Annonce
Faaborg-Midtfyn

Tålmodigheden hos jordejere er slidt: Vores vandløb bliver ikke renset op

Lige nu er vandstanden så lav i Øksemosebækken, at Johannes Andersen sagtens kan vade rundt i den i gummirøjsere, men den megen grøde vil snart hindre gennemstrømingen og hindre afvanding af markerne. Foto: Torsten Cilleborg
Hjælpen er på vej til Øksemosebækken, lover biolog ved Faaborg-Midtfyn Kommune.
Annonce

Allested-Vejle: Johannes Andersen, 86, og hans søn, Benny Andersen, 53, er bekymret for vandstanden i Øksemosebækken, der løber på en cirka 1000 meter lang strækning langs deres jord ved Allestedsgårdsvej.

Bækken er længe ikke blevet grødeskåret eller oprenset, og nu sætter efteråret ind med forventet nedbør. Kan markerne ikke afvande regnen, bliver de uegnede til dyrkning.

- Kommunen, der skal stå for vedligeholdelsen, har lovet at komme, men der sker ingenting. Nu får vi ikke engang svar på vores henvendelser længere, siger Johannes Andersen, tidligere landmand, som har overdraget jorden til sin søn, Benny Andersen.


Kommunen, der skal stå for vedligeholdelsen, har lovet at komme, men der sker ingenting. Nu får vi ikke engang svar på vores henvendelser længere.

Johannes Andersen, Allestedgårdsvej 62


Kommunen er imidlertid på sagen, forsikrer biolog og vandløbsekspert Rasmus Kruse Bro, Faaborg-Midtfyn Kommune.

Annonce

Knas med kommunikationen

- Der har vist bare været lidt knas med kommunikationen. Det er bestemt ikke min intention, at deres marker skal svømme over. Jeg er sikker på, vi finder en løsning, der vil stille alle tilfredse. Jeg tager ud og ser på sagen, siger han.

Øksemosebækken er et lille, offentligt vandløb som har forbindelse til Vittinge Å, og plejen af det er underlagt vandløbsregulativerne. Dem har Johannes Andersen, Allestedsgårdsvej 62, ikke meget til overs for:

Før var der masser af fisk i bækken, men Johannes Andersen mener, at grødevæksten ødelægger deres gydebanker. Foto: Torsten Cilleborg

- Jeg har boet her hele mit liv. For år tilbage var der masser af fisk i åen, ørreder, som lavede gydebanker. I dag er der ikke en fisk tilbage. De kan ikke være her for de planter, der gror i bækken, og dynd lægger sig i et tykt lagt over stenene, fordi vandløbet ikke længere bliver vedligeholdt. Hvis det er for fiskenes skyld, at der er lavet regulativer, så slår det helt fejl, siger han.

Annonce

Og nu kommer regnen

Der bliver slået grøde i bækken, men Johannes Andersen synes, indsatsen er utilstrækkelig, og det er efterhånden længe siden, strækningen har haft besøg af kommunens åmænd.

- Og det forekommer mærkeligt, for på begge sider af vores jord er vandløbet blevet oprenset. Gennem mere end en måned, har jeg forsøgt at få en aftale med kommunen om at få gjort noget ved det, men nu får jeg ikke længere svar på mine henvendelser, siger Benny Andersen og forklarer:

- Problemet er, at der snart vil komme store mængder regn. Det vil få vandstanden til at stige så meget, at drænrørene i markerne ikke længe kan aflede vandet. Så får det lov at stå på markerne, så agrøderne drukner, bemærker Benny Andersen, der har forpagtet sine cirka fem hektar jord ud til en lokal minkavler.

Store dele af Øksemosebækken er et vildnis, hvor man skal have gode øjne for at få øje på vandet. Foto: Torsten Cilleborg

Men det er ikke meningen, at der ikke skal ske vedligeholdelse af den del af Øksemosebækken, siger biolog Rasmus Kruse Bro:

- Det er en travl tid på året for os, men jeg vil meget gerne ud og se strækningen og høre ejerne fortælle om deres barndomserfaringer, for de kan være værdifulde for den plan, vi lægger for vandløbets vedligehold. Jeg er overbevist om, at vi kan få en god dialog, der kan stille alle tilfredse, lyder der fra biologen, der nu vil kontakte lodsejerne ved vandløbet.

Øksemosebækken løber under vejen, hvor Allestedsgårdsvej og Ølstedgårdsvej mødes. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Annonce