Annonce
Gear

Synkefri og nem at sejle

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Lille Walker Bay-jolle sejler godt og hurtigt selv for svag vind, men det kniber på kryds

Alle, der har været ude med en sejljolle for første gang, kender frygten: Kæntrer den? Bliver sejlturen en dårlig oplevelse, er det måske slut med at sejle med sejl. Men bliver oplevelsen god, får man mod på at gå videre.

En lille, amerikansk sejljolle, Walker Bay, løser opgaven med trygheden, uden at man af den grund behøver at blive overmodig. Lufttætte kamre under siddepladserne agter, midtskibs og forude forhindrer båden i at synke.

Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen

Luftpuder

Tilføres båden ydermere to oppustelige gummibådspontoner trukket på siderne efter gardinstangsprincippet, bliver jollen meget vanskelig - om ikke umulig - at kæntre.

Den funktion har betydning for børn og barnlige sjæle, som gerne vil sejle med sejl, men er nervøse for at kæntre.

Jollen kan købes fire steder på Fyn, nemlig hos Tarup Campingcenter, Odense, Leif Larsen Marine, Svendborg, Nordfyns Kano og Kajak og endelig hos Sand Aqua Service, Søndermarken 70, Villes-tofte.

Annonce

Let at sejle

Når jollens lille, fikse storsejl (i sejljolleudgaven) får lov at trække for vinden, og båden begynder at krænge, så stopper "pølsen" på siderne dens videre færd ned mod en bordfyldning, så jolleskipperen får god tid til at slække ud på sejlet eller bare slippe det helt, så luften pifter ud, og jollen retter sig op.

Jollen er ideel som robåd, slæbejolle, lille motorjolle og sejljolle. Selv mindre børn lærer hurtigt kunsten at betjene den korrekt. Derfor er den særdeles anvendelig som båd ved sommerhuset eller tag-med-båd på campingturen, der for de fleste alligevel ender på en destination med vand, hav eller indsø, hvor legetøjet kan samles og tages i brug.

Annonce

Vægt: 32 kilo

Den mindste jolle vejer kun 32 kilo og kan ligge på taget af en bil eller campingvogn.

Vælger man en lidt tungere udgave, gør integrerede hjul på "kølen" den let at trække efter sig - ligesom en stor rej-sekuffert. Jollerne leveres kun som samlesæt. Man kan begynde med den lille otte- eller 10-fods jolle med årer, supplere med den oppustelige gummibådsfender, en lille påhængsmotor og - hvis man vil have det hele med - mast, bom, sejl, tovværk, ror og sænkekøl. Så er båden fuldt udstyret til alle former for sejlads.

Annonce

6000-22.000 kr.

Den mindste jolle med årer koster lige under 6000 kroner - den dyreste med det hele minus påhængsmotor omkring 22.000 kroner.

Bådpladsen har prøvesejlet 10 fods-jollen med fuld sejludrustning: Jollen er utrolig stabil og sejler kvikt selv ved svage vinde. Den holder en pæn højde under kryds, men behøver et minimum af vind for ikke at drive af. Den er hurtig som en optimistjolle, og man føler sig tryg, selv når der kommer lidt kraftigere pust.

Båden sejler flot, selv om der næsten ingen vind er, men den har svært ved at holde kursen under kryds og driver af, hvis vinden bliver for svag. Til gengæld er den lidt af en sprinter, når det frisker op. Sejljollens maksimale fart skulle være 12 knob. Den påstand har Bådpladsen dog ikke haft mulighed for at finde dokumentation for.

Annonce

Styr fra dørken

Båden håndteres bedst for sejl, hvis man placerer sig på selve dørken nede foran agtertoften med de tre integrerede øl- eller sodavandsholdere og gør brug af den fikse rorpindforlænger, der trækkes ud fra selve roret.

På dørken foran midtertoften er der plads til nok en voksen, der sidder godt og sikkert under den lette aluminiumsbom. Sejler man - som voksen - mest alene, løfter stævnen sig på jollen en smule, uden at det får særlig betydning for sejlegenskaberne. Måske bør man overveje at placere vægt forude, så snuden kommer ned i sit rette element?

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Selv mindre børn som seks-årige Trine Jørgensen, Svendborg, styrer jollen sikkert.

Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce