Annonce
Fyn

- Sygt!: Vidne udeblev fra retssag og måtte hentes af politiet - fik alligevel vidnegodtgørelse

Overraskelsen var stor hos et vidne, der måtte anholdes og bringes til retten af politiet, efter manden var udeblevet fra en retssag flere gange. Han fik nemlig stadig en godtgørelse for sin ulejlighed. Foto: Michael Bager
Retten i Odense måtte bede politiet anholde et vidne, der ikke dukkede op til en narkosag. Alligevel fik den 37-årige mand vidnegodtgørelse for ulejligheden, efter politiet havde hentet ham.

- Sygt!

Sådan lød det prompte fra en 37-årig mand fra Vollsmose, da dommeren forklarede ham, at han havde ret til vidnegodtgørelse.

- Ja, det er sygt, medgav dommeren, der var retsformand i domsmandssagen, smågrinende i overraskelse over kommentaren.

Forinden var den 37-årige udeblevet fra flere retsmøder i en stor narkosag, hvor han ellers skulle være mødt op for at vidne.

Det fik retten til at bede politiet om at tage ud og anholde ham. Politiet traf ham dengang ikke på hans adresse, men hans familie lovede at sige, at han skulle møde op. Men heller ikke ved næste retsmøde dukkede den 37-årige op.

Annonce

Om vidnepligt og vidnegodtgørelse

Udebliver et vidne uden lovlig årsag eller uden at have meldt sig fraværende i ordentligt tid, kan retten få politiet til at hente vidnet og eventuel lade politiet tage vidnet i forvaring indtil retsmødet.

Et vidne kan ikke undlade at møde op, fordi vedkommende mener at været berettiget til at nægte at afgive forklaring i sagen.

Domstolsstyrelsen har fastsat reglerne om godtgørelse til vidner i bekendtgørelsen om vidnegodtgørelse. Her står der, at vidner har ret til 40 kroner for hver to timer, de er væk hjemmefra - dog minimum 80 kroner. Vidner kan i nogle tilfælde også få dækket transportudgifter og tab af arbejdsindtægt.

Offentligt ansatte, der vidner i forbindelse med deres arbejde, får ikke vidnegodtgørelse. Derudover er der ingen undtagelser i reglerne.

Afgav ikke forklaring

Retten bad derfor anklageren sørge for, at politiet intensiverede jagten på manden, der blev anholdt den 22. maj klokken 17.22. Dagen efter var der igen retsmøde, og her blev manden ført til retten af to betjente.

Den 37-årige havde selv en verserende sag mod sig, hvor han var anklaget for at have købt narkotika af den ene af de to mænd, der var tiltalt i sagen, hvor den 37-årige var indkaldt som vidne. Derfor havde han ikke pligt til at udtale sig, og det ville han heller ikke.

I stedet fik anklageren trods protest fra en forsvarer lov at læse op fra den forklaring, som den 37-årige gav under sin egen retssag i februar.

Til mandens store overraskelse fik han bagefter vidnegodtgørelse, selvom han flere gange var udeblevet fra sagen og måtte anholdes og bringes til retten af politiet - og i øvrigt ikke udtalte sig, hvilket han dog var i sin gode ret til.

Retsformanden kompenserede den 37-årige med en vidnegodtgørelse, som ifølge reglerne er på minimum 80 kroner. Han fik dog af gode grunde ikke dækket transportudgifter, idet han blev hentet af betjente og kørt i en politibil.

Kan ikke miste retten til godtgørelse

Domsstolsstyrelsen fastsætter reglerne for vidnegodtgørelse. Avisen henvendte sig i slutningen af maj, men først i midten af juni vendte styrelsen tilbage. I et skriftligt svar oplyser en fuldmægtig, at det er op til retten at afgøre, om vidnet skal have vidnegodtgørelse, og hvor stort beløbet skal være.

Men juristen tilføjer, at der ikke står noget i reglerne om, at vidner kan miste retten til vidnegodtgørelse. Den eneste undtagelse gælder offentligt ansatte, der ikke får kompensation, når de afgiver vidneforklaring i sager som led i deres arbejde.

Alle andre har som udgangspunkt ret til vidnegodtgørelse, og retsformanden har altså fulgt reglerne.

Den 37-årige mand blev den 6. juni fundet skyldig i at have købt 330 gram kokain og 110 gram amfetamin med henblik på videresalg. Retten i Odense idømte ham en fængselsstraf på to et halvt år samt betinget udvisning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce