Annonce
Kultur

Sys Bjerre synger i Odense Domkirke

Sys Bjerre bliver englen, når hun og Dy Plambeck realiserer et helt nyt juleoratorium sammen med dirigent Michael Bojesen og Odense Symfoniorkester.

Symfoniorkester spiller til Michael Bojesens nykomponerede musik

Der skrives ny klassisk, julehistorie, når Odense Symfoniorkester opfører Michael Bojesens helt friske Juleoratorium i Odense Domkirke den 17. og 18. december.

I begyndelsen af 2014 bestilte Finn Schumacker, musikchef ved Odense Symfoniorkester, den kendte dirigent til at komponere et juleoratorium, for Michael Bojesen havde en idé om at skrive en ny dansk julefortælling, som skulle samle de juletraditioner, som vi kender, i en ny aktuel fortælling.

- J.S. Bachs Juleoratorium er et af julens mest opførte værker. I hans værk indgår en række koraler - kendte salmer - som i sin tid blev sunget af menigheden. Jeg har altid ment, at vi i Danmark manglede et dansk juleoratorium - danske juletekster for orkester, kor og solister med indlagte fællessange. I år gav Odense Symfoniorkester så mig muligheden for at ændre det på det, fortæller Michael Bojesen om startskuddet til processen med værket.

Dirigenten pegede på digteren og forfatteren Dy Plambeck til at løfte opgaven omkring værkets nye tekster, og det var ikke uden grund.

- Jeg kender faktisk Dy fra min tid som lærer på Sankt Annæ Gymnasium, hvor hun blev student fra. Jeg har siden fulgt hende, læst hendes bøger og er meget fascineret af hendes sprog, som er en blanding af lyrik og prosa. Da jeg for et par år siden arrangerede et sangværksted, med henblik på at producere nye danske sange til Højskolesangbogen, inviterede jeg hende med. Her præsenterede hun nogle rigtig fine tekster. Hun skriver begavet og samtidig ligefremt, og altid med stor humor, fortæller Michael Bojesen.

Og Dy Plambeck sagde ja til opgaven:

- Det var selvfølgelig med en vis bæven og ærefrygt, at jeg sagde ja til opgaven. Man kommer jo så let til at tænke på Bachs juleoratorium, som jo er ganske genialt. Den måde han inddrager tilhørerne på. Men da jeg havde snakket med Michael Bojesen om opgaven og forstod, at jeg stod for at skabe en nutidig dagligdags tekst, der linkede mellem de klassiske julesalmer og den moderne jul, fik jeg straks lyst til det. Der er noget eviggyldigt over en tid som julen, fortæller Dy Plambeck.

Selve skriveprocessen blev en leg for forfatteren midt i en varm sommer.

- Jeg greb opgaven meget praktisk an. Michael havde besluttet, at "Det kimer nu" skulle være en gennemgående salme i juleoratoriet, så den nærlæste jeg flere gange og fandt forskellige elementer i de vers, som jeg skrev de nutidige tekster ud fra. Det var overraskende sjovt og legende at skrive oratoriet - selv om det var juli, da jeg gjorde det og hedebølge i Danmark, var det ikke svært at sætte sig ind i julestemningen, fortæller Dy Plambeck.

Valget af den kvindelige solist, der skal fortolke Dy Plambecks tekster, faldt på Sys Bjerre. Michael Bojesen kunne se hende i en slags englerolle.

- Jeg har tidligere arbejdet med Sys som er en skøn, ukompliceret sangerinde. Jeg synes at hendes egne sange er utrolig ærlige og lyriske, og på mange måder præsenterer noget unikt, der tager udgangspunkt i den traditionelle danske sang. Desuden har hun i sit udtryk en renfærdighed og uskyld, som jeg synes ville passe så godt til den englerolle, hun på mange måder har i "Det kimer nu". Endelig har hun en usædvanlig højde og lys stemme, der egner sig gevaldig godt til værket, fortæller Michael Bojesen.

Om valget af den unge operasanger Thomas Storm, siger Michael Bojesen:

- Thomas er en af de nye "upcomings" operasangere i Danmark. Han har en ubesværet højde som baryton, som passer til det udtryk, jeg ønskede mig, og så har han et godt skuespiltalent.

Dy Plambeck har tidligere arbejdet sammen med Michael Bojesen om at skrive nye sange til Højskolesangbogen.
Odense Symfoniorkester spiller i Odense Domkirke den 17. og 18. december.
Annonce
Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sydlandsk stemning og mere udeservering skal puste nyt liv i Odenses søvnige torvedage

Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Odense

Strejke går ud over Odenses gamle: Kan ikke flytte i plejebolig eller få nødkald

Fyn For abonnenter

Skibet er ladet med fingerspitzengefühl og frihed

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

Nyt ansigt på lokalredaktionen i Nyborg: Matilde har rejst verden rundt

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Faaborg-Midtfyn

Nu kan du svede sammen med vildmarksdamerne: Det er som at gå ind i Moder Jords livmoder

Nyborg For abonnenter

Ordblindhed satte en stopper for Lottes drøm: Nu sørger hun for en strømlinet kirkegård

Debat

Plejehjemssommer: Den dag meldte tre vikarer sig syge

Annonce