Annonce
Assens

Tålmodigheden er brugt op: Pårørende går ind på plejecentre uden tilladelse

Det er kun de ansatte (som her), der må komme ind på plejehjemmene i Assens Kommune. Arkivfoto: Line Olesen
På Assens Kommunes plejehjem oplever man, at nogle pårørende har mistet tålmodigheden i forhold til restriktioner for besøg hos beboerne. Ifølge Signe Lunn Walls, leder af plejecentrene, oplever personalet, at pårørende går indenfor, selvom det er forbudt på grund af risiko for smitte med coronavirus.
Annonce

I tre måneder har der på grund af Covid-19 været adgang forbudt for pårørende på Assens Kommunes plejecentre.

Nu har nogle pårørende mistet tålmodigheden i takt med, at resten af samfundet åbner mere og mere, mens man stadig skal bestille tid for at besøge sin gamle mor eller far. Udendørs, vel at mærke.

Det fortæller Signe Lunn Walls, som er leder for Assens Kommunes plejecentre.

- Vi oplever pårørende, som simpelthen går ind på plejehjemmene, og så står vi med den udfordring, at så er der nogle, der har været indenfor og muligvis kan bringe smitte med ind. Vi har også enkelte borgere, som synes, det er latterligt (at deres pårørende ikke må komme ind, red.). Langt de fleste borgere har vi et rigtig fint forhold til, men nogle bliver enormt sure på os, uddyber hun.

I Assens Kommune har man valgt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer vedrørende besøg på plejehjem til punkt og prikke. Assens Kommune var derfor også blandt de sidste kommuner i Danmark, der åbnede for udendørs besøg, fordi man ventede på de officielle retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som kom 12. maj.

Vil man besøge en beboer, skal man bestille tid, og man skal stadig holde to meters afstand, selvom den generelle anbefaling i samfundet er sænket til en meter.

Besøg på plejehjem

Der er besøgsforbud på landets plejehjem. Det betyder, at det ikke er tilladt for pårørende at komme indenfor, med mindre de er pårørende til en beboer, som er kritisk syg eller døende.

Den enkelte kommune kan tillade udendørs besøg. I Assens Kommune har det været tilladt siden 13. maj.

Pårørende må kun komme på besøg efter aftale med personalet og i et begrænset tidsrum.

På plejehjem skal man fortsat holde to meters afstand til beboerne, fordi ældre mennesker er særligt udsatte, hvis de får Covid-19.

Du må ikke komme på besøg, hvis du har symptomer på sygdom.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce

Mega-ubehageligt

Personalet på plejecentrene oplever at skulle agere politibetjente over for de pårørende, fortæller Signe Lunn Walls.

- Det er mega-ubehageligt at påtage sig sådan en rolle. Det er i modstrid med den måde, vi plejer at være på, hvor vi siger til den pårørende, at din mors hjem også er dit hjem. Men vi kan ikke rigtig gøre noget. Vi har ikke lov at lukke de pårørende ind. Nogle spørger, om vi kan være mere fleksible. Men vi kan ikke forsvare at bøje reglerne. Vi skal følge de retningslinjer, der er kommet, siger lederen, som også oplever, at mange pårørende er glade for, at Assens Kommune ikke lader folk komme indenfor hos de ældre.

- De kan blive meget usikre, hvis de føler, at reglerne ikke bliver overholdt. Det er de allersvageste borgere, vi har her med at gøre. Får vi corona ind på et plejehjem, kan det blive fatalt.

Signe Lunn Walls har ikke en løsning på problemet, og hun ved ikke, hvornår det igen bliver muligt for pårørende at besøge beboerne i deres lejligheder. Men hun appellerer til forståelse fra de pårørende om, hvorfor de skal blive udenfor.

Annonce

Opbakning fra Ældrerådet

Ældrerådet i Assens Kommunes formand, Anne-Marie Gejel, bakker op om Assens Kommunes linje. Hun synes, det er positivt, at man den seneste måned har fået lov til at besøge de ældre på plejecentrene, selvom det kun må foregå udendørs og efter aftale.

- Jeg tænker, at de forskellige plejehjem gør, hvad der er muligt, for at de pårørende og beboerne kan mødes. Jeg er godt klar over, at det som dement kan være svært at forstå. Men det handler om at smitte så få ældre som muligt, siger formanden, som tilføjer, at det er hendes personlige holdning, eftersom Ældrerådet ikke har haft mulighed for at mødes siden februar.

Anne-Marie Gejel mener, at der er ekstra god grund til fortsat at være forsigtig, nu hvor samfundet åbner mere.

- Hvem tør tage ansvaret, hvis det kommer ind på et plejehjem, og hvem skal man kritisere, hvis det går galt, spørger hun.

Signe Lunn Walls er leder af Assens Kommunes plejecentre. Arkivfoto: Fagfotografen.dk
Annonce
Annonce
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce