Annonce
Udland

Syriens kemiske våben er bag lås og slå

En vigtig deadline er nået med destruktion af de anlæg i Syrien, der producerer kemiske våben.

Alt kendt produktionsudstyr til fremstilling af kemiske våben i Syrien er destrueret, og alle lagre af giftgasserne er bragt bag lås og slå, oplyser Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

OPCW har fået mulighed for at inspicere 21 ud af 23 produktionsanlæg.

De sidste to ligger i områder, hvor det er for farligt for inspektørerne at opholde sig på grund af krigen.

Men OPCW konstaterer, at produktionsudstyret fra de to anlæg er blevet flyttet og er inspiceret af organisationen.

Samtidig er de kemiske våben, der allerede findes, taget i forvaring.

- Alle lagre af kemiske våben og stoffer er kommet under segl, der er umulige at bryde, fortæller OPCW's talsmand, Christian Chartier.

Han siger, det drejer sig om 1000 ton kemiske stoffer og 290 ton kemiske våben.

Med destruktionen af produktionsanlæggene er en vigtig deadline nået i forsøget på at eliminere de kemiske våben i Syrien.

- OPCW er tilfreds med, at det har verificeret og har set alt deklareret kritisk produktions/blandings/fyldnings-udstyr destrueret fra alle 23 anlæg, hedder det.

Syrien følger en russisk-amerikansk plan om at ødelægge alle sine kemiske våben.

Aftalen kom i stand, efter USA truede med et militært angreb på Syrien som svar på et angreb med kemiske våben mod en forstad til Damaskus den 21. august.

Ifølge USA blev over 1400 mennesker dræbt af giftgasserne.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, har hævdet, at det var oprørere, som stod bag giftgasangrebet.

Den russisk-amerikanske plan indebar, at Syrien senest den 1. november skulle gøre alle produktionsanlæg for de kemiske våben ubrugelige. Det er den deadline, der er nået.

Inden midten af 2014 skal alle de syriske lagre af kemiske våben være destrueret.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce