Annonce
Kerteminde

Syv års støjhelvede løst på en uge: - De brosten var en fejl helt fra starten af

Lørdag den 7. december 2013 blev den nyanlagte renæssancehavn indviet med tidligere borgmester Sonja Rasmussen på talerstolen. Lige siden er kritikken haglet ned over brostenene. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Siden 2013 har Renæssancehavnens brosten plaget bilister, hotelgæster og beboere i Kerteminde. 28. januar slutter det.

Kerteminde: Lørdag den 7. december 2013 blev Renæssancehavnen i Kerteminde indviet med pomp og pragt. Farvel asfalt og parkeringspladser, goddag til det gode liv, brosten og langsom biltrafik.

Helt sådan gik det som bekendt ikke. I syv år har kritikken haglet ned over den nyanlagte vejstrækning. Gæsterne har ikke kunnet sove på Tornøes Hotel, ruderne klirrer hos naboer, og fodgængere og cyklister er havareret på stribe på de ujævne sten.

Gennem årene har politikerne flere gange forsøgt at finde en løsning. Skulle brostenene skiftes ud med granitplader? Var det en bedre idé at asfaltere det hele? Eller var støjen fra stenene, bare noget naboerne måtte lære at leve med? Adskillige gange er løsningerne strandet i byrådssalen, men nu sker der faktisk noget.

Tirsdag den 28. januar rykker Munch Forsyningsledninger til Kerteminde for at fjerne de forhadte sten på Hindsholmvej frem til lyskrydset. Hver og én bliver pillet ud af vejen og erstattet med en lysegrå asfaltbelægning, der - ifølge teorien - vil matche omgivelserne. Seks dage tager det helt præcist at løse et problem, som har varet i syv år.

Annonce

- Jeg kan huske, at der blev spurgt til, om det ville komme til at larme. Vi fik bare at vide, at de ville blive lidt mere toppede, og at det ville sænke hastigheden på biltrafikken, og det var jo også meningen.

Lars Ole Valsøe (K), medlem af miljø- og teknikudvalget

Blev ikke advaret om støj

Lars Ole Valsøe (K), der har siddet i byrådet alle årene, glæder sig til at se resultatet. Han har gennem tiden lagt ører til en del kritik:

- Folk har sagt "lad os nu få de rumlerier væk". Og jeg tror da også, at de brosten var en fejl helt fra starten af. De kinesiske sten minder slet ikke om de originale, der blev lagt i Vestergade i gamle dage, fortæller han.

Politikerne anede intet om støj-generne, da de besluttede sig for stentypen:

- Jeg kan huske, at der blev spurgt til, om det ville komme til at larme. Vi fik bare at vide, at de ville blive lidt mere toppede, og at det ville sænke hastigheden på biltrafikken, og det var jo også meningen, fortæller han.

Lars Ole Valsøe har følgende anbefaling til øvrige danske byrødder, som måtte forelske sig i brosten i fremtiden:

- Jeg vil anbefale dem at lægge et prøvestykke først.

Lulu's: - Jeg er så stolt af min by

Ikke alle er dog utilfredse med stenene, som vi snart må vinke farvel til. Rikke Steffensen, der er indehaver af Lulu's Café overfor Langebro, nyder synet hver dag:

- Jeg synes, de er smukke, og mine kunder klager ikke. Hvis larmen generede dem, ville der nok ikke være fyldt helt op udenfor hver sommer. Jeg er faktisk sindssygt stolt af vores smukke by. Jeg elsker at vise den frem for folk udefra og høre, hvordan de roser den. For det livlige butiksliv, kulturlivet og strandene. Jeg ville ønske, at folk var lidt mere stolte i stedet for at brokke sig.

Hun håber, den nye løsning bliver pæn, og at vejarbejdet er hurtigt overstået.

- Jeg håber bare, at de har valgt et pænt alternativ, siger Rikke Steffensen.

I første omgang udlægges et såkaldt bærelag asfalt. Det skal sidde i et års tid, hvorefter der lægges et afsluttende slidlag ovenpå, og det bliver en lysegrå asfalt. For cyklister, der måtte døje med de ujævne, kløvede brosten i det sydlige Langegade, er der også godt nyt. Miljø- og trafikudvalget besluttede før jul, at brostenene skal udskiftes med savet granit svarende til det, der indtil nu har udgjort "prøvefeltet" ud for Tornøes Hotel. Det sænker også støjniveauet lidt på den strækning.

Har du glemt, hvordan området oprindeligt så ud? Så kan du se de videoer, Kerteminde-borger Christian Wang har lavet, da han fulgte tilblivelsen af Renæssancehavnen.

I perioden 28. januar til 2. februar bliver der fjernet brosten og lagt asfalt i Renæssancehavnen. Arkivfoto: Mette Louise Fasdal

Renæssancehavnen, timelapse 2011

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Danmark

Live: Coronapatienter er længere i respirator end forventet

Annonce