Annonce
Nyborg

Syltede sager chokerer: Naturfredningsforening kræver svar

Formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Nyborg, Nanna Bille Adamsen, vil nu kræve aktindsigt i og en forklaring på de mange sager om naturbeskyttelse, Nyborg Kommune har syltet. Foto: Kasper Riggelsen.
Efter Fyens Stiftstidendes afsløring af Nyborg Kommunes ulovlige behandling af sager om naturbeskyttelse er en klage til tilsynet sandsynligvis på vej.

Nyborg: - Der er utvivlsomt noget, der skal afklares. Vi er nødt til at have en forklaring.

Sådan siger formanden for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Nyborg, Nanna Bille Adamsen, efter Fyens Stiftstidendes afsløring af Nyborg Kommunes ulovlige behandling af en lang række sager om naturbeskyttelse.

Kommunen har i årevis vendt det blinde øje til og henlagt sager om mulige overtrædelser af naturbeskyttelseslovens paragraf 3.

Annonce

Lovens paragraf 3 har med bestemmelser om, at der som udgangspunkt ikke må foretages indgreb i naturområder som søer, vandløb, moser og enge af afgørende betydning for naturbeskyttelsen.

Der er registreret 1606 af den slags beskyttede naturområder i Nyborg Kommune.

Og som vejledningen til naturbeskyttelsesloven fastslår, har en kommune "pligt til at reagere, når den bliver opmærksom på et ulovligt forhold, medmindre det er af underordnet betydning".

- Overrasket

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i en liste med 89 sager, hvor Nyborg Kommune har undladt at reagere på henvendelser om mulige overtrædelser af naturbeskyttelseslovens paragraf 3.

Det er vigtigt at få afklaret, hvad det egentlig er, der er foregået.

Nanna Bille Adamsen, Danmarks Naturfredningsforening

Og den får nu Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Nyborg til at gå i aktion og kræve en god forklaring.

- Jeg er meget overrasket over den liste, siger Nanna Bille Adamsen.

- Vi vil nu som det første anmode om at få aktindsigt i samtlige af de 89 sager på listen. Det er vigtigt at få afklaret, hvad det egentlig er, der er foregået. Og det gælder ikke mindst forløbet, hvor forvaltningen tilsyneladende er blevet gjort bekendt med sagerne, men ikke har set nærmere på dem, tilføjer hun.

Paw A. Degn, der er konstitueret direktør i Nyborg Kommunes teknik- og miljøforvaltning, har til Fyens Stiftstidende forklaret, at det primært er "personalemæssige udfordringer med sygemeldinger og udskiftninger", der er skyld i de forsømte sager om mulige overtrædelser af naturbeskyttelsesloven.

Den nu tidligere formand for det politiske teknik- og miljøudvalg - og nuværende formand for Nyborg Kommunes klima- og naturudvalg - Per Jespersen (S) vil dog heller ikke udelukke, at der kan have været tale om en form for "berøringsangst" i forhold til den type sager.

Annonce

Formand beklager

Den nye formand for Nyborg Kommunes teknik- og miljøudvalg, Søren Svendsen (V), beklager også forsømmelserne i forvaltningen.

- Det er meget uheldigt. Men der har både været stor personalemæssig udskiftning og meget travlt i forvaltningen i nogle år. Det forsøger vi så nu at få rettet op på med en bevilling til konsulentbistand, siger han.

Aktindsigt

Fyens Stiftstidende har anmodet om og fået aktindsigt i en oversigt over sager om naturbeskyttelse, hvor Nyborg Kommune ikke har levet op til lovens krav.

Kommunen har som tilsynsmyndighed pligt til at følge op på anmeldelser og henvendelser om mulige overtrædelser af naturbeskyttelseslovens paragraf 3.

Vejledningen til loven fastslår, at ”tilsynsmyndigheden har pligt til at reagere, når den bliver opmærksom på et ulovligt forhold, medmindre forholdet er af underordnet betydning.

Af de 89 sager i oversigten fra Nyborg Kommunes teknik- og miljøforvaltning er den ældste dateret den 2. februar 2010. Her er der anmeldt en have i Tårup, der angiveligt er udvidet i en beskyttet mose.

Søren Svendsen henviser til en beslutning i byrådet om at sætte 150.000 kroner af til en konsulent, der skal arbejde sig gennem bunken med forsømte sager og afklare, om der er sager, hvor der er et akut behov for, at kommunen lever op til ansvaret som tilsynsmyndighed.

Danmarks Naturfredningsforenings Nanna Bille Adamsen hilser det nye fokus på sager om mulige overtrædelser af naturbeskyttelsesloven velkommen.

- Vi er opmærksomme på, at den type sager kan være svære at løfte. De kan være komplicerede og ofte kræve store resurser. Det ændrer imidlertid ikke på, at det er politikernes ansvar at sørge for de nødvendige resurser og sikre den sagsbehandling, loven foreskriver, fastslår hun.

Nanna Bille Adamsen vil i øvrigt slet ikke afvise, at sagen om de ulovlige forsømmelser af sager efter naturbeskyttelseslovens paragraf 3 vil føre til en klage fra foreningen til Ankestyrelsens tilsyn med kommunerne.

Ankestyrelsen fører tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der gælder for offentlige myndigheder.

Annonce
Assens For abonnenter

74-årige Lykke faldt på trappen: - Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal køre 160 km for at få en rollator?

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Arbejdsliv

- Hvorfor er det, vi presser os selv så hårdt? Freja Katrine har skiftet retning i sit arbejdsliv flere gange

Fyn For abonnenter

13-årige Mischa ventede på sit nye hjerte: Ronald McDonald Huset hjalp familien igennem et kritisk forløb

Fyn

OUH-overlæge om farvel til coronapas og mundbind: - Det vil give flere indlæggelser

Erhverv For abonnenter

Haveglade danskere skaber enormt overskud hos fynske Texas - Corona har været med os

Se med her: Regeringen holder corona-pressemøde - kan vi vinke farvel til alle restriktioner?

Kerteminde

Rune meldte udskældt bygherre for 'klamphug': Erfaren el-installatør kalder det for 'decideret lortearbejde'

Nordfyn For abonnenter

Millionbyggeri på vej i Morud og en forening kun for kvinder: Sådan står det til med de nordfynske padelbaner

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Nyborg

61-årig dømt for en lang række overgreb: Blev kørt direkte tilbage til fængslet

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Middelfart

Konferencecenter i Middelfart får ny værelsesfløj beklædt med træ: Grønnere og mere plads til samme pris

Odense For abonnenter

Indespærring, sult, menneskehandel, voldtægt, omskæring: Uhyrlige sigtelser mod far til to børn fra Odense

Kerteminde

'Mirakuløst' fandt Michael en løsning til sit spisested: Nu går han nærmest fuld tid ind i politik

Annonce