Annonce
Kultur

Syriske filmdage: Syrien er meget andet end falafel og krig

28-årige Mazen Haj Kassem brænder for det hvide lærred. For tredje år i træk er han manden bag de succesfulde syriske filmdage i Odense og Danmarks tre største byer. Foto: Kristian Duch
For tredje år i træk byder Mazen Haj Kassem inden for til syriske filmdage i Odense. Lørdag og søndag giver tre film et kig ind i Syriens kultur og virkelighed - både på godt og ondt.
Annonce

Odense: Hvad er det første, tankerne falder på, når man hører ordet "Syrien"?

For nogen er det nok lig med islam. For de mere kulinarisk tænkende er den første indskydelse måske falafel - og efter de seneste års begivenheder ville mange nok fristes til at svare krig.

Men hvis man spørger den 28-årige syriske filminstruktør Mazen Haj Kassem, er disse tre svar ikke dækkende. Ikke fordi de ikke er sande - men fordi de kun skildrer flige af Syriens hele billede.

For at udvide folks forståelse af det land, han stammer fra, inviterer Mazen Haj Kassem derfor for tredje år i træk inden for til to syriske filmdage på Odenses biograflærreder.

Annonce

Drengen fra Latakia

Mazen Haj Kassems egen baggrund er lige så broget som den syriske virkelighed, han gerne vil vise.

Hans liv og barndom tog deres begyndelse i den syriske havneby Latakia, hvor han boede indtil hans far flyttede til Europa - og han selv, hans mor og storebror flyttede med.

Det tog Mazen Haj Kassem til både Holland og Tyskland, inden han som 11-årig til sidst landede i Horsens med sin familie.


Jeg blev stillet mange spørgsmål om mit land, der ikke gav mening for mig. Om vi har Coca Cola i Syrien. Om der overhovedet findes svømmehaller, og om vi er vant til at se kvinder i bikini. Derfor syntes jeg, det var vigtigt med de syriske filmdage. For at vise, at arabisk kultur er meget andet end falafel og krig.

Mazen Haj Kassem, filminstruktør


Siden sine helt unge år har Mazen Haj Kassem haft en drøm om at lave film og skuespil - men det er ved et tilfælde, at syrernes liv blev hans fokus i arbejdet med det hvide lærred, da han som 15-årig tog tilbage til Syrien for at opsøge en uddannelse i filmverden for derefter at vende tilbage til Danmark på en ganske ufredelig baggrund.

- Jeg blev færdig på filmskolen i Damaskus i 2012 - et år efter borgerkrigen brød ud i Syrien. Efter nogle år var jeg derfor nødt til at flygte igennem Tyrkiet og Italien til Danmark, hvor jeg ankom i 2014 på grund af krigen, fortæller Mazen Haj Kassem.

Annonce

Coca Cola og svømmehaller

Mazen Haj Kassem vendte tilbage til sin barndoms Danmark med en taxa fra Italien. Pludselig var han forvandlet til flygtning i Sandholm-lejren i et land, hvor han både taler sproget og har et netværk.

Han blev mødt med skepsis af befolkningen - og af en sagsbehandler, der ville have ham til at slette hele sit CV og sin uddannelse fra Syrien, fordi sagsbehandleren mente, den ikke kunne bruges i Danmark.

Mazen Haj Kassem fik i 2013 både hovedrolle og tv-gennembrud i den syriske serie "Taht samaa Al-watan" (Under himlen, red.)

Og det var her, Mazen Haj Kassems idé om at skabe de syriske filmdage spirede.

- Jeg blev stillet mange spørgsmål om mit land, der ikke gav mening for mig. Om vi har Coca Cola i Syrien. Om der overhovedet findes svømmehaller, og om vi er vant til at se kvinder i bikini. Derfor syntes jeg, det var vigtigt med de syriske filmdage. For at vise, at arabisk kultur er meget andet end falafel og krig, understreger Mazen Haj Kassem.

Annonce

Nuancernes land

Det helt centrale udgangspunkt for Mazen Haj Kassems tanker bag de syriske filmdage er, at alle kulturer rummer både positivt og negativt, og at Syrien ikke er nogen undtagelse.

Han forklarer, at mange mennesker ledes hen på mediernes skildring af livet i Syrien under og efter krigen - men at det også er vigtigt at nuancere billedet med historier om kvindekamp, sport og den helt almindelige syriske hverdag.

Tre film på dette års syriske filmdage

  • Til Sama (Café Biografen, lørdag 8. august)

Dokumentaren "Til Sama" omhandler den unge kvinde Waad al-Kateab og hendes liv igennem fem år under optøjerne i Aleppo.

Filmen følger hende og hendes mands flugt fra Syrien til London, samtidig med at hun føder sin datter Sama og balancerer moderskabet med Syriens optøjer.

"Til Sama" blev i år indstillet til en Oscar for bedste dokumentar, og vandt desuden en BAFTA i samme kategori.

  • Dima's Game (Studenterhuset, søndag 9. august)

Dokumentaren "Dima's Game" omhandler det syriske ægtepar Dima og Osama, der sammen med deres to børn flygter til Canada og efterlader hele deres liv i Syrien.

Både Dima og Osama sidder i kørestol, og har igennem lang tid arbejdet ihærdigt på at komme med i paralympiske lege i bordtennis.

Dokumentaren skildrer temaer som kærlighed, drømme og stålsat ambition - også igennem krisetid.

  • Transit (Studenterhuset, søndag 9. august)

Dokumentaren "Transit" skildrer syriske flygtninges udfordringer og problemstillinger efter deres ankomst til flygtningelejre i Kroatien og Serbien.

Kvinden bag er en marokkansk journalist bosat i Schweiz, som skildrer syrernes oplevelser igennem deres egne fortællinger.

Men det er ikke kun filmenes indhold, der skal skildre det syriske liv.

Lige fra filmdagenes premiere i biografen Øst for Paradis i Aarhus tilbage i 2018, har Mazen Haj Kassem nemlig arbejdet på at vise film og fortællinger om Syrien, der er skabt og instrueret af syrerne selv.

Annonce

Succes på verdensplan

Mazen Haj Kassems ihærdige arbejde for et mere nuanceret Syrien på film var da heller ikke forgæves.

Allerede ved den aarhusianske premiere blev der vist film for udsolgt sal - og succesen vakte både europæisk og østerlandsk opmærksomhed i de syriske filmdages efterfølgende leveår.

Både Al-Jazeera og BBC fattede interesse for Mazen Haj Kassems spirende succes, der har givet ham en uddannelse fra Potemkin Filmskole samt en plads hos dette års Odense International Filmfestivals jury.

Med tiden har de syriske filmdage affødt nyt liv i form af "Arab Film Festival", der nu er med til at nuancere hele den arabiske kultur med nogle af Mellemøstens største filmnavne.

Derfor fortæller Mazen Haj Kassem, at de syriske filmdage for fremtiden måske ikke vender tilbage i det navn, de blev født med.

Arabisk kultur er nemlig ikke kun syrisk - og derfor håber Mazen Haj Kassem endnu en gang at kunne være med til at udbrede viden om hele Mellemøstens kultur igennem "Arab Film Festival".

Dette års syriske filmdage i Odense kan opleves 8. og 9. august på Café Biografen og Studenterhuset.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce