Annonce
Kultur

Symfoniorkestrets personlige hilsen: Vedernikov bliver mindet

Alexander Vedernikov var chefdirigent for Odense Symfoniorkester fra 2009 til 2016, hvor han blev musikchef ved Det Kongelige Teater. Han døde 56 år gammel i oktober 2020. Foto: Kasper Kamuk

Da Alexander Vedernikov, Odense Symfoniorkesters forhenværende og højt respekterede chefdirigent, i oktober 2020 døde med coronavirus, var musikchef Finn Schumackers første tanke at arrangere en mindekoncert, men det forhindrede pandemien.

- Det var rædsomt kun at kunne udtrykke vores sorg med ord, så det bliver en forløsning, når vi 2. december hylder Vedernikov med værker, der afspejler de spor, han satte sig i orkestret, såvel kunstnerisk som menneskeligt. Programmet lagde nærmest sig selv, for naturligvis skal vi spille Wagner - det var jo Vedernikovs fortjeneste, at det lykkedes os at opføre hele "Ringen". Og lige så selvfølgeligt skal vi spille Prokofjev, som symbol på at Vedernikov kom til os med hele sin bagage af russisk musik.

Askepot-uddrag

Vedernikov insisterede på at dykke dybere i nodearkivet end til de mest forudsigelige mesterværker, og den side af chefdirigenten bliver også mindet ved koncerten:

- Det oplagte ville være at vælge Prokofjevs "Symfoni nr. 5" eller "Romeo og Julie", men Vedernikov viste os, at der findes så mange mindre kendte værker, der er lige så vidunderlige, fulde af nuancer og liv og sjæl. Så vi spiller det uddrag af "Askepot", som Vedernikov selv sammensatte for år tilbage.

For at understrege, at koncerten er en personlige hilsen til den mand, der har præget og udviklet orkestret så markant, er der ingen solister:

- Koncerten er tilegnet Alexander Vedernikov, musikken og musikerne. Det er den særlige forbindelse, det hele handler om, og det er jeg overbevist om, at både publikum og orkestret vil kunne mærke.

Vedernikov In Memoriam, Odense Koncerthus, torsdag 2. december kl. 19.30

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce