Annonce
Nyborg

Tåbelig strid om Kullerup Sluse

Sådan ser der ud ved Kullerup Sluse, der ligger syd for motorvejen midt mellem Hjulby og Kullerup. Det er i virkeligheden slet ikke en sluse, men en opstemning. Arkivfoto: Kim Rune.
Annonce

Tonen er blevet uforsonlig og hård i debatten om Kullerup sluse. Lad os få den ned på jorden igen. Den fælles opgave er at bevare naturen og genoprette de skader, som tidligere generationer har forårsaget. Samtidigt skal vi sikre fortællingen om middelalderens løsninger på vandforsyning og vedvarende energi. Endelig skal vi sikre Nyborg by mod de stadig stigende regnmængder.

Det er uanstændigt at tale om ”put and take” vel vidende, at ørredstammen i Vindinge å er en naturligt selvreproducerende ørredstamme, som kunne være en af Fyns bedste, hvis ikke det var for unaturlige indgreb som Ladegårdsåen med voldgraven er.

Lige så respektløst er det at kaste vrag på det historiske dokument, som voldgravssystemet og den kunstige rende (Ladegaardsåen) fra Kullerup Sluse udgør.

Nu er den tåbelige strid endt i en kamp om en helt ahistorisk ”sluse”, som stammer fra midten af forrige århundrede, men intet har at gøre med det oprindelige anlæg. Siden 1200 tallet har opstemningen været flyttet, nedbrudt, opbygget og saboteret utallige gange og på forskellige steder.

Politikerne er blevet præsenteret for to løsninger: En gitterløsning, som ikke er praktisk gennemførlig, med mindre man ansætter en fast medarbejder til at rense gitteret flere gange dagligt, og en portløsning, som ikke vil være lovlig.

Den rigtige løsning er, at Vindinge å reetableres, som den naturligt har været, og det nødvendige vand til voldgraven i stedet for ved en spærring ledes over i kanalen ved hjælp af en pumpe. På den måde får fiskene deres å, slottet sit vand, og vi undgår fremtidige oversvømmelser fra voldgraven. Historieformidlingen tager ingen skade af, at voldgravens vand fem kilometer borte har passeret en pumpe.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

'De mest utålmodige mennesker nord for Alperne' har store planer: Vil bygge landsby omkring historisk ejendom

Annonce