Annonce
Gear

Synkefri og nem at sejle

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Lille Walker Bay-jolle sejler godt og hurtigt selv for svag vind, men det kniber på kryds

Alle, der har været ude med en sejljolle for første gang, kender frygten: Kæntrer den? Bliver sejlturen en dårlig oplevelse, er det måske slut med at sejle med sejl. Men bliver oplevelsen god, får man mod på at gå videre.

En lille, amerikansk sejljolle, Walker Bay, løser opgaven med trygheden, uden at man af den grund behøver at blive overmodig. Lufttætte kamre under siddepladserne agter, midtskibs og forude forhindrer båden i at synke.

Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen

Luftpuder

Tilføres båden ydermere to oppustelige gummibådspontoner trukket på siderne efter gardinstangsprincippet, bliver jollen meget vanskelig - om ikke umulig - at kæntre.

Den funktion har betydning for børn og barnlige sjæle, som gerne vil sejle med sejl, men er nervøse for at kæntre.

Jollen kan købes fire steder på Fyn, nemlig hos Tarup Campingcenter, Odense, Leif Larsen Marine, Svendborg, Nordfyns Kano og Kajak og endelig hos Sand Aqua Service, Søndermarken 70, Villes-tofte.

Annonce

Let at sejle

Når jollens lille, fikse storsejl (i sejljolleudgaven) får lov at trække for vinden, og båden begynder at krænge, så stopper "pølsen" på siderne dens videre færd ned mod en bordfyldning, så jolleskipperen får god tid til at slække ud på sejlet eller bare slippe det helt, så luften pifter ud, og jollen retter sig op.

Jollen er ideel som robåd, slæbejolle, lille motorjolle og sejljolle. Selv mindre børn lærer hurtigt kunsten at betjene den korrekt. Derfor er den særdeles anvendelig som båd ved sommerhuset eller tag-med-båd på campingturen, der for de fleste alligevel ender på en destination med vand, hav eller indsø, hvor legetøjet kan samles og tages i brug.

Annonce

Vægt: 32 kilo

Den mindste jolle vejer kun 32 kilo og kan ligge på taget af en bil eller campingvogn.

Vælger man en lidt tungere udgave, gør integrerede hjul på "kølen" den let at trække efter sig - ligesom en stor rej-sekuffert. Jollerne leveres kun som samlesæt. Man kan begynde med den lille otte- eller 10-fods jolle med årer, supplere med den oppustelige gummibådsfender, en lille påhængsmotor og - hvis man vil have det hele med - mast, bom, sejl, tovværk, ror og sænkekøl. Så er båden fuldt udstyret til alle former for sejlads.

Annonce

6000-22.000 kr.

Den mindste jolle med årer koster lige under 6000 kroner - den dyreste med det hele minus påhængsmotor omkring 22.000 kroner.

Bådpladsen har prøvesejlet 10 fods-jollen med fuld sejludrustning: Jollen er utrolig stabil og sejler kvikt selv ved svage vinde. Den holder en pæn højde under kryds, men behøver et minimum af vind for ikke at drive af. Den er hurtig som en optimistjolle, og man føler sig tryg, selv når der kommer lidt kraftigere pust.

Båden sejler flot, selv om der næsten ingen vind er, men den har svært ved at holde kursen under kryds og driver af, hvis vinden bliver for svag. Til gengæld er den lidt af en sprinter, når det frisker op. Sejljollens maksimale fart skulle være 12 knob. Den påstand har Bådpladsen dog ikke haft mulighed for at finde dokumentation for.

Annonce

Styr fra dørken

Båden håndteres bedst for sejl, hvis man placerer sig på selve dørken nede foran agtertoften med de tre integrerede øl- eller sodavandsholdere og gør brug af den fikse rorpindforlænger, der trækkes ud fra selve roret.

På dørken foran midtertoften er der plads til nok en voksen, der sidder godt og sikkert under den lette aluminiumsbom. Sejler man - som voksen - mest alene, løfter stævnen sig på jollen en smule, uden at det får særlig betydning for sejlegenskaberne. Måske bør man overveje at placere vægt forude, så snuden kommer ned i sit rette element?

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Selv mindre børn som seks-årige Trine Jørgensen, Svendborg, styrer jollen sikkert.

Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Odense For abonnenter

Én kører traktoren og en anden holder øje med tog: Sådan skal græsset slås på Odenses letbane

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende:

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Assens

Ukrudtsbrænder antændte hæk: Person sigtet i sagen

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Fyn For abonnenter

Familie kan ikke leve med ensom mormor på plejehjem: Nu flytter de hende hjem

Middelfart

Genbrug, sangaftner og systue: Røde Kors åbner ny forretning i gammel administrationsbygning

Annonce