Annonce
Udland

Syrien har afleveret plan om kemiske våben

Syrien har overholdt den første store frist i planen om at destruere landets arsenal af kemiske våben.

Det syriske regime har afleveret en erklæring om Syriens kemiske våbenprogram og en plan for, hvordan programmet og arsenalerne destrueres.

Det meddeler OPCW - Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben - som skal sikre, at de kemiske våbenarsenaler ødelægges.

Med erklæringen har Syrien overholdt den første store tidsfrist i den plan, der skal fjerne kemiske våben fra syrisk territorium.

Planen er udarbejdet af Rusland og USA, efter at 1400 mennesker blev dræbt ved et angreb med kemiske våben nær den syriske hovedstad, Damaskus, i august.

Ifølge planen skal eksperterne fra OPCW sikre, at de faciliteter, der bruges til at producere kemiske våben, ødelægges inden den 1. november.

Inden udgangen af juni 2014 skal OPCW "tage sig" af alle de kemiske ingredienser i våbenprogrammet, skriver Reuters.

OPCW har ikke oplyst detaljer om de syriske arsenaler af kemiske våben, men det anslås, at de består af omkring 1000 ton.

Angrebet i august var det værste angreb med kemiske våben i 25 år, og det bliver næppe gentaget i Syrien nu, da processen med destruktion af de kemiske våben er sat i gang.

Men præsident Bashar Assads regime og oprørerne fortsætter med at slå hinanden ihjel med konventionelle våben.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce