Annonce
Gear

Synkefri og nem at sejle

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Lille Walker Bay-jolle sejler godt og hurtigt selv for svag vind, men det kniber på kryds

Alle, der har været ude med en sejljolle for første gang, kender frygten: Kæntrer den? Bliver sejlturen en dårlig oplevelse, er det måske slut med at sejle med sejl. Men bliver oplevelsen god, får man mod på at gå videre.

En lille, amerikansk sejljolle, Walker Bay, løser opgaven med trygheden, uden at man af den grund behøver at blive overmodig. Lufttætte kamre under siddepladserne agter, midtskibs og forude forhindrer båden i at synke.

Annonce
Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen

Luftpuder

Tilføres båden ydermere to oppustelige gummibådspontoner trukket på siderne efter gardinstangsprincippet, bliver jollen meget vanskelig - om ikke umulig - at kæntre.

Den funktion har betydning for børn og barnlige sjæle, som gerne vil sejle med sejl, men er nervøse for at kæntre.

Jollen kan købes fire steder på Fyn, nemlig hos Tarup Campingcenter, Odense, Leif Larsen Marine, Svendborg, Nordfyns Kano og Kajak og endelig hos Sand Aqua Service, Søndermarken 70, Villes-tofte.

Let at sejle

Når jollens lille, fikse storsejl (i sejljolleudgaven) får lov at trække for vinden, og båden begynder at krænge, så stopper "pølsen" på siderne dens videre færd ned mod en bordfyldning, så jolleskipperen får god tid til at slække ud på sejlet eller bare slippe det helt, så luften pifter ud, og jollen retter sig op.

Jollen er ideel som robåd, slæbejolle, lille motorjolle og sejljolle. Selv mindre børn lærer hurtigt kunsten at betjene den korrekt. Derfor er den særdeles anvendelig som båd ved sommerhuset eller tag-med-båd på campingturen, der for de fleste alligevel ender på en destination med vand, hav eller indsø, hvor legetøjet kan samles og tages i brug.

Vægt: 32 kilo

Den mindste jolle vejer kun 32 kilo og kan ligge på taget af en bil eller campingvogn.

Vælger man en lidt tungere udgave, gør integrerede hjul på "kølen" den let at trække efter sig - ligesom en stor rej-sekuffert. Jollerne leveres kun som samlesæt. Man kan begynde med den lille otte- eller 10-fods jolle med årer, supplere med den oppustelige gummibådsfender, en lille påhængsmotor og - hvis man vil have det hele med - mast, bom, sejl, tovværk, ror og sænkekøl. Så er båden fuldt udstyret til alle former for sejlads.

6000-22.000 kr.

Den mindste jolle med årer koster lige under 6000 kroner - den dyreste med det hele minus påhængsmotor omkring 22.000 kroner.

Bådpladsen har prøvesejlet 10 fods-jollen med fuld sejludrustning: Jollen er utrolig stabil og sejler kvikt selv ved svage vinde. Den holder en pæn højde under kryds, men behøver et minimum af vind for ikke at drive af. Den er hurtig som en optimistjolle, og man føler sig tryg, selv når der kommer lidt kraftigere pust.

Båden sejler flot, selv om der næsten ingen vind er, men den har svært ved at holde kursen under kryds og driver af, hvis vinden bliver for svag. Til gengæld er den lidt af en sprinter, når det frisker op. Sejljollens maksimale fart skulle være 12 knob. Den påstand har Bådpladsen dog ikke haft mulighed for at finde dokumentation for.

Styr fra dørken

Båden håndteres bedst for sejl, hvis man placerer sig på selve dørken nede foran agtertoften med de tre integrerede øl- eller sodavandsholdere og gør brug af den fikse rorpindforlænger, der trækkes ud fra selve roret.

På dørken foran midtertoften er der plads til nok en voksen, der sidder godt og sikkert under den lette aluminiumsbom. Sejler man - som voksen - mest alene, løfter stævnen sig på jollen en smule, uden at det får særlig betydning for sejlegenskaberne. Måske bør man overveje at placere vægt forude, så snuden kommer ned i sit rette element?

- Utrolig stabil, siger kapsejler Henrik Jørgensen, Svendborg, der af Bådpladsen blev bedt om en bedømmelse af jollens sejlegenskaber.

Selv mindre børn som seks-årige Trine Jørgensen, Svendborg, styrer jollen sikkert.

Der er god plads til en voksen og to børn i Walker Bay - i dette tilfælde Henrik, Andreas og Trine Jørgensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce