdes på særlige anlægsprojekter, inden bygningen må opføres.

- Det her er ganske meget. Her er vi er ude over småtingsafdelingen, siger formanden for regeringens uafhængige ekspertorgan Klimarådet, Peter Birch Sørensen, til Information.

Han ser et problem i, at man øger elforbruget og skærer ned på den grønne omstilling på samme tid. For eksempel har regeringen planer om at droppe opførelsen af kystnære vindmøller, og det er medvirkende til, at det øgede elforbrug ikke bliver grønt.

Direktøren for Dansk Energi, Lars Aagaard, ser omvendt etableringen af det strømslugende datacenter i Odense som den helt rette vej at gå, hvis Danmark vil omstille energiproduktionen.

- Det her er et skridt på vejen til en grøn omstilling. Hvis Facebook placerer datacentret i Danmark, får vi en øget efterspørgsel på el på det danske marked, hvilket vil skrue elpriserne lidt op. Det vil give incitament til at investere i ny grøn energi, siger Lars Aagaard til Information.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce