Annonce
Faaborg-Midtfyn

Synger om druk på Klinten og frække aftaler på Jannie's Dancebar: Ondmand blev kult på sexistiske tekster

Bandets seks medlemmer. Fra venstre Jonas Lau Kristensen, Christoffer Holm, Magnus Bang Pedersen, Albert Beckett og Julius Thomsen. Bagerst i midten sidder Lukas Longfors Hansen. Foto: Kasper Buur Nielsen
Seks drenge fra Faaborg Gymnasium har for tiden succes med bandet Ondmand, der har over 15.000 afspilninger på Spotify. Sange som 'Charmen' og 'Jannie's Dancebar' spilles flittigt af byens unge, men drengene ser primært bandet som en anledning til at være sammen og give andre noget at være sammen om.

Faaborg: På gymnasiet i Faaborg har seks drenge fundet sammen i bandet "Ondmand". De oplever succes på Spotify med lokalforankrede sange, hvor har bandet over 15.000 afspilninger. Men succesen er ikke drivkraften for bandet. Ondmand handler om det fællesskab drengene har, når de laver musik.

- Vi har det fedt, når vi laver sange sammen. Så skriver vi lidt og drikker en øl eller to, fortæller Albert Beckett, der, ifølge drengene i bandet, er ham der synger bedst.

Det stopper dog ikke de fem andre i at stille sig foran mikrofonen. Så smider Magnus Bang Pedersen, der for det meste producerer musikken, bare en gedigen omgang autotune (et lydbehandlingssystem som justerer falske toner, red.) på.

Det er nemlig ikke de kønne toner eller virtuose instrumentalister, der er hovedattraktionen i Ondmand, men derimod teksterne. Her kommer billedet af drengene i konflikt med musikken. De seks søde og charmerende gymnasiedrenge skriver ikke charmerende tekster. Tværtimod er Ondmands lyrik for det meste uskøn, ucharmerende og ofte sexistisk.

- Det handler mest om de weekender, vi har haft. Så pynter man måske på, hvor godt det egentlig gik til den fest, siger Jonas Lau Kristensen og bakkes op af Julius Thomsen:

- Når vi synger "ny dame hver dag", så er der pyntet på det, lyder det fra den tårnhøje knægt, der, ifølge Jonas Lau Kristensen, måske kan snige sig op på en ny dame hver måned.

Sangene er gennemsyret af overdrivelse og ironi. De kan ved første lyt være noget af en ørefuld, men ved nærmere efterlytning fornemmes ironien. Drengene lægger heller ikke skjul på, at det mest af alt er for sjov og nogle gange fuldstændig tilfældigt, hvad de synger om.

- Når vi sidder og ikke lige kan komme på noget, så har vi sådan en ordgenerator (en hjemmeside der generer tilfældige ord, red.). Og så tager vi det ord og fletter det ind i teksten, indrømmer Christoffer Holm.

Annonce
"Klinten det er stedet,

Vi var fulde hver dag

En aften i baghaven

Ondmand startede en aften i Albert Becketts baghave. Albert Beckett, Christoffer Holm, Jonas Lau Kristensen og Magnus Bang Pedersen sad og hørte musik, en fælles ven havde lavet. Musikken var uden tekst.

- Så tænkte vi, "skal vi ikke bare skrive en sang?" Og så gik vi ligesom i gang, husker Albert Beckett.

Aftenen mundede ud i sangen "6 drenge". Drengene havde endnu ikke fundet et navn til bandet, så nummeret blev udgivet under et tilfældigt navn. Lukas Longfors Hansen og Julius Thomsen hørte nummeret og insisterede på at være med. På kryds og tværs blev to yderligere numre lavet, og efterfølgende blev drengene enige om at starte Ondmand.

Navnet er ligeså tilfældigt som lyrikken: Filnavnet på det musik, de hørte i haven, var "Ondmand". Sådan blev bandet døbt, og alle drengene var med.

Selvom de seks drenge alle er med i Ondmand, har de endnu ikke formået at lave en sang, hvor alle fra bandet synger med. Alligevel kommer det ikke i vejen for Ondmands succes. Forklaringen skal måske findes i, at Lukas Longfors Hansen fungerer som kvalitetskontrol og samlingspunkt.

- Jeg kan godt lide det, vi har lavet indtil videre, så jeg synes det ville være ærgerligt at ødelægge det, siger han inden drengene stemmer i og bekræfter hans rolle som bandets mor. Lukas Longfors Hansen kan godt stå inde for den betragtning, da det ofte er ham, der sørger for at drengene mødes og laver musik.

Ondmands succes

15.000 afspilninger lyder måske ikke af meget i det store musikalske verdensbillede. Tallet skal sættes i Faaborg kontekst. Ondmand laver nemlig musik til og for de faaborgensiske unge. F.eks. synger bandet om kirsebærvin på Klinten og Jannie's Dancebar.

Det giver et referencepunkt til lytterne, når Ondmand synger om de dybt lokale fænomener. Det er netop det, der giver ekstra motivation hos drengene: De kan give noget, de unge i Faaborg kan være fælles om.

- Det er fedt at se de der videoer, hvor folk står og synger i kor på Jannie’s Dancebar, erkender Jonas Lau Kristensen.

Albert Beckett er enig i den betragtning:

- Vi laver jo også tekster, som er ret nemme, at synge med på, siger han.

Drengene er heller ikke blege for at hjælpe, hvis nogen i lokalområdet rækker ud. Det var netop sådan "Jannie's Dancebar" blev til.

- Mig og Julius er gamle nok, til at vi må være nede på Jannie’s. Så en dag fik Julius Jannie (Jannie Breith, indehaver af baren, red.) til at sætte "Charmen" på, som var vores mest hørte sang. Efter det snakkede Jannie om, at hun ville gerne skrive en sang til os. Det tænkte vi kunne være meget sjovt, siger Lukas Longfors Hansen.

Hvad fremtiden bringer, er der ingen af drengene der ved. Ondmand startede som et uforpligtende hyggeprojekt, men allerede nu er der forlydener om, at nogle af de største hits skal indspilles og produceres i et rigtigt lydstudie med en professionel producer. Det er en spændende mulighed for Ondmand, men alligevel mødes det med blandede følelser.

- Magnus lavede et gruppeopkald på messenger, for at fortælle os det. Så siger han, at vi måske skal i studio i Horsens. Så siger jeg bare: "Drenge, hvorfor skal det være så fucking seriøst?" lyder det fra Lukas Longfors Hansen.

Selvom Albert Beckett synger bedst, afholder det ikke bandets andre medlemmer fra mikrofonen. En del af "Ondmand"s udtryk er den store brug af autotune. Foto: Kasper Buur Nielsen

Sammenhold

I sidste ende er drengene nemlig enige om, hvad det vigtigste i Ondmand er. Lige nu synes de, at det er fedt og uforpligtende at være sammen.

- Hvis det ikke var sjovt for os at gøre, så ville vi heller ikke gøre det. Det er nok det vigtigste, lyder det fra Christoffer Holm, der bliver suppleret af Julius Thomsen:

- Det er ikke en livsstil. Det er en hobby, siger han.

Ondmand kan opleves live 1. november på Hotel Faaborg Fjord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce