Annonce
Fyn

Syv års fængsel til højreradikal: - Det er et justitsmord

Michael Ellegaard er onsdag eftermiddag idømt syv års fængsel for en række forhold ved retten i Odense. Arkivfoto: Kim Rune
Formanden for det højreradikale parti Frit Danmark, Michael Ellegaard, blev onsdag dømt for vidnestrusler og besiddelse af våben og sprængstof. Anklageren gik efter syv års fængsel, og det imødekom retten.
Annonce

Den 53-årige Michael Ellegaard, der er formand for det indvandrerkritiske partiliste "Frit Danmark", blev onsdag i Retten i Odense idømt syv års ubetinget fængsel for besiddelse af våben, sprængstof og vidnestrusler. Det var det, anklageren gik efter og langt fra de halvandet til to års fængsel, som forsvareren gik efter.

Det var en tydelig rystet Michael Ellegaard, der valgte at anke på stedet. Kort efter den korte domsafsigelse vendte han tilbage til retssalen og ytrede:

- Det er et justitsmord.

Michael Ellegaard blev dømt for en række af forhold. Mest markant blev han kendte skyldig for besiddelse af en hjemmelavet rørbombe med 80 gram plastisk sprængstof, som politiet tidligere på året havde fundet i en altankasse foran hans hoveddør. Den kunne han detonere elektronisk med et 12 volts batteri fra sit køkken.

Derudover var det også fundet af en skarpladt pistol af mærket Luger samt et funktionsdygtig maskinpistol fra 2. Verdenskrig med tilhørende magasiner i sit hjem, som var med til skærpe straffen.

Han blev også dømt for trusler om vold og farlig vold mod sin ekskæreste og tre socialrådgivere i Odense Kommune.

Annonce

Terrorsag i Vollsmose

Michael Ellegaard har tidligere fortalt, at rørbomben var placeret foran hoveddøren, fordi han frygtede repressalier fra det islamiske miljø. I forbindelse med terrorsagen fra Vollsmose i 2007 blev han nemlig udset som mål.

Hans ekskæreste, som i sidste uge vidnede mod ham i retten, fortalte dog, at rørbomben var fremstillet langt tid efter terrorsagen. Derfor kunne han ikke påberåbe sig nødværge mere end 10 år efter, mente senioranklager Heidi Colbæk, der citerede en sikkerhedsekspert for at sige, at man ville være godt og vel sprængt i stykker, hvis sprængstoffet var gået af.

Heidi Colbæk mente dermed, at både rørbomben og de andre våben var et led i kampen mod politiet og kommunens sagbehandlere, som han havde set sig sur på i forbindelse med tvangsfjernelsen af hans datter.

Sagsbehandlerne fra Odense Kommune havde han nævnt i et brev, som han havde sendt til sin forsvarer, advokat Klaus Ewald, og sin ekskæreste. I brevet havde han skrevet, at han var villig til at gå et skridt længere ned på rangstigen og få fra 16 år til livstid for endelig at kunne se sin datter.

Annonce

Hævnmotiv

Klaus Ewald, som har været Michael Ellegaards advokat i 20 år, mente ikke, at det var en trusel, der på nogen måde havde gang på jorden, men bare er en "typisk Ellegaard", der på det tidspunkt var nedkørt over tvangsfjernelsen.

Forsvareren var yderligere af den overbevisning, at ekskærestes forklaring i høj grad var præget af et hævnmotiv og derfor var utroværdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Påvirket fynbo fik taget bilen

Annonce